Τα 9 χαρακτηριστικά της αληθινής φιλίας

01 Μαρ 2017
157 φορές

Υπάρχει η αληθινή φιλία; Κι αν ναι, τί είναι αυτό που την κάνει αληθινή; Πώς βρίσκουμε φίλους που μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι; Πώς διατηρούμε αυτές τις φιλίες, όταν μάλιστα έχουμε πολλές ευθύνες όπως στην εργασία, στην οικογένεια ή άλλες;


Σκέψου τις πιο σημαντικούς σου φίλους/φίλες. Αυτό το άτομο που μπορείς να τους λες τα πάντα χωρίς δισταγμό, όποια ώρα της ημέρας θελήσεις, όταν έχεις την ανάγκη για μια συμβουλή, όταν είσαι στα «κάτω» σου ή απλά όταν θελήσεις να γελάσεις. Πλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram, μας επιτρέπουν να είμαστε συνεχώς ενημερωμένοι σε σχέση με τις τελευταίες δημοσιεύσεις των φίλων μας. Μπορούμε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή πού είναι, τί τρώνε, πώς νιώθουν. Αξίζει όμως να θυμόμαστε ότι έχει μεγαλύτερη σημασία το να αποσυνδεόμαστε από το λογαριασμό μας και να τηλεφωνούμε τον άνθρωπο μας, παρά να έχουμε την οποιαδήποτε διαδικτυακή επαφή.


Η αλήθεια είναι πως οι ζωές μας είναι γεμάτες από υποχρεώσεις που πρέπει να φέρουμε εις πέρας. Χρειάζεται να κάνουμε τεράστια προσπάθεια ώστε να βρούμε χρόνο να συναντηθούμε με τους φίλους μας. Αν και οι απαιτήσεις της ζωής ζητούν συνεχώς την προσοχή μας, οι φίλοι είναι εκείνοι που μας παρέχουν τόσο την πνευματική όσο και τη διανοητική ανανέωση που χρειαζόμαστε. Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά που μας δείχνουν ότι έχουμε μια αληθινή φιλία;


1. Φίλος με κατανόηση

Το να έχεις κατανόηση είναι η ικανότητα του να βάζεις τον εαυτό σου στην θέση του άλλου. Πολύ συχνά ακούμε για τον αγώνα που δίνει κάποιος και αμέσως βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του, προσθέτοντας τις δικές του εμπειρίες και συναισθήματα. Το σπουδαιότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας φίλος είναι, απλά, να ακούει τον άλλον!


2. Φίλος με ανιδιοτέλεια

Ο φίλοι μας που είναι οι πιο ευτυχισμένοι και θετικοί είναι αυτοί που νοιάζονται για τον άλλον και δεν σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους. Είναι σε θέση να κατανοήσουν τη δυσκολία που έχει η ζωή τους, αλλά δεν αναλώνονται στα δικά τους προβλήματα. Αντίθετα, αναλαμβάνουν δράση με σκοπό να βοηθήσουν τους άλλους να λύσουν τα προβλήματα τους.


3. Φίλοι που είναι αξιόπιστοι

Η αξιοπιστία είναι ένα γνώρισμα που είναι απαραίτητο ανάμεσα στις ανθρώπινες σχέσεις. Μπορεί εύκολα να καταλάβει κάποιος ότι οι βαθύτερες σχέσεις είναι αυτές στις οποίες μπορεί να εμπιστευτεί ο ένας τον άλλον. Οι αξιόπιστοι φίλοι μας υπενθυμίζουν ότι δεν είμαστε μόνοι μας και μας ωθούν να γίνουμε ένα καλύτερα άτομο.

 

ta 9 xaraktiristika tis filias photo3

 


4. Φίλοι που συγχωρούν

Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη, αλλά εάν η φιλία είναι πραγματικά δυνατή μπορεί να ξεπεράσει δυσκολίες και συγκρούσεις. Το σημαντικό είναι να βρίσκει κανείς το κουράγιο να προσεγγίσει τον άλλον αφού έχει κάνει κάτι λάθος και ταυτόχρονα να μπορεί να κατανοήσει και να συγχωρέσει.


5. Φίλοι με κοινά ενδιαφέροντα

Είτε αυτό αφορά τα χόμπι, τον αθλητισμό, τους στόχους, την εκπαίδευση, τις αξίες, ή τη θρησκείας, συχνά προτιμούμε να ξοδέψουμε χρόνο με τους ανθρώπους που απολαμβάνουν τα ίδια πράγματα με εμάς. Αυτό επιτρέπει την άμεση σύνδεση και τελικά ενισχύει τις σχέσεις μας.


6. Φίλοι με διαφορετικό τρόπο σκέψεις και υπόβαθρο

Ο χρόνος που, πραγματικά, μπορεί κάποιος να αναπτυχθεί ως ένα ανθρώπινο ον, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, είναι όταν αποκτήσει την ευκαιρία να συναναστραφεί με ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από αυτόν. Μερικές φορές, παραμένουμε σε μία συγκεκριμένη νοοτροπία, φορώντας, σα να λέγαμε, παρωπίδες. Σε αντίθεση με τις στιγμές που συναντούμε ανθρώπους που συμφωνούν με τα λεγόμενά μας ή απλά κάνουν τα ίδια πράγματα με εμάς.
Αξίζει να τονίσουμε, όμως, ότι φίλοι που προσφέρουν νέες προοπτικές, ιδέες, εμπειρίες και συμβουλές μπορούν να μας βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας και θα μας δώσουν τη δύναμη να αναπτυχθούμε ως ένα πιο ολοκληρωμένο ανθρώπινο ον. Φίλοι από διαφορετικά υπόβαθρα έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν μια σταθερή νοοτροπία σε μια νοοτροπία ανάπτυξης.

 

ta 9 xaraktiristika tis filias photo2

 


7. Φίλοι με χιούμορ

Οι καλύτεροι φίλοι είναι απλά αυτοί που ξέρουν πώς να κάνουν τον άλλον να γελάσει με την ψυχή του και που είναι γεμάτη ζωή και πνεύμα. Είναι αυτοί που μας φέρνουν χαρά, ελπίδα και άνεση ακόμη και στη μέση της πιο δύσκολης κατάστασης της ζωής μας. Άλλωστε, όλοι ξέρουμε πως το χιούμορ φέρνει γέλιο και το γέλιο, με τη σειρά του, φέρνει ζωή!


8. Φίλοι που έχουν την αίσθηση της ομάδας

Ένα χαρακτηριστικό, το οποίο μάθαμε όταν ήμασταν ακόμη πολύ μικροί, αλλά κάτι που ξεχνάμε πολύ εύκολα. Το να είμαστε μέλη μιας ομάδας και το να βάζουμε τις ανάγκες των άλλων στην πρώτη θέση, και έπειτα τους εαυτούς μας, για την επίτευξη κοινού στόχου, είναι ακριβώς αυτό που ονομάζεται φιλία. Η επικοινωνία, η συνεργασία και η ενεργητική ακρόαση του άλλου είναι όλα ουσιώδη χαρακτηριστικά που κάνουν τις πιο επιτυχημένες ομάδες ακαταμάχητες.


9. Φίλοι που μας προστατεύουν, ακόμα κι αν έρχονται σε δύσκολη θέση

Ας υποθέσουμε ότι είστε έξω και πίνετε ποτό με τους συναδέλφους σας, όταν βλέπετε μπροστά σας τον σύντροφο της φίλης σας να φλερτάρει με κάποια άλλη. Μπορεί να είναι μία άβολη κατάσταση στην οποία δεν θελήσατε να βρεθείτε αλλά ο πραγματικός φίλος, όσο δύσκολο κι αν του είναι, θα κάνει την κίνηση και θα το πει. Η ειλικρίνεια δεν είναι πάντοτε η πιο εύκολη κίνηση αλλά είναι σημαντική για να χτιστεί μία σχέση.


Το να βρισκόμαστε με φίλους δεν πρέπει να θεωρείται ως αγγαρεία ή υποχρέωση. Οι φίλοι μας μάς βοηθούν να διατηρούμε και να ενδυναμώνουμε υγιείς σχέσεις, όπως κάνουμε είτε με τους συναδέλφους στην εργασία, είτε με τα μέλη της οικογένειάς μας.


Έτσι, καλό είναι να αφήνουμε στην άκρη τα τηλέφωνα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το να περιβαλλόμαστε από φίλους που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά που αναλύσαμε παραπάνω, θα μας επιτρέψει να κάνουμε ένα βήμα μακριά από τις «ειδοποιήσεις» και να βρούμε παρηγοριά σε άτομα, δημιουργώντας παράλληλα νόημα στη ζωή και στο χρόνο μας.


Όσο περισσότερο επενδύεις σε σημαντικές σχέσεις, τόσο λιγότερο εγωκεντρικός γίνεσαι και ξεχνάς αυτά που έχουν πραγματική αξία στη ζωή. Βρες φίλους που σε βοηθάνε να δείξεις τον καλύτερο σου εαυτό, που είναι εκεί για ό,τι χρειαστείς και οι οποίοι είναι ενθουσιασμένοι με τις ιδέες και τις αντιλήψεις σου. Όταν αγωνίζεσαι με τα εμπόδια που σου φέρνει η ζωή, θα ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος σου. Αν νιώσεις απόγνωση, σκέψου τους ανθρώπους που έχεις στη ζωή σου και απευθύνσου άμεσα σε αυτούς. Να ξέρεις ότι θα είναι εκεί...

 

Από την Νιόβη Τσοχαταρίδου

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery