Αντιμετωπίστε τη ζήλεια και τη συκοφαντία στην εργασία σας

15 Μαρ 2017
326 φορές

 

Είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο να δεχόμαστε από τους ανθρώπους πυρά ζήλειας, φθόνου, ειρωνείας, συκοφαντίας κλπ. Πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε και τι στάση να κρατάμε;


O λαός λέει: «Μην ανησυχείς όταν σε συκοφαντούν. Περισσότερο να ανησυχείς όταν σε κολακεύουν, διότι η ζήλεια γεννά πάντα τη συκοφαντία». Ακόμη λένε : «Καλύτερα να σε ζηλεύουν παρά να σε λυπούνται». Όταν οι απέναντί σου δεν μπορούν να σε αντιμετωπίσουν με επιχειρήματα, τότε σε υποτιμούν ειρωνικά και κοροϊδευτικά. Εάν τα λόγια που σου πουν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τότε δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι και να προσπαθείς να λογοδοτείς, να εξηγείς και να απολογείσαι, διότι κάποια στιγμή θα αποδειχθεί και θα λάμψει η αλήθεια. Εάν αντιδράσεις ταραγμένα, τότε είναι σίγουρο ότι θα δέχεσαι συνέχεια τέτοιες καταστάσεις, διότι οι συκοφάντες τρέφονται με το να βλέπουν τους άλλους να υποφέρουν.

 

antimetopiste tin zilia stin ergasia sas photo2

 

Οι συκοφάντες άνθρωποι πολύ συχνά διαστρεβλώνουν ή παρερμηνεύουν κάθε τι που ακούν ή βλέπουν, ώστε να μη μεταφέρουν την αλήθεια ή την πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει κι εδώ. Αφενός η διαφορετική αντίληψη που έχει ο καθένας κι ο διαφορετικός τρόπος ερμηνείας των γεγονότων, καθότι “ο καθένας με κανένα δε μοιάζει” κι αφετέρου οι διάφορες σκοπιμότητες που έχει ο καθένας, οι οποίες προέρχονται από τα ασήμαντα συμφέροντα του χαρακτήρα και του ήθους του. Ο πιο κατάλληλος τρόπος για να σταματήσει μια συκοφαντία είναι η περιφρόνηση και η αδιαφορία. Αν προσπαθήσεις να την πολεμήσεις ή να τη διαψεύσεις τότε θα σε νικήσει. Μη προσπαθείς επίμονα να πείσεις τους άλλους για κάτι διαφορετικό απ' αυτό που πιστεύουν. Οι γνώμες είναι σαν τα καρφιά που όσο τα χτυπάς, τόσο πιο βαθιά μπαίνουν. Εάν έχεις δίκαιο και δείξεις ανωτερότητα, αυτοσυγκράτηση και υπομονή, τότε ο χρόνος αργά ή γρήγορα θα σε δικαιώσει, διότι ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος γιατρός των πάντων. Τότε οι άλλοι, αν έχουν κάποιο ίχνος ήθους, ίσως σου ζητήσουν συγγνώμη. Αν όχι, τότε θα φορτωθούν την αδικία που σου έκαναν. Εσύ όμως θα έχεις καθαρή τη συνείδηση σου κι αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία. Εάν τα συκοφαντικά λόγια που μας λένε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σύμφωνα με την κρίση μας, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να ενοχλούμαστε, αλλά να το εκλάβουμε ως κριτική προς εμάς. Εξαρτάται φυσικά κι από τους ανθρώπους. Από το περιεχόμενο και μόνο της συζήτησης με κάποιον άνθρωπο, μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το επίπεδό του.«Εάν συζητά για ιδέες κι οράματα κι απαιτεί μόνο απ' τον εαυτό του, τότε είναι ανώτερος άνθρωπος. Εάν συζητά μόνο για γεγονότα, τότε είναι μία μετριότητα ως άνθρωπος. Εάν παρατηρεί, ελέγχει, σχολιάζει και κατακρίνει τις ζωές των άλλων, τότε είναι κατώτερος άνθρωπος. Αυτός απαιτεί μόνο απ' τους άλλους.

 

Συνήθως οι άνθρωποι ανακατεύονται κι επεμβαίνουν στις ζωές των άλλων, τόσο όσο χρειάζεται για να τις καταστρέψουν, ικανοποιώντας τη ζήλεια και τον εγωισμό τους». Ένα από τα γνωρίσματα των μικρών ανθρώπων είναι να υποτιμούν τις δυνατότητες των άλλων. Συνήθως κρίνουν αυτοί που δεν κάνουν τίποτα, αυτούς πους δεν τα κάνουν όλα. Ας μην εκτιμούμε λοιπόν κάποιον από την εκπαίδευσή του και τα πτυχία του. Πρέπει να τον εκτιμούμε μόνο για το ήθος του. Δεν αρκεί λοιπόν η παιδεία, απαιτείται και το ήθος!!

 

Από την Φαίη Σπυριδάκη

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery