Θέλεις δουλειά; Τρόποι για να την αποκτήσεις!

06 Μαρ 2017
191 φορές

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε είναι πολύ σημαντικό πράγμα η απόκτηση εργασίας για να ανταμειφθούν οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής καθώς επίσης και για βιοποριστικούς λόγους! Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα καλό βιογραφικό με αρκετά προσόντα, προϋπηρεσία, διάθεση για δουλειά αλλά κι η επαγγελματική συνέντευξη είναι εξίσου σημαντική- κλειδί θα λέγαμε για τη διαδικασία επιλογής!

 

Καθώς η πρώτη εντύπωση είναι πολύ σημαντική θα πρέπει να φροντίσουμε να είμαστε συνεπής στην ώρα μας, έτσι δέκα λεπτά νωρίτερα αρκούν για να δώσουμε την αρχική καλή εικόνα στον χώρο αναμονής. Καλό θα είναι να ακολουθήσουμε τακτική μεσότητας στον χρόνο. Δηλαδή να μην πάμε ούτε πολύ νωρίς γιατί προδίδει ανασφάλεια κι άγχος αλλά ούτε και πολύ αργά καθώς δηλώνει έλλειψη συνέπειας, επαγγελματισμού και κακή οργάνωση χρόνου κάτι που αποτελεί μειονέκτημα για μας κι εμποδίζει τον άλλο να μας εμπιστευτεί! Καλό θα είναι να έχουμε στην τσάντα μας ένα μπουκαλάκι νερό για ώρα ανάγκης αλλά μέχρι εκεί! «Απαγορεύονται» φαγητά κι αναψυκτικά κάθε είδους που δίνουν μια άσχημη εικόνα για την προσωπικότητα μας!


Η ψυχολογία κάνει τη διαφορά, θα πρέπει να δείχνουμε άνετοι, με αυτοπεποίθηση πως ξέρουμε καλά τη δουλειά μας, να αποφεύγουμε τις αμήχανες κινήσεις και να μην ξεχνάμε την τυπική αλλά γεμάτη σιγουριά χειραψία! Ναι μεν είναι θετικό να έχουμε δυναμισμό κι αυτοπεποίθηση αλλά όχι να φτάνουμε στα όρια του ναρκισσισμού και της υπεροψίας! Χρειάζεται μια μετριοπαθής στάση προς τη δουλειά, ούτε άπλετος ενθουσιασμός αλλά ούτε κι αδιαφορία.


Η εμφάνιση μας δεν είναι το παν όμως παίζει σημαντικό ρόλο μια καλή και διακριτική παρουσία! Είναι καλό το ντύσιμο να συνάδει με τη φιλοσοφία της επιχείρησης και καλό είναι να έχουμε μάθει εκ των προτέρων το στυλ που προτείνεται για να έχουμε άνεση κι επιτυχία. Τα ρούχα μας πρέπει να είναι καθαρά, σιδερωμένα, προσεγμένα με ένα ουδέτερο στυλ ταιριαστό στην ηλικία μας. Ρούχα άνετα, ουδέτερα, λίγο κυριλέ, ρούχα χωρίς ιδιαίτερους εκκεντρισμούς και προκλήσεις!

 

thes douleia tropoi apoktisis photo2


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης υπάρχουν κάποιες τεχνικές για έναν σωστό κι αποτελεσματικό διάλογο! Ακούμε με σεβασμό τον συνεντευξιαστή, δίνοντας μεγάλη προσοχή σε αυτά που λέει προσπαθώντας να αντλήσουμε σημαντικές πληροφορίες για τη δουλειά κι αφήνοντας εκείνον να κατευθύνει τη συνέντευξη. Από το μέρος μας είναι καλό να δίνουμε στοχευμένες απαντήσεις χωρίς περιττές πληροφορίες που θα κουράσουν! Όσο φιλικός κι αν είναι ο συνεντευξιαστής εμείς δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τα όρια της ευγένειας και του επαγγελματισμού που πρέπει να μας διακατέχει σε αυτές τις περιπτώσεις! Το ύφος και η γλώσσα που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι πάντα σχετικά με το αντικείμενο. Να αποφεύγονται η αργκό, οι χαρακτηρισμοί κι η έκφραση προσωπικών κρίσεων και πεποιθήσεων.


Πριν φτάσουμε στη συνέντευξη είναι καλό να έχουμε ενημερωθεί για τη φιλοσοφία, το προφίλ και τις δράσεις που αναπτύσσει η επιχείρηση για να δούμε που ταιριάζει με εμάς και τα ενδιαφέροντα μας. Ακόμη οφείλουμε να έχουμε προετοιμάσει τον εαυτό μας για όλες τις πιθανές ερωτήσεις (επαγγελματικές και προσωπικές), να απαντούμε με ψυχραιμία κι ειλικρίνεια και να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα. Επίσης να μη διστάσουμε να δηλώσουμε άγνοια για κάτι. Αλλά και ταυτόχρονα να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον και προθυμία για άμεση ενημέρωση σχετικά με την επιχείρηση. Είναι προτιμότερο να μην είμαστε επικριτικοί προς προηγούμενους εργοδότες και να μη δίνουμε απόρρητες πληροφορίες.


Τελειώνοντας τη συνέντευξη είναι ελκυστικό να θέσουμε τις δικές μας ερωτήσεις κάτι που δείχνει αληθινό ενδιαφέρον! Μη διστάσετε να παρουσιάσετε ένα δείγμα της δουλειάς σας, δείχνοντας μια καλύτερη εικόνα του εαυτού σας. Μην ξεχάσετε να πάρετε μπλοκάκι, στυλό, ατζέντα και το βιογραφικό σας.

 

Εξοπλιστείτε με χαμόγελο, υπομονή κι επιμονή και πάνω από όλα με θετική ψυχολογία κι όλα θα πάνε καλά!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

 

 

Από την Φαίη Σπυριδάκη

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery