Tα ρομπότ απειλούν τις δουλειές μας!!

16 Μάι 2017
281 φορές

Τον προηγούμενο μήνα οι ταμίες μιας γαλλικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ έκαναν κινητοποίηση για να ενημερώσουν τους πελάτες για την ολοένα και μεγαλύτερη εξάπλωση των αυτόματων ταμείων. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, μέσα στην επόμενη τριετία απειλούνται 2.000 θέσεις εργασίας. Στα αυτόματα ταμεία, ο πελάτης περνάει ο ίδιος τα είδη που έχει αγοράσει από έναν σαρωτή.

Υπάρχει βέβαια και ένας ταμίας που εποπτεύει και επεμβαίνει αν γίνει κάποιο λάθος αλλά αντιστοιχεί σε 8 ή 10 αυτόματα ταμεία.

Ο επόμενος υπολογιστής που θα αγοράσετε ίσως να έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από ρομπότ. Εταιρείες κολοσσοί χρησιμοποιούν ρομπότ για τη μείωση του κόστους αλλά και για την ταχύτερη ανάπτυξη τους. Έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η χρήση των ρομπότ επεκτείνεται σε πολλές επιχειρήσεις. Ακόμη και η αλυσίδα εστιατορίων Pizza Hut χρησιμοποιεί ρομπότ για να παίρνουν παραγγελίες σε εστιατόρια της στην Ασία. Γενικά τα αυτόματα συστήματα ή ρομπότ έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πολλές από τις σημερινές θέσεις εργασίας θα αντικατασταθούν στο κοντινό μέλλον με κάποιο ρομπότ.

 

robot apeiloun tis theseis ergasias photo2

 

Η λέξη ρομπότ εμφανίστηκε πρώτη φορά στο θεατρικό έργο R.U.R που παρουσιάζει ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει ανθρωπόμορφες αυτόματες μηχανές.

Θα πρέπει να χαιρόμαστε που η τεχνολογική πρόοδος εκχωρεί στα ρομπότ τις πιο επίπονες και πιο βαρετές εργασίες ή θα πρέπει να ανησυχούμε για τις θέσεις εργασίας; Η επίπτωση της χρήσης των ρομπότ πάνω στην απασχόληση είναι ένα θέμα χρόνιας διαμάχης ανάμεσα στους εργατολόγους και τους ειδικούς της τεχνολογίας. Δεν απειλούνται μόνο ανειδίκευτοι εργάτες αλλά και κάθε είδους επαγγελματίες. Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι η αυτοματοποίηση θα τονώσει την παραγωγικότητα και αυτό θα αποτελέσει το αντίβαρο στις οικονομικά ασθενείς χώρες. Σε αρκετές εργασίες όμως θα ήταν καλύτερο χρησιμοποιούνται ρομπότ. Για παράδειγμα σε δύσκολες εργασίες που μπορεί να απειλούν ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων.

 

robot apeiloun tis theseis ergasias photo3

 

Παρατηρείται ότι η πρόοδος καταστρέφει πάρα πολλές θέσεις εργασίας. Επίσης από τα οφέλη των ρομπότ κερδίζουν αυτοί που κατέχουν τα μέσα παραγωγής και όχι εκείνοι που τα δουλεύουν. Δυστυχώς η αλματώδης άνοδος της παραγωγικότητας όχι μόνο δεν έχει μειώσει το χρόνο εργασίας ή έχει αυξήσει την ασφάλεια στον εργασιακό χώρο, αλλά έχει αμφισβητήσει τις κατακτήσεις των εργαζομένων που έχουν κερδηθεί με πολλούς αγώνες. Επίσης έχει οδηγήσει σε σύγκρουση τις κοινωνικές ομάδες. Για παράδειγμα η εισαγωγή αυτόματων μηχανών συναλλαγών στις τράπεζες βοηθάει τους πολυάσχολους πολίτες στην καθημερινότητά τους αλλά παράλληλα οδηγεί στη μείωση θέσεων εργασίας στις τράπεζες.

Η τεχνολογία είναι το μέλλον, αλλά στέλνει τους εργαζόμενους σε ένα σκοτεινό παρελθόν, όπως τον 19ο αιώνα σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι εργάτες κατέστρεφαν τις μηχανές που τους έβγαζαν στην ανεργία. Σήμερα φτάσαμε στο ευρωκοινοβούλιο κάποιοι θέλουν να αναγνωρίσουμε τα δικαιώματα ασφάλισης στα ρομπότ . Η καινοτομία και η πρόοδος είναι καλά πράγματα αλλά όταν τα ελέγχουν άπληστοι άνθρωποι γίνονται καταστροφικά. Δεν μπορούμε να μη συλλογιστούμε τις εκατομμύρια οικογένειες που μένουν απροστάτευτες απέναντι στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Τι νόημα έχει να αυξάνεται ο παγκόσμιος πλούτος αλλά να ωφελείται μόνο το 1% και να γίνεται ολοένα και πιο δυστυχισμένο το υπόλοιπο 99%;

 

 

Από την Φαίη Σπυριδάκη

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery