Πώς να συντάξετε σωστά το βιογραφικό σας σημείωμα

23 Ιουν 2017
311 φορές

Πολλοί σήμερα ψάχνουν για δουλειά αλλά δε βρίσκουν τίποτα στην αρχή. Οι πιο τυχεροί βρίσκουν δουλειά σε μερικούς μήνες και οι υπόλοιποι έπειτα από χρόνια. Το κλειδί της επιτυχίας αποτελεί το σωστό βιογραφικό σημείωμα.

Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί μία σύνοψη των γνώσεων, των δεξιοτήτων και της πείρας που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών και κατά την επαγγελματική σταδιοδρομία. Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο για την αξιολόγησή σας από την πλευρά της εταιρείας. Οπότε κατά την σύνταξη του βιογραφικού σας είναι καλό να προσέξετε έτσι ώστε να κεντρίσετε το ενδιαφέρον του αποδέκτη και να δημιουργήσετε θετικές εντυπώσεις για το άτομό σας έτσι ώστε να πείσετε ότι είστε το κατάλληλο άτομο για τη συγκεκριμένη θέση. Η αρχική εντύπωση που σχηματίζει κάποιος που διαβάζει το βιογραφικό σας δύσκολα ανατρέπεται, για αυτό οφείλουμε να προσαρμόζουμε το βιογραφικό μας ανάλογα με τον φορέα ή την επιχείρηση προς την οποία απευθύνεται, τονίζοντας τα σημεία που ενδιαφέρουν τον εργοδότη μας.

 

pos na syntaxete sosta to viografiko sas photo2

 

Ένα ολοκληρωμένο βιογραφικό θα πρέπει να είναι λειτουργικό, λιτό, περιεκτικό και στοχευμένο. Οφείλετε να διευκολύνετε τον εργοδότη σας να καταλάβει τι θέλετε να πείτε χωρίς να του δημιουργήσετε σύγχυση. Κανείς δε θέλει να σπαταλήσει το χρόνο του αν δεν λάβει απαντήσεις ή για να ερμηνεύσει ασάφειες. Σκεφτείτε ότι οι υπεύθυνοι αξιολόγησης έχουν ένα πλήθος βιογραφικών να εξετάσουν και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν μακροσκελή βιογραφικά με πολλές αναλύσεις. Για αυτό αποφύγετε μεγάλες προτάσεις, διότι έτσι το βιογραφικό κουράζει τον αξιολογητή και μπορεί ακόμα και να τον μπερδέψει. Επικεντρωθείτε στο να κεντρίσετε την προσοχή του αξιολογητής σας, με τα προσόντα σας και τις δεξιότητές σας και όχι μέσω της εκκεντρικής εμφάνισης (έντονη διακόσμηση, μεγάλες γραμματοσειρές. σχέδια κ.τ.λ) του βιογραφικού σας.

Επίσης δώστε έμφαση στα σημεία που εξαρτώνται από την θέση για την οποία θέλετε να υποβάλετε το βιογραφικό σας. Για παράδειγμα εάν ένας υποψήφιος ενδιαφέρεται για μία θέση τεχνικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, θα δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην τεχνική εμπειρία και στις γνώσεις που διαθέτει. Ενώ ένας καθηγητής θα ήταν προτιμότερο να δώσει έμφαση στο συγγραφικό του έργο και στις γνώσεις του.

 

pos na syntaxete sosta to viografiko sas photo3

 

Βάλτε σε μία σειρά το περιεχόμενο των επιμέρους ενοτήτων ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο προς το πιο παλιό. Αποφύγετε να βάλετε φωτογραφία, εκτός και αν αυτή ζητείται. Εξασφαλίστε ότι το βιογραφικό σας δεν έχει ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Ελέγξτε το πριν το αποστείλετε. Ελέγξτε εάν είναι ευανάγνωστο και σαφές. Τονίστε τα θετικά σας σημεία και υποβαθμίστε με επιμέλεια τυχόν αδυναμίες σας. Για παράδειγμα εάν δεν υπάρχει εργασιακή εμπειρία αναφερθείτε σε κάποια πρακτική άσκηση. Μορφοποιήστε κατάλληλα το βιογραφικό σας. Προτιμήστε τη χρήση μιας γραμματοσειράς που θα είναι ευανάγνωστη.

Τέλος μην αμελήσετε να παρέχετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας, ώστε σε περίπτωση επιλογής σας, να είναι εύκολο να σας ειδοποιήσουν. Μην ξεχνάτε ότι κανείς δε χαραμίζει το πολύτιμο χρόνο του για να τα ψάξει και να τα βρει.

 

Από την Φαίη Σπυριδάκη

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Tα ρομπότ απειλούν τις δουλειές μας!!

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery