Suntown Magazine | Γυναικείο Περιοδικό - Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

“Ήταν μια φορά... «μια φορά» που από το πολύ που τη διηγήθηκαν ακούστηκε τόσες φορές... που έγινε πραγματικότητα”.

«Πάντα υποστήριζα ότι τα βιβλία μου αποτελούν, απλώς, ένα υλικό για το νου, ότι βοηθούν τον αναγνώστη να στοχαστεί για τον κόσμο και τον εαυτό του. να σκεφτεί τι δρόμο έχει χαράξει στη ζωή με όσα έκανε και όσα δεν μπόρεσε να κάνει. να αναλογιστεί όλα όσα συνέβηκαν και, πάνω απ' όλα, που οδηγείται ο ίδιος και που θα ήθελε να οδηγηθεί.

Το μόνο πράγμα που θέλω απ' τα βιβλία μου, είναι να χρησιμεύσουν στους άλλους όπως χρησίμευσαν σ' εμένα άλλα βιβλία. να μπορέσουν να γίνουν δρόμος για κάποιους, επιβεβαίωση για κάποιους άαλλους, αφορμή για όσους θέλουν να βρουν μια σύντομη διέξοδο, να ξεφορτωθούν ένα βάρος, να δουν με νέα ματιά κάποιο παλιό τους πρόβλημα.

Το εργαλείο που χρησιμοποιεί αυτό εδώ το βιβλίο, είναι η μαγική τέχνη της αφήγησης μιας ιστορίας που σου ανοίγει πόρτες αγνοημένες, δυνατότητες που δεν τις είχες φανταστεί, δρόμους που δε βάδισες ακόμα».

Το βιβλίο του Χορχέ Μπουκάι “Ιστορίες να σκεφτείς” περιέχει 27 ιστορίες που η πλειονότητα τους - εκτός από λίγες δικές του εμπνεύσεις - αντιστοιχούν στην προσωπική του εκδοχή παλιών αφηγήσεων, απ' όλες τις παραδόσεις του κόσμου, όπως ποιήματα συγγραφέων που θαυμάζει, ιστορίες αστικών μύθων αλλά και προσαρμογές σύγχρονων και άγνωστων συγγραφέων.

Μέσα από τις ιστορίες αυτές ο συγγραφέας βάζει τον αναγνώστη να σκεφτεί τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις, τι υπονοείται αλλά και να ανακαλύψει πτυχές του εαυτού του, που δεν τις γνώριζε, τις έκρυβε, τις είχε ξεχάσει ή πολύ απλά δεν μπορούσε να τις εκφράσει. Οι περισσότερες ιστορίες αφήνουν στον αναγνώστη ένα χαμόγελο στα χείλη. Είναι ιστορίες για μικρούς και μεγάλους, που όσες φορές και αν τις διαβάσεις, σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σου, ανακαλύπτεις πάντα αυτές τις κρυμμένες αλήθειες.

Ο Μπουκάι πιστεύει ότι “με τις ιστορίες κοιμούνται τα παιδιά και ξυπνούν οι μεγάλοι” και αυτή η συγγραφική του απόπειρα είναι η απόδειξη: διαβάζοντας τα κείμενα του ο αναγνώστης αισθάνεται χαλάρωση σαν κάποιος να του διηγείται παραμύθι, παρόλα αυτά νιώθει την συνείδηση του να ξυπνά και να ζητά εξηγήσεις.Ποιος είναι όμως ο Χορχέ Μπουκάι; Γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Είναι γιατρός και ψυχοθεραπευτής της σχολής Γκεστάλτ, ειδικεύτηκε στη θεραπεία των νοητικών ασθενειών εργαζόμενος αρχικά σε νοσοκομεία και κλινικές και, εν συνεχεία, δίνοντας διαλέξεις σε ιδρύματα, κολέγια, θέατρα, καθώς και σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Μονίμως και παντού προσκεκλημένος, προσπαθεί να παρίσταται σε μαθήματα, σεμινάρια και συνέδρια στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Χιλή, το Μεξικό, τις Η.Π.Α., την Ιταλία, την Ισπανία ...

Ειδικευθείς στην ψυχοθεραπευτική προσέγγιση Γκεστάλτ, θεωρεί ότι η ζωή μας πρέπει να μας απασχολεί σε σχέση με το παρόν και να μην αγκιστρωνόμαστε στις μνήμες του παρελθόντος, καθώς και στο μέλλον εφ' όσον αυτό είναι κάτι που δεν υπάρχει. Η ψυχοθεραπεία Γκεστάλτ, δίνοντας έμφαση στη διαλεκτική σχέση ψυχοθεραπευτή και θεραπευόμενου, βοηθά το άτομο να αναλαμβάνει την ευθύνη της ύπαρξης του και να προσαρμόζεται δημιουργικά στα νέα δεδομένα, ώστε να φτάσει κοντά στην αυτεπίγνωση.

Άλλα βιβλία του Μπουκάι που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά είναι: Βασίσου πάνω μου, Να σου πω μια ιστορία, Ο δρόμος της αυτοεξάρτησης, Να βλέπεις στον έρωτα, Ο δρόμος της συνάντησης, Ο δρόμος των δακρύων, Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας, Ο δρόμος της ευτυχίας, Από την άγνοια στη σοφία, Ο τρομερός εχθρός, Ο μύθος της θεάς τύχης, Από την αυτοεκτίμηση στον εγωισμό, Ο δρόμος της πνευματικότητας, Γράμματα στην Κλαούντια, Μια ιστορία λυπητερή.

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί τουλάχιστον σε 21 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τα έργα του ως βιβλία αυτοβοήθειας, γι' αυτό και έχουν ευρύτερη απήχηση σε επαγγελματίες και μη, νέους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία αναγνώστες.

 

Συνοπτική ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος: Ιστορίες να σκεφτείς
Συγγραφέας: Χορχέ Μπουκάι (Jorge Bucay)
Μετάφραση: Μαρία Μπεζαντάκου
Σελίδες: 148
Εκδόσεις: Opera

 

 

Από την Ευδοξία Υψηλάντη

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

Κατηγορία Βιβλίο
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 23:10

Φυσάει - Κάκια Ξύδη

«Φυσάει! Φυσάει πολύ δυνατά. Μετεωρίζομαι στην άκρη του ονείρου μου και χάνομαι μέσα του. Εγώ το δημιούργησα και μόνη μου θα το φτάσω μέχρι το τέλος. Στάλα στάλα, γεμίζω όλο και πιο πολύ από τις ευλογημένες στιγμές που έζησα. Στάμνα κρυστάλλινη κάτω από την πηγή του Θεού. Περιμένω καρτερικά. Μέχρι που μια θαυμαστή πληρότητα με κυριεύει. Είτε καλή είτε κακή, αυτή είναι η ζωή μου. Αρκετή για να γεμίσει τη στάμνα μου, ικανή να με ολοκληρώσει. Απαλλαγμένη από τα «γιατί» και τα «πρέπει», με τη μία και μοναδική της αλήθεια. Φυσάω! Είμαι ο αγέρας που με χτυπάει, με ξεγυμνώνει, με ταξιδεύει, με ξυπνάει, με λυτρώνει».

Αυτό ήταν ένα απόσπασμα από το νέο βιβλίο με τίτλο “Φυσάει” της Κάκιας Ξύδη.. Η συγγραφέας χαρίζει στο αναγνωστικό κοινό τη νέα της δημιουργία, που κρατάει από το χέρι τον νέο της κηδεμόνα, τις εκδόσεις Πνοή. Μια διαφορετική λογοτεχνική πρόταση για ανθρώπους που ψάχνουν το άλλο, το φρέσκο, το πρωτότυπο στην ελληνική λογοτεχνία.

Στο βιβλίο αυτό ποίηση και πεζός λόγος εναλλάσσονται, με τέτοιο τρόπο που δημιουργούν στον αναγνώστη την αίσθηση της οικειότητας. Καταστάσεις που λίγο πολύ καθένας μας έχει βιώσει. Όπως αναφέρει σε μια συνέντευξη της η συγγραφέας, το “Φυσάει” είναι μια σειρά διηγημάτων. Κάθε μια ιστορία μπορεί να διαβαστεί ξεχωριστά χωρίς να δίνει την αίσθηση ότι είναι μέρος μιας μεγαλύτερης και πως κάτι της λείπει νοηματικά. Οι μικρές αυτές ιστορίες μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα, αλλά, όταν διαβαστούν όλες μαζί στην σειρά, είναι ένα πλούσιο κι ολοκληρωμένο συναισθηματικό ταξίδι.

Η κεντρική ιδέα είναι ο έρωτας, η αγάπη, η προδοσία, η μοναξιά, η ελπίδα, συναισθήματα που ξεπηδάνε μέσα από κείμενα, φράσεις, στίχους, λέξεις, τόσο όμορφα δοσμένα από την συγγραφέα! Η πρωτοτυπία του συγκεκριμένου βιβλίου, έγκειται στους πρωταγωνιστές του, όπου δεν έχουν να κάνουν με περιγραφές ανθρώπων, πρόσωπα ή καταστάσεις. Πρωταγωνιστές είναι τα ίδια τα συναισθήματα, οι αξίες, τα πως και τα γιατί, τα πρέπει και δεν πρέπει, τα θέλω και λαχταρώ. Αγαπημένο μου κεφάλαιο το «Ένα βράδυ κλεμμένο», όπου δίνεται η πιο κρίσιμη νύχτα του ζευγαριού, γιατί η γυναίκα εκφράζει δυνατά τα θέλω της, που τελικά αντιβαίνουν σε αυτά του άντρα. Επίσης, ταυτίστηκα με τις ιστορίες "Η Αλήθεια μου", "Μοιραία συνάντηση" Τη συνέχεια την αφήνω στον αναγνώστη.

Όταν σε συνέντευξη της η συγγραφέας ρωτήθηκε τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο, εκείνη απάντησε: «Μια νέα αναγνωστική εμπειρία. Είναι η άλλη πρόταση. Αν έχουν βαρεθεί να διαβάζουν συνηθισμένες ιστορίες, με αυτό το βιβλίο θα έχουν την ευκαιρία να δουν κάτι διαφορετικό. Είναι μια πρόκληση. Επίσης θα μπορούσα να αποκαλέσω το βιβλίο διαδραστικό, μιας και ο αναγνώστης θα πρέπει να συμπληρώσει το παζλ της ιστορίας με την φαντασία του, ανάλογα με τα δικά του βιώματα. Νομίζω ότι μόλις τελειώσει το βιβλίο, ένα πικρό χαμόγελο θα ανθίσει στα χείλη του και θα νιώσει πιο πλούσιος συναισθηματικά».

Το μήνυμα που έλαβα μέσα από τις σελίδες του, είναι πως όταν βρεθείς σε μια πορεία που σε βγάζει σε αδιέξοδο και δεν επιθυμείς πια, τότε πρέπει να καταλάβεις ότι δεν έχει σημασία προς τα πού φυσάει ο άνεμος, αλλά προς τα πού φυσάει η καρδία σου και να την ακολουθείς.

Το βιβλίο είναι πραγματικά φροντισμένο, χωρίς υπερβολικά φανταχτερό χαρτί, σε μικρό, βολικό σχήμα, οπότε διευκολύνει τον αναγνώστη να το έχει πάντα μαζί του. Το εξώφυλλο με μάγεψε από την πρώτη στιγμή που το είδα και το θεωρώ πολύ καίριο ως προς τα λογοτεχνικά σχέδια της συγγραφέως.

Η Κάκια Ξύδη γεννήθηκε στη Σελλασία Λακωνίας, όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Τελείωσε το Λύκειο στη Σπάρτη και το St. George College στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Το 2016 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Πνοή.

Είναι μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Επίσης, είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και διατηρεί το δικό της ιστολόγιο στη διεύθυνση: www.xidikakia.blogspot.com
Τα προηγούμενα βιβλία της συγγραφέως που κυκλοφορούσαν από τις εκδόσεις Οσελότος είναι: “Ο Κρυσταλής και το όνειρο της βροχής” (2014), “Ανεμομπελάδες στις Κυκλάδες” (2013), “Σε ελεύθερη πτώση” (2012) και “Ταξίδι στην ομίχλη” (2010).

 

Από την Ευδοξία Υψηλάντη

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

 

Κατηγορία Βιβλίο
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 16:44

Αλμυρό Κέικ

Υλικά

 • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
 • 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
 • 250 γρ. διάφορα τυριά τριμμένα
 • 150 γρ. ζαμπόν ή πάριζα ψιλοκομμένα
 • 150 γρ. λουκάνικα Φραγκφούρτης ψιλοκομμένα
 • 1 γιαούρτι πλήρες αγελαδινό
 • ½ φλιτζάνι τσαγιού γάλα
 • ½ φλιτζάνι κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
 • 4 αυγά
 • 3 κουταλιές της σούπας δυόσμο ξερό
 • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

 1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο να "αφρατέψει" και μετά προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
 2. Χαμηλώνουμε την ένταση και συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι, το γιαούρτι και το γάλα.
 3. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε στο μείγμα μας τα τυριά, τα αλλαντικά και τις πιπεριές, προσθέτουμε το δυόσμο, αλατάκι, πιπεράκι και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.
 4. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα του κέικ ή μια μακρόστενη φόρμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 40 περίπου λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.

 

Tips
Μπορείτε να βάλετε ότι τυριά θέλετε. Φέτα, κασέρι, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, γκούντα, μοτσαρέλα... ότι σας αρέσει σε όποιο συνδυασμό σας αρέσει.
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα αλλαντικά: Ζαμπόν, γαλοπούλα, πάριζα, μπέικον, μορταδέλα, αέρος, λουκάνικα κ.τ.λ. Πιπεριές χρωματιστές, μανιτάρια, ελιές, λιαστή ντομάτα, καλαμπόκι, ακόμα και βρασμένο κοτόπουλο!!!

Το συγκεκριμένο κέικ μπορεί να γίνει σε πάρα πολλές παραλλαγές σύμφωνα με τα γούστα και την όρεξη του καθενός.

 

Πηγή: http://tinafamesimera.blogspot.gr/

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

Κατηγορία Μαγειρική
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 16:24

Κριθαρότο με Γαρίδες

Υλικά (για 4 άτομα)

 • 1 κιλό γαρίδες μέτριες (20 - 25 κομμάτια περίπου)
 • 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού κριθαράκι μέτριο
 • 1 ½ λίτρο ζεστού ζωμού από τα κεφάλια των γαρίδων
 • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
 • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
 • 1 πιπεριά πράσινη σε ροδέλες
 • 1 πιπεριά κόκκινη σε ροδέλες
 • 1 πιπεριά κίτρινη σε ροδέλες
 • 2 ντομάτες μέτριες σε κύβους
 • 500 ml. τριμμένη ντομάτα
 • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
 • 1 φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί
 • 50 γρ. φρέσκο βούτυρο
 • 70 ml. Ελαιόλαδο
 • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καυτερή
 • Αλάτι, Πιπέρι

 


Εκτέλεση:

 1. Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας το έντερο απ’ τη ράχη τους και τις ουρές απ το κέλυφος.
 2. Κόβουμε τα κεφάλια και τα ρίχνουμε σε 1 ½ λίτρο νερό που βράζει με μια κουταλιά του γλυκού αλάτι για 15 περίπου λεπτά.
 3. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και το βούτυρο μέχρι να κάψουν καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε όλα μαζί τα λαχανικά (χωρίς τις ντομάτες) και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.
 4. Αμέσως μετά προσθέτουμε το κριθαράκι και ανεβάζουμε τη φωτιά στο τέρμα. Ανακατεύουμε συνεχώς για 1 λεπτό για να μη μας κολλήσει. Συνεχίζοντας προσθέτουμε μια κουτάλα με ζωμό που είχαμε φτιάξει πριν απ’ τα κεφάλια των γαρίδων τα οποία έχουμε σουρώσει και αφαιρέσει μετά το βράσιμο και ανακατεύουμε. Με το που την πίνει το μίγμα, προσθέτουμε την επόμενη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με κυκλικές κινήσεις. Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά.
 5. Ρίχνουμε το κρασί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 3 λεπτά μέχρι αυτό να εξατμιστεί.

  Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και τους κύβους, ανακατεύουμε για δύο περίπου λεπτά και συνεχίζουμε με τον υπόλοιπο ζωμό.
 6. Πέντε λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε στο κριθαράκι μας και τις καθαρισμένες απ’ το κέλυφος γαρίδες. Κλείνουμε το μάτι και κατεβάζουμε το τηγάνι απ’ τη φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό μας τουλάχιστον 15 λεπτά σκεπασμένο στο τηγάνι πριν το σερβίρουμε προσθέτοντας φρεσκοκομμένο πιπέρι

 

Πηγή: http://tinafamesimera.blogspot.gr/

Προσθέστε το σχόλιό σας

 

 

 

 

Κατηγορία Μαγειρική
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 15:41

Τροφές που υπερνικούν την κατάθλιψη

Από την Κερασία Αθανασιάδου 

Μη γελιόμαστε…. δεν υπάρχει κάποιο φαγητό που να αντιμετωπίζει την κατάθλιψη!

Όμως η υγιεινή και σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει εν μέρει και μόνο σαν αναπόσπαστο κομμάτι μιας πιο εξειδικευμένης θεραπείας. Με λίγα λόγια, η ιδανικότερη διατροφή για την κατάθλιψη είναι εκείνη που παρέχει στον οργανισμό τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να διατηρείται υγιής, χτίζοντας μια δυνατή βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η όποια θεραπεία.Τι εννοούμε όμως με τον όρο «κατάθλιψη»;

Στη σημερινή εποχή δυστυχώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να επικαλούνται τον όρο «κατάθλιψη» θέλοντας να περιγράψουν την άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Το άγχος, η ανασφάλεια, η συνεχής πίεση, η απογοήτευση, η μοναξιά και τα κάθε είδους προβλήματα που κατά καιρούς εμφανίζονται στο δρόμο μας πολλές φορές μας προκαλούν θλίψη και μελαγχολία, αλλά και ανάγκη για απομόνωση και εσωτερική αναζήτηση.

Η κατάθλιψη αυτή διαφέρει από την κλινική κατάθλιψη, η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα συνεχόμενης διάρκειας μεγαλύτερης των δύο εβδομάδων και τόσο σοβαρά ώστε να εισχωρούν και να επηρεάζουν την καθημερινότητα του πάσχοντος ατόμου.

Εκτός από τους παραπάνω λόγους, όμως, και η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στην εμφάνισή της.


Για παράδειγμα η έλλειψη βιταμινών της ομάδας Β έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση κατάθλιψης, ενώ σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, junk food, αλκοολούχων ποτών και μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών.


Έτσι λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως αν και η διατροφή δεν μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη, ωστόσο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική διάθεση, την ενεργητικότητα και την ορθή κρίση των ανθρώπων.

 

Τι πρέπει να κάνετε:

Εάν πάσχετε από κατάθλιψη ή κάποιου είδους ψυχικής διαταραχής, παροδικής ή μακροβιότερης, υπάρχουν ορισμένες διατροφικές αλλαγές που μπορούν να σας βοηθήσουν και να ενισχύσουν ένα πιο εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας από ειδικό.

 1. Καταναλώστε τρόφιμα ωφέλιμα για το μυαλό και το σώμα. Εντάξτε στην καθημερινή σας διατροφή λαχανικά, φρούτα, άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια, αυγά και ελαιόλαδο. Αποφύγετε άσπρο ρύζι, άσπρο αλεύρι και άσπρο ψωμί και προτιμάτε προϊόντα ολικής αλέσεως: μαύρο ρύζι, ψωμί, αλεύρι και δημητριακά ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Τέλος καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνες.
 2. Να τρώτε «καλούς» υδατάνθρακες και να αποφεύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες με θέμα την επίδραση των τροφών στη διάθεση, η λήψη υδατανθράκων συνδέεται άμεσα με τη διάθεση και τη συμπεριφορά των ατόμων. Στους υδατάνθρακες βρίσκουμε την σεροτονίνη, μια βασική χημική ουσία του νευρικού συστήματος που καθορίζει βασικές λειτουργίες του, όπως η συναισθηματική και ψυχική μας κατάσταση, η διάθεση και ο ύπνος. Έτσι με την κατανάλωση υδατανθράκων καταφέρνουμε να μειώσουμε το αίσθημα της υπνηλίας, της κόπωσης και της αδιαθεσίας, χαρακτηριστικές καταστάσεις της κατάθλιψης.
 3. Μην παραλείπετε γεύματα. Φροντίστε να κάνετε τρία ισορροπημένα γεύματα ημερησίως. Επιλέξτε ελαφριά σνακ μεταξύ των γευμάτων και φροντίστε να τρώτε περίπου τις ίδιες ώρες κάθε μέρα.
 4. Καταναλώστε ω-3 λιπαρά. Πρόκειται για πολύτιμα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν σημαντική επίδραση στην παραγωγή της ιντερφερόνης-γ, μιας ουσίας που σχετίζεται άμεσα με τη δημιουργία της κατάθλιψης καθώς καταφέρνει να μειώσει τα επίπεδα της σεροτονίνης. Ω-3 λιπαρά βρίσκουμε άφθονα στις σαρδέλες, στο σολομό, στο σκουμπρί, στα καρύδια, στη σόγια και στον λιναρόσπορο.
 5. Ελαττώστε ή αποφύγετε το αλκοόλ. Η κατάθλιψη και το αλκοόλ είναι συχνά συνδεδεμένα. Η χρήση και η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών όμως μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική στα άτομα με κατάθλιψη. Τα αλκοολούχα ποτά επηρεάζουν τη χημεία του εγκεφάλου και μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής που δίδονται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης φέρνοντας αντίστροφα αποτελέσματα απ’ τα επιθυμητά.

 

Τροφές που η κατανάλωση τους βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της κατάθλιψης:

Σκόρδο, κουάκερ βρώμης, ρόδι, εσπεριδοειδή, μήλα, μπανάνα, ανανάς, βατόμουρα, φασόλια, ντομάτες, μπιζέλια, καρότα, αρακάς, σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες, τόνος, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ηλιόσποροι, ξηροί καρποί, κολοκυθόσποροι, φυστικοβούτυρο, δεντρολίβανο, κάρδαμο, κόκκινο πιπέρι, τζίντζερ, βασιλικός, μέντα, μελισσόχορτο, μαύρο τσάι.


Μερικές από τις παραπάνω τροφές μπορεί να μην συμπίπτουν με τις προτιμήσεις σας και να μην σας ταιριάζουν γευστικά. Όποιες και να επιλέξετε απ’ την ομάδα όμως να θυμάστε ότι κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν μπορεί να σας προσφέρει όλα όσα χρειάζεται σε καθημερινή βάση ο οργανισμός μας για να είναι υγιείς και θωρακισμένος. Το κλειδί συνεπώς είναι να τρώτε ποικιλία τροφίμων, από όλες τις ομάδες.

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

 

Κατηγορία Διατροφή
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 15:10

A new year’s eve to remember

Εάν ανήκετε στο ηλικιακό γκρουπ 25+, σίγουρα θυμάστε τις παλιές καλές εποχές που βγαίναμε με το αυτοκίνητο για διασκέδαση λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου και περνούσαμε τις πρώτες ώρες του νέου έτους κολλημένοι στην κίνηση της πόλης, προσπαθώντας να φτάσουμε στον προορισμό μας. Εάν νομίζετε ότι πλέον η κίνηση έχει μειωθεί, περιμένετε μέχρι την αλλαγή του χρόνου, και προσπαθήστε ξανά. Δυστυχώς θα διαπιστώσετε ότι ο χρόνος έχει κάνει reset, η κίνηση στους δρόμους όμως όχι...

Μετά από μία δραματική πρωτοχρονιά όπου μελέτησα τη Λεωφόρο Κηφισίας σπιθαμή προς σπιθαμή για πάνω από δύο ώρες, αποφάσισα να πάρω δραστικά μέτρα: ποτέ ξανά έξοδος μετά την αλλαγή του χρόνου, ποτέ ξανά στρίμωγμα σε μαγαζιά που γίνεται το αδιαχώρητο, ποτέ ξανά απαράδεκτο σέρβις. Η λύση ήταν ρεβεγιόν στο σπίτι. Και αποδείχθηκε σωτήρια για αρκετά χρόνια! Η συνταγή απλή: φοράς τα καλά σου, μαζεύεις φίλους, τρώτε, περνάτε καλά, αλλάζει ο χρόνος, ανοίγετε σαμπάνια, κόβετε τη βασιλόπιτα και το πάρτι ξεκινάει! Τα πρώτα χρόνια εφαρμογής, το ρεβεγιόν στο σπίτι ήταν μία υπέροχη βραδιά. Όσο όμως μεγαλώνουμε και οι φίλοι παραμένουν πάνω-κάτω οι ίδιοι, πρέπει να κάνουμε πράγματα πρωτότυπα, ώστε κάθε πρωτοχρονιάτικο πάρτι να μην είναι μόνο διαφορετικό λόγω του νέου έτους, αλλά και λόγω των νέων εμπειριών που ζούμε αυτή την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές πρωτότυπες προτάσεις για πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, τις οποίες εάν εφαρμόσετε είναι σίγουρο ότι οι καλεσμένοι σας θα θυμούνται για καιρό!

 

1000 Characters left


Great Gatsby party


 

“A little party never killed nobody”! Σας αρέσει η εξτραβαγκάνζα και τα στρας, αλλά φοβάστε μήπως σχολιαστεί ότι ντυθήκατε υπερβολικά; Οργανώστε το ρεβεγιόν σας σε Great Gatsby theme. Πούπουλα, στρας, μαργαριτάρια, όλα επιτρέπονται! Και ενώ στην ομώνυμη ταινία, οι παραγωγοί είχαν συνεργαστεί με τη Miuccia Prada για το ντύσιμο της Daisy, το πορτοφόλι σας μπορεί να μην αντέχει κάτι αντίστοιχο. Οι επιλογές όμως για να ξεχωρίσετε εκείνη τη βραδιά είναι ανεξάντλητες! Επιλέξτε ένα φόρεμα με μετάξι, chiffon ή δαντέλα, που να πέφτει ανάλαφρα στο σώμα, και συνδυάστε το με μακρυά γάντια. Το αξεσουάρ για το κεφάλι είναι must! Από φτερά και στέκες, μέχρι μικρά pins με στρασάκια. Προσπαθήστε να μην το παρακάνετε με τα τακούνια και επιλέξτε κατά προτίμηση μπαρέτες ή γόβες σε nude απόχρωση.

 

Wild West party


Με τη νέα τηλεοπτική σειρά Westworld να αποκτά όλο και μεγαλύτερο φανατικό κοινό, η πρόταση να οργανώσετε ένα πάρτι σε στυλ Άγριας Δύσης δεν είναι μόνο πρωτότυπη, αλλά και μέσα στα πράγματα! Το κορσέ είναι απαραίτητο για να δώσετε το στυλ του saloon. Για φούστα, επιλέξτε μία ασύμμετρη φούστα και κάντε και μερικά επιπλέον πιασίματα στο μπροστινό μέρος, ή εάν δεν έχετε πολύ χρόνο, φορέστε ένα μαύρο κολάν. Το σατέν σε μία τέτοια εμφάνιση έχει την τιμητική του, ή για ένα πιο original look προσθέστε κάτι δερμάτινο (όχι μαστίγιο...). Τα παπούτσια μπορούν να έχουν χαμηλό ή ψηλό τακούνι, αλλά πρέπει απαραίτητα να είναι μποτάκια!

 

Naughty or nice party


Εάν δεν έχετε χρόνο για να προετοιμάσετε ένα πλήρες θεματικό πάρτι, ένα naughty or nice ρεβεγιόν θα κλέψει τις εντυπώσεις χωρίς μεγάλο κόπο. Ενημερώστε τους καλεσμένους να ντυθούν στα κόκκινα ή στα μαύρα, ανάλογα με το αν νομίζουν ότι ήταν καλοί ή όχι τη χρονιά που πέρασε. Ανάλογα με το γκρουπ στο οποίο ανήκει κάθε καλεσμένος, οργανώστε κληρώσεις ή ομαδικά παιχνίδια με μικρά δωράκια αντίστοιχα κάθε κατηγορίας. Όσο για το ντύσιμό σας, προτείνεται να είστε “naughty” επιλέγοντας μαύρα, όχι μόνο επειδή αποτελούν μία κλασσική επιλογή αλλά και επειδή «τα καλά κορίτσια πάνε στον παράδεισο, τα κακά πάνε παντού!». Επιλέξτε ένα στενό μαύρο φουστάνι κάτω από το γόνατο, συνδυασμένο με λουστρίνι γόβα στιλέτο για μια κομψή εμφάνιση που θα γυρίζει κεφάλια!

 

Ugly sweater party


Ποιος λέει ότι στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν πρέπει να φορέσουμε «τα καλά μας»; Εάν είστε τύπος που προτιμάει το χαλαρό ντύσιμο και θέλετε ένα πάρτι με πολύ κέφι, οργανώστε ένα ugly sweater party! Επιτυχημένο γιορτινό θέμα στο εξωτερικό εδώ και χρόνια, προσφέρει άπειρες στιγμές γέλιου! Δεν έχετε παρά να φορέσετε το πιο κιτς, πολύχρωμο χριστουγεννιάτικο πουλόβερ με παρδαλά σχέδια! Χιονάνθρωποι, έλατα, τάρανδοι, αγιοβασίληδες, αστέρια, κάτι από αυτά ή όλα μαζί είναι το ιδανικό σχέδιο του πουλόβερ! Το ντύσιμο αυτό συνδυάζεται με κάτι λιγότερο «θορυβώδες» από κάτω, όπως ένα απλό μαύρο παντελόνι ή τζιν. Η κλήρωση για την ανάδειξη του καλύτερου (ή χειρότερου!) ugly sweater είναι η τέλεια ιδέα για το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν αλλάξει ο χρόνος (ή έστω το δεύτερο, μετά από το φιλί κάτω από το γκι).

 

Από την Μαίρη Δημητροπούλου

 


Photos:
Great Gatsby: http://www.astridmueller.com/blog/great-gatsby-girlfriend-glamour-night-or-getaway/

Ugly sweater:  http://www.fun.com/peanuts-juniors-ugly-christmas-sweatshirt.html

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Κατηγορία Δραστηριότητες

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery