Πώς να μεγαλώσετε ευτυχισμένα παιδιά

11 Οκτ 2017
329 φορές

 Απλοποιήστε τη ζωή τους. Στην εποχή των ΜΜΕ και της τεχνολογίας όλα τρέχουν με απίστευτους ρυθμούς. Πλουραρισμός ιδεών, πολλά ερεθίσματα από παντού, πολλά παιχνίδια, εικονική πραγματικότητα! Όλος αυτός ο καταιγισμός πληροφοριών αγχώνει και συγχύζει τα παιδιά από πολύ μικρά και δεν τα αφήνει να χαρούν την αθωότητα της παιδικής τους ηλικίας! Ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να ανταποκριθεί γιατί δεν έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες συνάψεις που με την πάροδο του χρόνου θα ωριμάσουν και το παιδί θα αισθάνεται όλο και πιο έτοιμο να ανταποκριθεί! Το χειρότερο είναι ότι παρακάμπτουμε τις ιδιαιτερότητες και τους ρυθμούς τους με αποτέλεσμα τα παιδιά να γίνονται νευρικά, γεμάτα άγχος και με προβλήματα συμπεριφοράς ή διαταραχές!

Αν προσπαθήσουμε να το αποφορτίσουμε όλο αυτό έχουμε πάρα πολλά οφέλη. Ο δεσμός παιδιού-γονιού θα γίνει ισχυρότερος καθώς τα παιδιά θα νιώθουν μεγαλύτερη άνεση κι ασφάλεια στην «πουπουλένια φωλιά» τους κι όχι σαν άλογα σε γρήγορες κούρσες όπως πριν! Όταν λιγοστεύει η πίεση λιγοστεύουν κι οι άμυνες κι οι αντιδράσεις. Mε αγάπη και προστασία το παιδί λειτουργεί καλύτερα!

Απλοποιώντας την καθημερινότητά του δημιουργούμε ένα αίσθημα ασφάλειας στο παίδι. Για παράδειγμα τρώμε κάθε μέρα την ίδια ώρα όλη η οικογένεια γύρω απ'το τραπέζι χωρίς να σηκωνόμαστε! Τα προσωπικά του αντικείμενα να βρίσκονται πάντα στο ίδιο σημείο σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού!

Επίσης η μόδα των άπειρων εξωσχολικών δραστηριοτήτων πρέπει κάποτε να τελειώσει διότι δεν διανοούμαστε το πόσο κουράζει και βασανίζει τα παιδιά! Το παιδί πρέπει σίγουρα να παίρνει τα βασικά εφόδια για τη ζωή που θα του φανούν απαραίτητα. Περαιτέρω δραστηριότητες ας διαλέξει ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από φίλους (επικοινωνία και κοινωνικοποίηση) καθώς κι από χώρο και χρόνο να παίξουν! Το παιχνίδι είναι η καλύτερη μορφή μάθησης, δημιουργικότητας, προσαρμοστικότητας και το καταλληλότερο μέσο για να ανακαλύψουν τον κόσμο. Στα μικρά παιδιά μια καλή συμβουλή προτεινόμενη από πολλές μαμάδες σχετικά με το δωμάτιο τους είναι η “δανειστική παιχνιδοθήκη”. Δεδομένου ότι τα παιδιά σήμερα έχουν πάρα πολλά παιχνίδια τόσα που δεν προλαβαίνουν να τα παίξουν και τους είναι αχρείαστα στην καθημερινότητα. Έχουμε γύρω τους μια μέτρια ποσότητα παιχνιδιών και τα υπόλοιπα σε ένα παιχνιδόκουτο με το οποίο δεν έχουν οπτική επαφή κι ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα ανταλλάζουμε κι έτσι μεγαλώνει το ενδιαφέρον τους για αυτά καθώς τα λαχταρούν πάλι απ' την αρχή ή τα θεωρούν καινούργια κι εκτιμούν καλύτερα αυτά που έχουν!

eftixismena paidia photo1


Σύμφωνα με τη χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού, ένα ευτυχισμένο παιδί πρέπει να έχει: τροφή, στέγη, αγάπη, παιχνίδι και δραστηριότητα. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να του κάνουμε όλα τα χατίρια (ακόμη κι αν μπορούμε) για να γίνουν ισορροπημένα παιδιά που αργότερα θα εξελιχθούν σε ενήλικες που θα εκτιμούν αυτά που έχουν, χωρίς παράλογες απαιτήσεις και χωρίς να' ναι αχάριστοι κι αχόρταγοι! Ένα χαρούμενο παιδί παίζει, γελάει, είναι περίεργο, δραστήριο και δείχνει τα συναισθήματα του. Αποτελεί επένδυση το να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο στα παιδιά μας και μας δίνουν μια αμφίδρομη χαρά μέσα απ' την οποία τα παιδιά μαθαίνουν, εξελίσσονται, λύνουν προβλήματα, αναλαμβάνουν ευθύνες, ανεξαρτητοποιούνται και νιώθουν αυτοπεποίθηση! Αυτό που τους στεναχώρησε θα τους κάνει πιο δυνατούς και θα καταλάβουν καλύτερα την έννοια της χαράς στη ζωή τους.

Είναι σημαντικό όχι μόνο να λέμε το σωστό αλλά να τους δίνουμε το καλό παράδειγμα με πράξεις προς μίμηση! Μπορούμε να τα βοηθήσουμε να βλέπουν την αισιόδοξη πλευρά της ζωής. Αυτό θα τους δημιουργήσει σιγουριά, ηρεμία και χαρά! Τα παιδιά μιμούνται όλες μας τις συμπεριφορές, είναι ο καθρέφτης μας, κι είναι στο χέρι μας να τα μεγαλώσουμε σωστά! Τα παιδιά ζητούν πάντα επιβεβαίωση από εμάς.....την έχουν ανάγκη για να πορεύονται με ασφάλεια στη ζωή τους. Καλό είναι λοιπόν να τα καθησυχάζουμε δείχνοντας τους πως θα είμαστε πάντα εκεί ό,τι κι αν χρειαστούν! Δεν πρέπει να φοβάται το παιδί να κάνει λάθη από τα οποία μαθαίνει τα άσχημα αλλά και τα όμορφά της ζωής. Σε αυτή του την προσπάθεια εσείς θα είστε πάντα εκεί και με τον τρόπο σας θα του δείχνετε τον δρόμο κρατώντας του το χέρι!

 

Από την Φαίη Σπυριδάκη

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δουλειές του σπιτιού: Ποιος θα τις κάνει;;

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery