Κατανοώντας τη Δυσλεξία

06 Μαρ 2017
364 φορές

Η ανατροφή ενός παιδιού με δυσλεξία μπορεί να προκαλέσει πολλές συγκινήσεις. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και συνειδητοποιώντας το, αναρωτιόμαστε αν αυτή η δυσκολία μάθησης θα επηρεάσει το μέλλον του παιδιού μας. Αλλά δυσλεξία δεν συνεπάγεται και αποτυχία!!

 

Η δυσλεξία είναι αρκετά κοινό και σύνηθες φαινόμενο. Και αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι πως πολλά επιτυχημένα άτομα συμβαδίζουν αρμονικά μ’ αυτή τους την ιδιαιτερότητα. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι διδασκαλίας που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με δυσλεξία να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες και να πετύχουν ισάξια. Αλλά κι εμείς σαν γονείς υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε. Ξεκινώντας όμως το ταξίδι ενάντια της δυσλεξίας δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα με τη μία. Μπορούμε αρχικά να βοηθήσουμε το παιδί μας απλά μελετώντας και μαθαίνοντας περισσότερα για τα συμπτώματα, τα αίτια και τις στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι και στο σχολείο.

 

Τι είναι η δυσλεξία;

Ένας καλός τρόπος για να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι η δυσλεξία, είναι το να κατανοήσουμε τι δεν είναι!!

Σίγουρα δεν είναι σημάδι χαμηλής νοημοσύνης. Δεν είναι αδιαφορία, παραίτηση ή τεμπελιά. Επίσης δεν είναι κάτι που οφείλεται σε κακή όραση ή κακή άρθρωση. Δυσλεξία είναι μια ισόβια κατάσταση που καθιστά δύσκολο στους ανθρώπους το να διαβάσουν. Είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τον γραπτό και προφορικό μας λόγο. Η δυσλεξία είναι κυρίως ένα πρόβλημα ανάγνωσης με ακρίβεια και με ευφράδεια.


Μερικοί ειδικοί γιατροί, και έμπειροι εκπαιδευτικοί, συχνά αναφέρονται σε αυτήν ως «διαταραχή της ανάγνωσης" ή "αναπηρία στην ανάγνωση". Πέρα απ’ αυτό όμως μπορεί επίσης να επηρεάσει και άλλες δεξιότητες του παιδιού όπως: τη γραφή, την ορθογραφία, την κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά, ακόμα και τον ελεύθερο προφορικό λόγο.


Τα άτομα με δυσλεξία μπορούν και καταφέρνουν να κατανοήσουν σύνθετες σκέψεις και ιδέες. Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζονται, είναι λίγο περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν τις λαμβάνουσες πληροφορίες. Ίσως ακόμα και να χρειαστούν ένα διαφορετικό τρόπο μετάδοσης των πληροφοριών, όπως για παράδειγμα ένα ηχητικό βιβλίο μπορεί να είναι αποτελεσματικότερο από ένα κανονικό που απαιτεί ανάγνωση.


Εάν το παιδί μας έχει δυσλεξία, πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο πως δεν θα το ξεπεράσει ποτέ ολοκληρωτικά!! Είναι μια δια βίου κατάσταση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί μας δεν μπορεί να είναι ευτυχής και επιτυχής. Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές στρατηγικές διδασκαλίας και τα αντίστοιχα εργαλεία, που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην βελτίωση της κατάστασης. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι με δυσλεξία έχουν μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στις επιχειρήσεις, τις επιστήμες και τις τέχνες. Άλλωστε τα άτομα με δυσλεξία είναι συχνά πολύ δημιουργικά.

 

dyslexia photo2

 

Τι προκαλεί δυσλεξία;

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα εντοπίσει τι ακριβώς προκαλεί δυσλεξία. Αλλά γνωρίζουν ότι τα γονίδια και οι διαφορές στον εγκέφαλο θα μπορούσαν να επηρεάσουν και να αυξήσουν τις πιθανότητες ενός παιδιού να γεννηθεί με δυσλεξία.

 

Εδώ είναι μερικές από τις πιθανές αιτίες της δυσλεξίας:

  • Γονίδια και κληρονομικότητα

Η δυσλεξία είναι, ας πούμε, οικογενειακό θέμα! Έτσι, αν το παιδί σας έχει δυσλεξία, υπάρχει μια πιθανότητα εσείς ή κάποιος άλλο στενό συγγενικό σας πρόσωπο να έχει επίσης.

 

  • Ανατομίας του εγκεφάλου

Έχοντας δυσλεξία δεν σημαίνει ότι το παιδί σας δεν είναι έξυπνο. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι με δυσλεξία έχουν άνω του μέσου όρου νοημοσύνη. Αλλά ο εγκέφαλός τους μπορεί να φαίνεται διαφορετικά από τον εγκέφαλο των ανθρώπων που δεν έχουν δυσλεξία.

 

  • Εγκεφαλική δραστηριότητα

Για να καταφέρει να διαβάσει, το μυαλό μας, πρέπει να μεταφράσει τα σύμβολα που βλέπουμε στη σελίδα, σε ήχους. Τότε αυτοί οι ήχοι μπορούν να συνδυαστούν με λέξεις. Συνήθως οι περιοχές του εγκεφάλου μας που είναι αρμόδιες για τις γλωσσικές δεξιότητες λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Για το παιδί που έχει δυσλεξία, αυτές οι περιοχές δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Τα παιδιά με προβλήματα ανάγνωσης καταλήγουν να χρησιμοποιούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου για αυτή τη λειτουργία.

 

Οι μέχρι τώρα μελέτες μας έχουν αποδείξει πως η δραστηριότητα του εγκεφάλου σε άτομα με δυσλεξία μπορεί να αλλάξει αφού λάβουν τη σωστή διδασκαλία. Τι σημαίνει αυτό για το παιδί σας; Με την κατάλληλη βοήθεια, το παιδί σας μπορεί να κάνει πραγματικές και μόνιμες βελτιώσεις στις μαθησιακές του ικανότητες.

 

Βασικές Δεξιότητες για Κατανόηση γραπτού κειμένου

Για τα παιδιά με δυσλεξία, το να διαβάσουν μία και μόνο λέξη μπορεί να είναι ένας αγώνας. Η δυσλεξία επίσης καθιστά δύσκολο το να κατανοήσουν και να θυμούνται αυτό που μόλις έχουν διαβάσει.

 

dyslexia photo3

 

Τα πρώτα χρόνια στο δημοτικό καλούνται να διαβάσουν ένα απόσπασμα κειμένου και να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά μ’ αυτό. Η διαδικασία αυτή λέγεται «κατανόηση γραπτού λόγου» και είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και θεμελίωση μιας ισχυρής βάσης για επιτυχία στο σχολείο. Οι δυσλεκτικοί μαθητές έχουν συχνά προβλήματα κατανόησης της ανάγνωσης, και για να τα καταφέρουν πρέπει να αναπτύξουν αρκετές βασικές δεξιότητες όπως:

 

  • Σύνδεση γραμμάτων σε ήχους

Οι ειδικοί αποκαλούν αυτή τη μέθοδο «φωνήματα». Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι κάθε γράμμα της αλφαβήτου συνδέεται με ένα συγκεκριμένο ήχο ή ήχους. Μόλις το παιδί μπορέσει να κάνει αυτές τις συνδέσεις, θα είναι σε θέση να διερευνήσει σε βάθος λέξεις.

 

  • Αποκωδικοποίηση κείμενου

Η διαδικασία διερεύνησης λέξεων βοηθάει ιδιαίτερα στην κατανόηση ενός κειμένου. Εφόσον το παιδί είναι σε θέση να αποκωδικοποιήσει μεμονωμένες λέξεις, μπορεί να αρχίσει να κατανοεί και ολόκληρες φράσεις. Αυτή η διαδικασία καλείται ως «αποκωδικοποίηση».

 

  • Αναγνωρίζοντας "θέαμα" λέξεις

Η ικανότητα που έχει ένα άτομο να διαβάσει μια γνωστή λέξη με μια ματιά, χωρίς να χρειάζεται να τη διερευνήσει σε βάθος ονομάζεται "αναγνώριση λέξεων". Τις περισσότερες λέξεις οι άνθρωποι μπορούν να τις αναγνωρίζουν με την όραση, τόσο γρήγορα που δεν χρειάζεται καν να τις διαβάσουν. Οι περισσότεροι αναγνώστες μπορούν να αναγνωρίσουν μια λέξη με την όραση μετά από διερεύνηση μόλις 10 φορών. Τα άτομα με δυσλεξία μπορεί να χρειαστεί να δουν μια λέξη περισσότερο από 40 φορές για να καταφέρουν να την αφομοιώσουν.

 

  • Κατανόηση κειμένου

Οι μη δυσλεκτικοί αναγνώστες μπορούν εύκολα να θυμηθούν αυτά που μόλις διάβασαν. Μπορούν να συνοψίσουν και να επαναλάβουν τα όποια στοιχεία έχουν λάβει. Οι αναγνώστες με δυσλεξία μπορούν να κολλήσουμε διερευνώντας σε βάθος μεμονωμένες λέξεις. Αυτό διακόπτει τη ροή των πληροφοριών και καθιστά πιο δύσκολο να κατανοήσουν και να εντάξουν το νέο υλικό σε αυτό που ήδη γνωρίζουμε.

 


Ευτυχώς, οι ερευνητές έχουν μελετήσει τη δυσλεξία για δεκαετίες. Ξέρουν τις μεθόδους διδασκαλίας και τα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με δυσλεξία να ενταχθούν ομαλά και να πετύχουν ισάξια. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί τόσο πιο εύκολο είναι να αντιμετωπιστεί.

Αλλά ποτέ δεν είναι αργά!!

 

 

Από την Κερασία Αθανασιάδου

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery