Suntown Magazine | Γυναικείο Περιοδικό - Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016

Η καθημερινή ζωή της γυναίκας απαιτεί πολύ προσπάθεια και είναι ακόμα πιο απαιτητική όταν υπάρχει και οικογένεια που χρειάζεται φροντίδα. Η εποχή του «η ομορφιά είναι πάνω από όλα» θέτει τον πήχη ψηλά. Δεδομένου δε ότι υπάρχει αύξηση στην εμφάνιση προβλημάτων που αφορούν την υγεία, η φροντίδα της υγείας μας αποτελεί την νούμερο ένα προτεραιότητά μας. Η σύγχρονη γυναίκα θέλει να έχει άριστη εμφάνιση σε κάθε ηλικία και συνάμα να διατηρεί το σώμα της υγιές. Δε χρειάζεται να πείτε οτιδήποτε άλλο, σας καταλαβαίνουμε. Η κατάσταση της υγείας σας διαφέρει από εκείνη των αντρών. Το σώμα σας απαιτεί διαφορετικές μεθόδους περιποίησης ώστε να παραμένει υγιές· εξάλλου είστε ένα από τα κορυφαία πλάσματα της φύσης. Παρακάτω παρατίθενται κάποιες απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ορθοποδήσετε και πάλι.

Ρίξτε μια ματιά:

Υγιεινή διατροφή – η δική σας διατροφή: Όντας περικυκλωμένη από όλες αυτές τις λιχουδιές που υπάρχουν, γίνεται συχνά πολύ δύσκολο να μπορέσετε να αντισταθείτε στην επιθυμία να ενδώσετε σε μία από αυτές. Όμως αυτό ακριβώς είναι το κλειδί. Παρακολουθείστε κάποια νέα μαθήματα μαγειρικής και δοκιμάστε καινούργια και υγιεινά φαγητά. Δείτε τι σας ταιριάζει περισσότερο και εντάξτε το στην καθημερινή σας λίστα. Επιπλέον, οι υγιεινές και νόστιμες μαγειρικές σας ικανότητες θα κάνουν επίσης το παιδί σας να φάει όλα τα λαχανικά και χορταρικά, χωρίς να αντιληφθεί καν ότι περιέχονται στο φαγητό του. Δεν είναι σημαντικό αυτό για εσάς; Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτελείται από φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ελάχιστη ποσότητα επεξεργασμένων τροφών. Να αναζητάτε πάντα διατροφικά πλάνα χαμηλά σε χοληστερόλη και λιπαρά. Μην επιλέγετε εξαντλητικές δίαιτες. Θέλετε να παραμείνετε υγιής και όχι να μοιάζετε με σκελετό. Ο συνδυασμός τροφών που χρειάζεστε είναι υγιεινά λιπαρά, έξυπνοι υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.


Άσκηση – Κάντε τη συνήθεια: Με τα κρούσματα καρδιακών ασθενειών να αυξάνονται στο πληθυσμό των γυναικών, είναι σημαντικό να εφαρμόσετε ένα πλάνο τακτικής άσκησης. 20 – 30 λεπτά την ημέρα θα πρέπει να θεωρούνται αποκλειστικά ως «χρόνος για το σώμα σας». Μπορείτε επίσης να εντάξετε σε αυτήν την δραστηριότητα και άλλες αεροβικές ασκήσεις, όπως είναι το περπάτημα, το τζόκινγκ ή η ποδηλασία. Σας αρέσει ο χορός; Μπορείτε να επιλέξετε αυτή τη μορφή άσκησης. Βάλτε μουσική και χορέψτε μέχρι τελικής πτώσης.

 

Επικίνδυνες συνήθειες - Ας πούμε ένα μεγάλο όχι: Να επιτρέπετε στον εαυτό σας, ανά διαστήματα, να απολαμβάνει λίγο από το αγαπημένο του κρασί ή ένα κομμάτι σοκολάτα. Το κλειδί είναι το μέτρο. Δε θα θέλατε να πιείτε τέτοια ποσότητα αλκοόλ που να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας. Τα φάρμακα και τα τσιγάρα δε θα πρέπει να αποτελούν ποτέ επιλογή. Θα θέλατε να είστε πάντα υγιείς και χωρίς ασθένειες. Σε περίπτωση που είστε έγκυος, να αποφεύγετε τους χώρους όπου υπάρχει καπνός.


Διαχειριστείτε το άγχος – Ας το κάνουμε: Μια γυναίκα καλύπτει πολλούς ρόλους – κόρη, σύζυγος και μητέρα. Κάθε ένας από αυτούς τους ρόλους έχει και τις δικές του ευθύνες. Μια γυναίκα καλείτε συχνά να ανταπεξέλθει σε πολλές υποχρεώσεις. Η ένταση της πίεσης αυτών των υποχρεώσεων προκαλεί επίσης άγχος. Να δίνετε πάντα λίγο χρόνο στον εαυτό σας να διαχειριστεί τα επίπεδα του άγχους σας. Απλά ξαπλώστε και ηρεμήστε. Θα σας πρότεινα να το κάνετε τώρα. Χαρίστε στον εαυτό σας έναν περίπατο και αφήστε το άγχος να φύγει μακριά. Η πνευματική σας υγεία είναι εξίσου σημαντική με την σωματική. Υιοθετείστε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης ή ακόμα διαλογιστείτε για λίγο, ώστε να συγκεντρώσετε και πάλι τις σκέψεις σας. Δεν πρόκειται για κάτι δύσκολο. Η αφιέρωση λίγου χρόνου στον εαυτό σας κάνει πάντα καλό.
Αποτελείτε το σύστημα εκείνο που υποστηρίζει όλη την οικογένεια σας. Η υγεία σας και η καλή σας φυσική κατάσταση είναι πάνω από όλα. Οπότε, χαρίστε στον εαυτό σας λίγο ποιοτικό χρόνο πριν τον αφιερώσετε στους άλλους.

 

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

 

 

Κατηγορία Πρόληψη

 

Η γυναίκα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας. Έχει καταφέρει να σημειώσει τεράστια πρόοδο αναφορικά με αμέτρητα θέματα. Στην πραγματικότητα, εάν μελετήσουμε την κοινωνία μας μέσα από ένα ευρύτερο πρίσμα, είναι πιθανό να παρατηρήσουμε ότι οι γυναίκες διαχειρίζονται διπλάσια σε αριθμό θέματα από τα θέματα που αναμένεται να διαχειριστεί ένας μέσος άνθρωπος. Έχουν αποδείξει ότι είναι άριστες· από τις δουλειές ενός νοικοκυριού έως την οικονομική τους ανεξαρτητοποίηση, την ανατροφή της οικογένειας και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Η γυναίκα της σύγχρονης εποχής είναι φυσικά, καθώς επίσης και συναισθηματικά, δυνατή και συγκροτημένη. Δε θεωρείται πλέον ως το αδύναμο φύλο, το οποίο χρήζει φροντίδας. Η εξέλιξη που έχει παρουσιάσει το συγκεκριμένο φύλο είναι πραγματικά αξιέπαινη. Παρά τις μεγάλες προσπάθειές της να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις της με εξαιρετική ακρίβεια, διακρίνεται ακόμη για τη μητρικής της φύση.

 

Επιλογές σχετικά με τον τρόπο ζωής: Αδιαμφισβήτητα, μία νοικοκυρά συμβάλει ισότιμα στη διαχείριση όσων άπτονται της οικογένειας και ανατρέφει συνάμα τα αγαπημένα της πρόσωπα. Όταν, όμως, αναλογιστούμε μία εργαζόμενη γυναίκα, τότε παρατηρούμε μεγαλύτερη πίεση και άγχος για τη διαχείριση τόσο της προσωπικής όσο και της επαγγελματικής της ζωής. Οι ευθύνες προφανώς διπλασιάζονται, ενώ όλη της η ενέργεια αφιερώνεται στην ταυτόχρονη διαχείριση των υποχρεώσεων της δουλειάς της και της οικογένειάς της. Σε αυτήν την περίπτωση, που ο νους προσπαθεί να επιλέξει μεταξύ δύο υποχρεώσεων, είναι δύσκολο να τεθούν προτεραιότητες. Γίνεται απαραίτητη η πλήρης διαχείριση των πάντων. Για μία γυναίκα επαγγελματία είναι αδιανόητο να μην είναι όλα προγραμματισμένα. Στις μέρες μας, οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν να αποκτήσουν μία οικονομική σταθερότητα στη ζωή τους πριν σκεφτούν να κάνουν οικογένεια, και αυτό θεωρείται σωστή απόφαση. Επίσης, αυτού του είδους οι αποφάσεις είναι λογικές και υγιείς. Η αντιμετώπιση θα ήταν εντελώς διαφορετική σε περίπτωση που είστε ο ορισμός της γυναίκας για οικογένεια και θέλετε να αφιερώσετε τη ζωή σας στην ανατροφή των μελών της. Και αυτή η απόφαση είναι επίσης λογική και υγιής. Τα προβλήματα, όμως, φανερώνουν το αληθινό τους μέγεθος όταν υπάρχει χάσμα μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής σας ζωής. Και το χάσμα αυτό προκύπτει από την ανικανότητα να γίνει σωστή διαχείριση του χρόνου και της εργασίας. Αυτού του είδους τα προβλήματα δημιουργούν με τη σειρά τους προβλήματα υγείας, τα οποία στη συνέχεια επηρεάζουν την ικανότητά σας να οργανώσετε τη ζωή σας.

Επιτρέψτε μας να σας βοηθήσουμε και να σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές για να οργανώσετε τη ζωή σας ως γυναίκα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο:

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ: Η διαχείριση του χρόνου αποτελεί πάντα την καλύτερη επιλογή, σε όποια θέση και να βρίσκεστε. Στην ουσία, μία εργαζόμενη γυναίκα μπορεί να εφαρμόσει σε μεγάλο βαθμό συγκεκριμένες τεχνικές διαχείρισης χρόνου στην καθημερινότητά της. Αυτές οι τεχνικές δε θα τη βοηθήσουν απλά να οργανώσει τις εργασίες της, αλλά θα έχουν επίσης σαν αποτέλεσμα να βελτιωθεί η αποδοτικότητά της σε κάθε εργασία. Η λίστα που ακολουθεί θα σας βοηθήσει:

 Μία γυναίκα που ξυπνά νωρίς το πρωί είναι αδύνατο να συγκριθεί με κάποιον που δεν ακολουθεί την ίδια τακτική, ενώ συγχρόνως καταφέρνει να προηγείται χρονικά έναντι των υπολοίπων. Γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δελεαστικό να κλείσετε το ξυπνητήρι σας όταν έχετε ανάγκη από λίγα επιπλέον λεπτά ύπνου. Όμως, το πρωινό ξύπνημα μπορεί να αποδειχθεί χρυσή επιλογή για εσάς. Ξυπνήστε λοιπόν και αρπάξτε τη χρυσή σας ευκαιρία.

  • Οργανώστε τις προτεραιότητες της εργασίας σας για όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η τακτική θα σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε πρώτα τις σημαντικές εργασίες, ενώ οι λιγότερο σημαντικές εργασίες θα μπορούν να ολοκληρωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.
  • Η εξοικονόμηση χρόνου μπορεί να επιτευχθεί εάν τακτοποιήσετε τις εργασίες του σπιτιού σας νωρίς το πρωί. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν οι πιθανότητες να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στην οικογένειά σας το απόγευμα, όταν επιστρέψετε από την εργασία σας.
  • Οι υποχρεώσεις του Σαββατοκύριακου όπως είναι για παράδειγμα τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ή άλλες αγορές που αφορούν την οικογένεια, θα πρέπει να πραγματοποιούνται πάντα το Σαββατοκύριακο. Μην τις προγραμματίζετε για άλλες ημέρες τις εβδομάδας.Το μόνο που θα καταφέρετε έτσι είναι να αυξήσετε το φόρτο εργασίας σας.
  • Αναπτύξτε ικανότητες ταυτόχρονης εκτέλεσης πολλαπλών εργασιών. Μία εργαζόμενη γυναίκα πρέπει να συγκεντρώνει την προσοχή της στην βελτίωση των ικανοτήτων της, ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται πολλαπλές εργασίες συγχρόνως. Η εμπειρία θα βοηθήσει ώστε να βελτιώσετε σε εξαιρετικό βαθμό αυτές σας τις ικανότητες.
  • Προσχεδιάστε τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας, από το βράδυ της προηγούμενης. Για παράδειγμα: σκεφτείτε τι θα μαγειρέψετε και να έχετε πάντα έτοιμα τα ρούχα που θα χρησιμοποιήσετε την επόμενη μέρα. Έτσι, θα μειωθούν οι πιθανότητες να βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να κάνετε επιλογές της τελευταίας στιγμής.
  • Οι χρονοτριβές θα πρέπει να αποφεύγονται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Δε θα πρέπει να δίνετε ποτέ προτεραιότητα σε μία εργασία απλά και μόνο επειδή είναι ευκολότερη ή περισσότερο ευχάριστη από τις υπόλοιπες. Κάτι τέτοιο θα επηρεάσει αρνητικά την όλη διαδικασία διαχείρισης του χρόνου σας. Πρώτα θα πρέπει να ολοκληρώνονται οι σημαντικές εργασίες και έπειτα να ακολουθεί η ολοκλήρωση των υπολοίπων.
  • Ζητήστε βοήθεια από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας διότι δεν είστε η μόνη που ευθύνεται για την καλή λειτουργία του σπιτιού.

 

ΑΦΙΕΡΩΣΤΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ: Πρέπει να αφιερώνετε ποιοτικό χρόνο στην οικογένειά σας αλλά και στον ίδιο σας τον εαυτό. Αυτός ο «προσωπικός» χρόνος θα σας βοηθήσει να βρείτε την εσωτερική σας γαλήνη. Σε αυτόν τον χρόνο αδράξτε την ευκαιρία να καλλωπιστείτε και να κακομάθετε τον εαυτό σας. Μία ακόμα καλή επιλογή είναι να συναντηθείτε με αγαπημένα πρόσωπα που έχετε να δείτε καιρό. Πηγαίνετε για ψώνια και αγοράστε όμορφα ρούχα και αξεσουάρ για τον εαυτό σας. Μετά από μια τέτοια ξεκούραστη ημέρα θα νιώσετε ανανεωμένη και χαλαρή. Για μερικές από εσάς, η αξιοποίηση αυτού του προσωπικού χρόνου σημαίνει περισσότερη παρέα με την οικογένεια και τα παιδιά σας. Επομένως, μπορείτε να κακομάθετε τον εαυτό σας όλοι μαζί.

 

ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ: Ο πολυάσχολος τρόπος ζωής μας έχει αποσπάσει την προσοχή μας από το πιο πολύτιμο πράγμα – την υγεία μας. Μία εργαζόμενη γυναίκα, δεδομένου ότι έχει να διαχειριστεί ήδη πολλά πράγματα και καταστάσεις, προσέχει ελάχιστα το σώμα της. Αλλά, έχουν καμία αξία όλα σας τα πλούτη εάν δεν είστε αρκετά υγιείς ώστε να μπορείτε να τα χαρείτε; Εξοικονομήστε πάντα λίγο χρόνο από το πρόγραμμά σας ώστε να ασχοληθείτε με κάποιας μορφής σας διαλογισμό, γιόγκα ή άσκηση. Αυτό θα πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά σας, μιας και η υγεία σας είναι ο πραγματικός σας πλούτος.

 

 

Τα παραπάνω πρώτα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε συγκεκριμένες αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Αυτές οι αλλαγές θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους προσωπικούς, καθώς επίσης και τους επαγγελματικούς σας στόχους, έγκαιρα και αποτελεσματικά. Οι γυναίκες είναι ένα εξαιρετικό ανθρώπινο είδος και το μεγαλείο τους μπορεί να ενισχυθεί μέσω κατάλληλων μεθόδων διαχείρισης και πρακτικής.

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

 

Κατηγορία Εργασία

Πράγα, η «Χρυσή Πόλη». Ένα πραγματικό κόσμημα της Ευρώπης και του κόσμου όλου. Την πρώτη φορά που επισκέφτηκα την Πράγα, επέλεξα την περίοδο των Χριστουγέννων. Όλοι πρότειναν εκείνη την περίοδο ως την καλύτερη για ένα ταξίδι στη «μητέρα των Πόλεων» και σίγουρα είχαν δίκιο! Πρέπει να αναφέρω όμως ότι για το ταξίδι είχα εξοπλιστεί με ισοθερμικά κολάν / μπλούζες / κάλτσες, γενικά καθημερινά ήμουν ένα ισοθερμικό κρεμμύδι για να μπορώ να κινούμαι άνετα στους μείον Χ βαθμούς Κελσίου. Εάν επισκεφτείτε την πόλη χειμώνα ακολουθήστε τη συμβουλή αυτή, πακετάρετε χοντρά ρούχα και δε θα έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα.

 

Πόσες μέρες χρειάζεται κάποιος για ένα ταξίδι στην Πράγα: Αυτό πραγματικά εξαρτάται από το τι θέλει καθένας να δει. Πολλοί λένε ότι σε ένα τριήμερο έχεις δει τα περισσότερα αξιοθέατα (η πόλη εξάλλου είναι αρκετά μικρή). Προσωπικά είχα περάσει όλη την περίοδο των Χριστουγέννων ΚΑΙ της Πρωτοχρονιάς και πάλι δε μου είχε φτάσει για να δω αυτά που ήθελα... Αλλά ποια είναι αυτά; Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα με τα πιο γνωστά μνημεία / περιοχές, κοινώς όλα τα must-see (και μερικά ακόμη... όρεξη να έχετε να περπατάτε):

 

Το κάστρο της Πράγας με τον Καθεδρικό του Αγίου Βίτου


   Το κάστρο της Πράγας βρίσκεται στην περιοχή Χρατσάνι και σίγουρα δεν είναι το κλασσικό κάστρο που ίσως έχετε στο μυαλό σας καθώς πολλά από τα κτίσματά του έχουν οικοδομηθεί σε πολλά διαφορετικά στυλ. Το αξιοθέατο που δεσπόζει εκεί είναι ο καθεδρικός του Αγίου Βίτου, η μεγαλύτερη εκκλησία της Πράγας, χτισμένη σε Γοτθικό στυλ τον 14ο αιώνα.

Μπείτε μέσα στο ναό, η ατμόσφαιρα που αποπνέει είναι μοναδική, και αν σας κρατάνε τα πόδια και τα πνευμόνια σας, ανεβείτε και μέχρι την κορυφή του καμπαναριού που είναι και το ψηλότερο σημείο του κάστρου. Εγώ δεν είχα ανέβει (καπνίστρια γαρ, δεν είχα το κουράγιο...) αλλά κατά γενική ομολογία η θέα από την κορυφή είναι μοναδική. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το «Χρυσό Σοκάκι» (δε χρειάζεται να ψωνίσετε κάτι από εκεί καθώς οι τιμές είναι αρκετά τσιμπημένες) και φυσικά να δείτε την αλλαγή φρουράς - γίνεται κάθε πρωί ανά μία ώρα στην κεντρική πύλη. Μπορείτε αν θέλετε να βγάλετε φωτογραφίες με τους φρουρούς, αλλά έχετε υπόψη ότι είναι σαν τους τσολιάδες, δε μπορούν ούτε να σας κοιτάξουν ούτε να σας μιλήσουν και φυσικά ούτε να κουνηθούν.

 

 

Η γέφυρα του Καρόλου


 

 Η γέφυρα του Καρόλου ξεκίνησε την ανέγερσή της το 1357 με εντολή του Αυτοκράτορα Καρόλου και χρειάστηκαν περίπου 50 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η γέφυρα είναι Γοτθικού ρυθμού και διακοσμείται από 30 αγάλματα μπαρόκ ρυθμού. Όλες τις ώρες της ημέρας είναι γεμάτη από τουρίστες αλλά και πλανόδιους πωλητές και καλλιτέχνες που στήνουν τους πάγκους τους εκεί. Φτάνοντας στη γέφυρα, βρείτε το άγαλμα του Αγ. Ιωάννη Νεπομουκ. Λέγεται ότι όποιος αγγίξει τις πλάκες στη βάση του αγάλματος θα έχει καλή τύχη. Για να πραγματοποιηθεί κάθε ευχή σας όμως, βρείτε την ανάγλυφη απεικόνιση με τα 5 αστέρια και τον Άγιο Ιωάννη που πνίγεται. Αν αγγίξετε το κάθε αστέρι και βάλετε το αριστερό σας χέρι στο σταυρό, ό,τι ευχή κάνετε εκείνη τη στιγμή θα πραγματοποιηθεί (εγώ είχα ευχηθεί να βγει καλή η φωτογραφία που με τράβαγαν εκείνη την ώρα, αλλά η ευχή δεν έπιασε, τα συμπεράσματα δικά σας). Αν σκέφτεστε πώς θα βρείτε το εν λόγω άγαλμα & το ανάγλυφο, μη σας απασχολεί καθόλου. Απλώς δείτε σε ποιο σημείο κάνουν ουρά οι τουρίστες – εκεί είναι!

 

 

 

Πλατεία Παλιάς Πόλης (Στάρε Μίεστο) και αστρονομικό ρολόι


Ένα από τα πιο τουριστικά αλλά και πιο όμορφα σημεία της πόλης. Η πλατεία είναι γεμάτη από εστιατόρια και καφέ που μπορείτε να καθήσετε και να θαυμάσετε την παρέλαση των Αποστόλων στο αστρονομικό ρολόι ανά μία ώρα. Εκτός από τους 12 Αποστόλους, σε αυτό το φαντασμαγορικό show, θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε το ζωδιακό κύκλο, τον ήλιο και τη σελήνη, το Θάνατο, τον Τούρκο, τον Τσιγκούνη και τη Ματαιοδοξία, και όλα αυτά σε ένα ρολόι που κατασκευάστηκε το 1410! (Να σημειώσουμε εδώ ότι το ρολόι έφτασε στη σημερινή του μορφή έπειτα από κάποιες διορθώσεις και προσθήκες του ωρολογοποιού Hanus, το 1490, ο οποίος και βάσει του θρύλου τυφλώθηκε από το συμβούλιο της Πόλης για να μην ξαναφτιάξει κάτι αντίστοιχο). Τα μνημεία που δεσπόζουν εκεί είναι το παλιό Δημαρχείο με το ρολόι, η εκκλησία της Παναγίας του Τυν και το άγαλμα του Γιάν Χους. Εάν επισκεφτείτε την πόλη την περίοδο των Χριστουγέννων, η πλατεία και οι τριγύρω δρόμοι γεμίζουν πάγκους με Χριστουγεννιάτικα στολίδια, μεζεδάκια και μυρωδιές κανέλας και γαρύφαλλου από το ζεστό κρασί (mulled wine). Δοκιμάστε το οπωσδήποτε! Στην παλιά πόλη καλό είναι να αποφύγετε τα τακούνια καθώς το πλακόστρωτο δεν είναι φίλος σας.

 

 

Μάλα Στράνα


   Μία από τις πιο γραφικές γειτονιές της παλιάς πόλης. Θα τη βρείτε μετά τη γέφυρα του Καρόλου και πηγαίνοντας προς την Καστρούπολη. Πανέμορφη, παραδοσιακή, κάθε γωνία έχει και κάτι διαφορετικό να δείξει. Περπατήστε την όλη μέχρι να μη σας κρατάνε τα πόδια σας, πιείτε ενα ζεστό ρόφημα σε κάποιο από τα κουκλίστικα καφέ που υπάρχουν εκεί, χαλαρώστε και αφουγκραστείτε.

 

 

Νέα Πόλη (Νόβε Μίεστο) και Πλατεία Βέντσεσλας


   Μη σας ξεγελάει το όνομα «Νέα Πόλη» και πάτε νομίζοντας ότι θα δείτε τη Νέα Υόρκη της Πράγας. Το κομμάτι αυτό της πόλης είναι μεν νεώτερο από την Παλιά Πόλη, ιδρύθηκε όμως το 1348, οπότε μπορείτε να φανταστείτε τι να περιμένετε περίπου. H Νέα Πόλη είναι γεμάτη εμπορικά, εστιατόρια και μπαρ – προσωπικά θα πρότεινα να είστε πολύ προσεκτικοί στο που θα καθήσετε για καφέ ή φαγητό καθώς οι τιμές σε κεντρικά σημεία μπορεί να ξεφύγουν. Το μέρος που όλοι, ντόπιοι και τουρίστες κάνουν αλλαγή του χρόνου είναι η πλατεία Βέντσεσλας, μία τεράστια πλατεία μήκους 750 μέτρων (που θυμίζει περισσότερο λεωφόρο) και στη μία της πλευρά δεσπόζουν το Εθνικό Μουσείο και το άγαλμα του έφιππου Wenceslas.

 

Η παραπάνω λίστα απαρτίζει όλα τα “must see" σημεία της Πράγας για κάποιον που θα έχει στη διάθεσή του λίγες μόνο μέρες.

Στο δεύτερο (και πιο πικάντικο) μέρος του αφιερώματος στη Χρυσή Πόλη, θα δούμε τα πιο «κρυμμένα» μέρη της Πόλης, καθώς και προτάσεις για φαγητό & ποτό.

Αναμείνατε!

 

 

Από την Μαίρη Δημητροπούλου

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Κατηγορία Εξωτερικό

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery