Σχέσεις και χρήματα

01 Μαρ 2017
206 φορές

Νίκος: «Η επιχείρησή μου έβαλε λουκέτο λόγω της οικονομικής κρίσης, και έτσι δεν μπορούσαμε πια να ξεπληρώσουμε το στεγαστικό δάνειο και τις πιστωτικές κάρτες. Από το άγχος δεν μπορούσα να κλείσω μάτι».


Μαρία: «Είχαμε χτίσει το σπίτι μας με μεγάλες θυσίες, και έτρεμα στη σκέψη ότι θα το χάναμε. Καβγαδίζαμε συνέχεια με τον Γιάννη για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τα χρέη μας».


Αυτός είναι ένας καθημερινός, πλέον, διάλογος στην Ελλάδα του σήμερα. Τα χρέη μπορεί να προκαλέσουν ένταση σε μια οικογένεια ή ακόμη και να τη διαλύσουν. Σε σύγκριση με άλλα ζητήματα, οι καβγάδες γύρω από τα χρέη και τα οικονομικά διαρκούν περισσότερο, οδηγούν συχνότερα σε φραστικές και σωματικές επιθέσεις, ενώ είναι πιθανότερο να επηρεάσουν άλλες καταστάσεις. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, το ότι μία από τις κύριες αιτίες διαζυγίου είναι οι διαφωνίες για τα χρήματα.


Τα υπερβολικά χρέη δημιουργούν επίσης πολλά προβλήματα υγείας, όπως αϋπνία, πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι, καρδιακή προσβολή και κατάθλιψη. Έχουμε ακούσει, μάλιστα, ότι πολλοί έχουν φτάσει στο σημείο της αυτοκτονίας επειδή δεν μπορούν να αντέξουν όλη αυτή την πίεση.


Τι μπορεί να γίνει αν τα χρέη προκαλούν ένταση ανάμεσα σε εσάς και στο σύντροφο σας; Θα δούμε μερικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια σήμερα λόγω των οικονομικών και τί θα μπορούσε να γίνει ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

 

sxeseis kai xrimata photo2

 


Δυσκολία Νο 1

 

Ρίχνουμε το φταίξιμο ο ένας στον άλλον

Το να ξεσπάτε στο σύντροφό σας δεν βοηθάει — ακόμη και αν εσείς δεν ευθύνεστε καθόλου για τα χρέη. Να θυμάστε ότι αντίπαλός σας είναι τα χρέη, όχι ο άνθρωπος σας. Αντί να προσπαθείτε να λύσετε μόνοι σας τα ζητήματα, να μιλάτε ανοιχτά για τα οικονομικά προβλήματα και κατόπιν να ενεργείτε από κοινού.

 

  • ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΞΗΣ

Διευθετήστε κάποια ώρα προκειμένου να μιλήσετε ανοιχτά και ήρεμα για τα χρέη σας. Να παραδέχεστε τυχόν λάθη σας. Μη σκέφτεστε, όμως, συνέχεια το παρελθόν, αλλά συμφωνήστε με ποιο τρόπο θα καθορίζονται στο εξής οι αποφάσεις σας για τα οικονομικά.

 


Δυσκολία Νο 2

 

Η αποπληρωμή των χρεών φαίνεται βουνό

 

Τι μπορείτε να κάνετε αν τα χρέη έρχονται το ένα μετά το άλλο και αυτό σας προκαλεί τύψεις ή ντροπή;

  1. Καθορίστε τον τωρινό σας προϋπολογισμό. Καταγράψτε όλα τα έσοδα και τα έξοδα του σπιτικού σας για δύο εβδομάδες ή για έναν μήνα, αν αυτό είναι πιο πρακτικό. Συμπεριλάβετε δαπάνες που εμφανίζονται πιο σπάνια, όπως φόρους, ασφάλεια ή ρουχισμό, και υπολογίστε έναν μηνιαίο μέσο όρο για αυτές.
  2. Αυξήστε το εισόδημά σας. Θα μπορούσατε να εργαστείτε υπερωρίες, να βρείτε εποχιακή δουλειά, να παραδίδετε ιδιαίτερα μαθήματα, να κάνετε ανακύκλωση έναντι χρημάτων ή να μετατρέψετε το χόμπι σας σε επάγγελμα που θα κάνετε στο σπίτι.
    Προσοχή: Φροντίστε να μην παραγκωνίσει η εργασία πιο σημαντικές δραστηριότητες.
  3. Μειώστε τις δαπάνες σας. Να αγοράζετε κάτι μόνο αν το χρειάζεστε, όχι απλώς επειδή έχει έκπτωση.

 

  • ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΞΗΣ

 

Όταν ετοιμάσετε τον αρχικό προϋπολογισμό, συζητήστε πώς μπορεί ο καθένας να μειώσει τις δαπάνες ή να αυξήσει το εισόδημα του. Καθώς ο ένας βλέπει τις θυσίες του άλλου, μπορείτε να αγωνίζεστε ενωμένοι ενάντια στα χρέη.

 

 sxeseis kai xrimata photo3

 


Δυσκολία Νο 3

 

Τα χρέη απορροφούν όλη μας τη σκέψη

 

Παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, μπορεί να πληρώνετε για πολλά χρόνια μέχρι να ξεπληρώσετε τα χρέη σας. Στο μεταξύ, από εσάς εξαρτάται το πώς θα βλέπετε το ποτήρι, μισογεμάτο ή μισοάδειο.

 

  • ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΞΗΣ

 

Κάντε έναν κατάλογο με πράγματα που έχουν όντως αξία για εσάς και δεν αγοράζονται με χρήματα. Κατόπιν, καθορίστε πώς θα αφιερώνετε περισσότερο χρόνο και δυνάμεις στο καθένα από αυτά.

 

Από την Νιόβη Τσοχαταρίδου

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery