Suntown Magazine | Γυναικείο Περιοδικό - Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Τον Ιούνιο του 2015 μια ομάδα φοιτητών του Stanford University δημοσίευσε μια έρευνα για τα οφέλη που παρέχουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο οι αποδράσεις στη φύση. Αυτό στάθηκε αφορμή ώστε αρκετά ταξιδιωτικά sites να κάνουν αναφορές για το πως η επαφή μας με τη φύση μας επηρεάζει θετικά παραθέτοντας αποτελέσματα διαφόρων ερευνών.

 

Πολλές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα με μία ομάδα από Κορεάτες ερευνητές να παρακολουθούν ακόμα και με μαγνητική τομογραφία τις αντιδράσεις του εγκεφάλου των εθελοντών την ώρα που παρακολουθούσαν εικόνες από φυσικά τοπία. Συγκεκριμένα ανάμεσα στα πολλαπλά οφέλη ήταν η μείωση του θυμού, του φόβου και του άγχους ενώ παρατηρήθηκε αύξηση των θετικών συναισθημάτων. Πέρα από τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ψυχολογικών προβλημάτων η επαφή με τη φύση συμβάλλει στη σωματική ευεξία μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, την ένταση των μυών, και την παραγωγή των ορμονών του στρες.

Με τις καθημερινές υποχρεώσεις όλο να αυξάνονται και τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο να μειώνεται, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη τα Σαββατοκύριακα να χαλαρώνουμε και να κάνουμε πράγματα που ωφελούν τον εαυτό μας. Και τι καλύτερο από το να πραγματοποιούμε μικρές αποδράσεις από την πόλη? Ακόμα καλύτερα όταν μπορούμε να τις συνδυάσουμε με ένα σπορ ή ένα χόμπι που μας ικανοποιεί. Και αν είσαι αρχάρια και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, έχουμε ένα σύντομο οδηγό με τις επιλογές που έχεις για outdoor δραστηριότητες.


Hiking


Η πεζοπορία είναι η πιο εύκολη επιλογή αφού δεν χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη γνώση ή εξοπλισμός και μπορούν να συμμετέχουν άτομα ασχέτως με τη φυσική τους κατάσταση. Για αρχή βρες μια εύκολη διαδρομή, σίγουρα θα υπάρχει κάποιος δημοφιλής προορισμός κοντά στην πόλη που μένεις και γνωρίζεις, διαφορετικά μια σύντομη έρευνα στο Internet θα σε βοηθήσει να επιλέξεις προορισμό. Πάρε την παρέα σου ή την οικογένεια σου, φόρεσε ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια και ξεκίνα. Μια χαλαρή πεζοπορία μπορεί να συνδυαστεί και με picnic στη φύση.

 

Ορειβασία


Ορειβασία είναι ουσιαστικά το επόμενο επίπεδο από την πεζοπορία και η διαφορά τους είναι ότι στην ορειβασία ανεβαίνεις υψόμετρο. Το οποίο σημαίνει ότι η διαδρομή είναι πιο απαιτητική αφού είναι ανηφορική, ενώ οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν όσο ανεβαίνεις. Μπορεί να συναντήσεις περισσότερο κρύο, αέρα, ακόμα και ομίχλη που μπορεί να σε κάνει να χάσεις τα σημάδια και να βγεις εκτός πορείας. Απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, σωστό ρουχισμό και συνίσταται η χρήση ορειβατικών μπαστουνιών (μπατόν). Αν δεν έχεις εμπειρία, μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιο ορειβατικό ή πεζοπορικό σύλλογο, ώστε να συμμετέχεις στις ομαδικές εξορμήσεις. Οι πιο extreme μπορούν να ασχοληθούν και με το χειμερινό βουνό, όπου λόγω του χιονιού απαιτείται καλός εξοπλισμός και τεχνογνωσία. Οι ορειβατικοί σύλλογοι σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασία και Αναρρίχησης (ΕΟΑΑ) διοργανώνουν κάθε χρόνο σχολές εκπαίδευσης που θα σου παρέχουν τις απαραίτητες γνώσεις.

 


Αναρρίχηση


odigos2

Το σπορ που όλοι αποκαλούν ορειβασία! Στην αναρρίχηση σκαρφαλώνεις στα βράχια κάνοντας χρήση ειδικού εξοπλισμού που σε προστατεύει από μια πιθανή πτώση. Όπως καταλαβαίνεις, πριν επιλέξεις αυτό το άθλημα, πρέπει να λάβεις εκπαίδευση για τη χρήση του εξοπλισμού και για την ασφάλεια σου και φυσικά δεν πρέπει να φοβάσαι τα ύψη. Το πιο εύκολο είναι να δοκιμάσεις σε μια αναρριχητική πίστα σε κλειστό χώρο όπου και θα προπονείσαι. Αν θέλεις να πας αμέσως στα βράχια, μπορείς να λάβεις εκπαίδευση σε σχολή της ΕΟΑΑ όπως στην ορειβασία ή να ψάξεις για εκδρομές που διοργανώνει κάποιος σύλλογος ή κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο.


Mountain Bike


Εντάξει, δεν χρειάζεται να πας σε downhill απευθείας, αν διαθέτεις ποδήλατο μπορείς να ξεκινήσεις με εύκολα μονοπάτια και αν δεις ότι σε ενδιαφέρει, ανεβάζεις σταδιακά τη δυσκολία της διαδρομής. Αν έχεις ποδήλατο πόλης και δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο χωματόδρομο, τότε κάνε εξορμήσεις σε χωριά, είναι ωραίο να βλέπεις κάτι διαφορετικό και πιο χαλαρό στην ποδηλατοβόλτα σου. Αν πάλι δεν διαθέτεις ποδήλατο υπάρχουν αρκετά καταστήματα με ποδήλατα προς ενοικίαση. Πάρε την παρέα σου και κάντε μια διαφορετική εξόρμηση το Σαββατοκύριακο που έρχεται!


Canyoning – Σπηλαιολογία


odigos3


Canyoning είναι η διάσχιση τεχνικών φαραγγιών, δηλαδή φαράγγια που δεν είναι προσπελάσιμα με πεζοπορία και χρειάζονται καταβάσεις με σχοινιά (rapel). Σπηλαιολογία είναι η διάσχιση σπηλαίων που τις περισσότερες φορές χρειάζονται επίσης κατάβαση με σχοινιά. Για αυτό το λόγο αυτά τα δύο σπορ πάνε πολλές φορές πακέτο. Φυσικά και εδώ χρειάζεσαι εξοπλισμό και γνώση της χρήσης του, εξοικείωση με το ύψος και στην περίπτωση της σπηλαιολογίας να μην έχεις κλειστοφοβία. Επίσης στο canyoning το χειμώνα, αν θελήσεις, μπορείς να κάνεις υγρό φαράγγι, δηλαδή φαράγγι με τρεχούμενο νερό που μπορεί να μεταφράζεται σε κατάβαση από ορμητικούς καταρράκτες και βουτιές σε κολύμπες νερού! Αν δεν είσαι άνετη με το κολύμπι μην το δοκιμάσεις, γιατί μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο για εσένα. Σε αυτή την περίπτωση το να απευθυνθείς σε ένα αντίστοιχο σύλλογο Canyoning ή Σπηλαιολογίας είναι η μόνη επιλογή.

 

Ski – Snowboard


Είναι χειμώνας? Έχεις σε κοντινή απόσταση κάποιο χιονοδρομικό κέντρο? Τότε έχεις όλα όσα χρειάζεσαι! Το θετικό με τα συγκεκριμένα σπορ είναι ότι δεν χρειάζεσαι εξοπλισμό ή γνώση. Όλα σου τα παρέχουν από το χιονοδρομικό το οποίο θα επισκεφθείς. Μπορείς να ενοικιάσεις από εκεί τον απαιτούμενο εξοπλισμό ενώ θα σου παραδώσουν και μάθημα με τις βασικές τεχνικές οπότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αναβολή!


Surf – SUP


Αν πάλι είσαι θαλασσινός τύπος υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές. Στην Ελλάδα δεν έχουμε, δυστυχώς, τα μεγάλα εντυπωσιακά κύματα που είναι η χαρά κάθε surfer, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχεις τη δυνατότητα να ασχοληθείς με το άθλημα. Τα νησιά του Ιονίου, για παράδειγμα, έχουν ιδανικές συνθήκες για θαλάσσια σπορ. Αν θέλεις να ασχοληθείς με το surf, ψάξε για κοντινή παραλία που γίνονται μαθήματα. Αν πάλι θες κάτι πιο χαλαρό, το SUP (stand up paddle surfing) είναι μια καλή επιλογή. Σίγουρα έχεις δει σε κάποια παραλία κάποιον να είναι όρθιος πάνω σε μια σανίδα surf, κρατώντας ένα κουπί στο χέρι. Ε, αυτό είναι το SUP! Στις περισσότερες παραλίες που ενοικιάζουν εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ θα βρεις ώστε να δοκιμάσεις.


Canoe Kayak – Rafting


odigos4

Είτε είσαι δίπλα σε θάλασσα, είτε σε ποτάμι έχεις τη δυνατότητα να ενοικιάσεις ένα kayak και να κάνεις τη βόλτα σου. Θα βρεις συνήθως σε συνεργασία με κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο εναλλακτικού τουρισμού. Το χειμώνα, που τα ποτάμια είναι πιο ερμητικά, μπορείς να δοκιμάσεις και rafting. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιο γραφείο που διοργανώνει ανάλογες εξορμήσεις, γιατί η ομάδα και ο έμπειρος εκπαιδευτής είναι απαραίτητοι.

 

Καταδύσεις


Μια από τις πιο ευχάριστες θαλάσσιες δραστηριότητες. Σου δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσεις το βυθό, να βρεθείς αντιμέτωπος με ένα εντελώς καινούριο και διαφορετικό περιβάλλον και να δοκιμάσεις τα όρια σου. Το καλοκαίρι αρκετές σχολές έχουν γραφεία σε παραλίες από όπου μπορείς να προμηθευτείς τον απαραίτητο εξοπλισμό και φυσικά ένα έμπειρο εκπαιδευτή που θα είναι συνεχώς μαζί σου.


Kitesurf ή Windsurf


odigos5

Και τα δυο αθλήματα απαιτούν χρήση σανίδας και ιδανικές συνθήκες αέρα. Το Kitesurf είναι το άθλημα όπου χρησιμοποιείς μία σανίδα που μοιάζει με αυτή που χρησιμοποιούν στο snowboard και ένα “αετό” (kite) που μοιάζει με αλεξίπτωτο. Στο windsurf χρησιμοποιείς μια σανίδα που μοιάζει με του surf, η οποία έχει πάνω ένα πανί με το οποίο ελέγχεις την πορεία σου. Τα πρώτα μαθήματα για αυτά τα σπορ γίνονται ή στη στεριά ή σε κάποια λίμνη ώστε, πριν μπεις στο νερό, να μπορείς να καθοδηγήσεις τον αετό ή το πανί σου, σύμφωνα με τον αέρα. Αν δεν είσαι εξοικειωμένη με το κολύμπι καλύτερα να μην δοκιμάσεις ένα θαλάσσιο σπορ γιατί μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνο. Σε αυτά τα αθλήματα που έχεις να υπολογίσεις κάτι τόσο απρόβλεπτο όπως είναι η θάλασσα και ο αέρας θα πρέπει να έχεις λάβει πολύ καλή εκπαίδευση. Ψάξε για την πιο κοντινή σου σχολή και κάνε ένα δοκιμαστικό. Ο εξοπλισμός σου παρέχεται από τη σχολή.


Ιστιοπλοΐα


Η ιστιοπλοΐα είναι μια δραστηριότητα που έχει να σου δώσει πάρα πολλά θετικά. Πέρα από την απόλυτη ηρεμία που σου προσφέρει και μόνο η θέα του απέραντου γαλάζιου, το να γνωρίζεις πώς να χειριστείς ένα σκάφος σου δίνει τη δυνατότητα για κοντινά ταξίδια και πρόσβαση σε απόμερες παραλίες. Είναι μια ομαδική δραστηριότητα αφού όλοι όσοι είναι πάνω στο σκάφος έχουν ένα ρόλο και πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους για μια ομαλή πορεία. Πέρα από τα ημερήσια ή τα διήμερα ταξίδια που μπορείς να κάνεις μην ξεχνάς ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να επισκεφθείς αρκετά νησιά μέσα σε λίγες ημέρες για τις καλοκαιρινές σου διακοπές. Γενικά όσοι το δοκίμασαν το λάτρεψαν! Αν τα πλοία σου φέρνουν ναυτία μπορεί να σου είναι λίγο δυσάρεστη εμπειρία στην αρχή αλλά με τη λήψη ειδικής αγωγής θα μειωθούν αισθητά τα συμπτώματα. Ενημερώσου από κάποιον Ιστιοπλοϊκό Σύλλογο για τις ημερομηνίες της επόμενης σχολής, γιατί φυσικά για να χειριστείς σκάφος θα πρέπει να διαθέτεις και το αντίστοιχο δίπλωμα.


Αλεξίπτωτο πλαγιάς (Paragliding)


odigos6

Για τις πιο extreme υπάρχουν και τα εναέρια σπορ. Εκεί είναι που χρειάζεσαι λίγο παραπάνω θάρρος αφού έχεις να αντιμετωπίσεις τον παράγοντα του ύψους και γενικά βγαίνεις πολύ έξω από τα συνηθισμένα. Το ευκολότερο που μπορείς να βρεις να ασχοληθείς είναι το αλεξίπτωτο πλαγιάς που είναι αυτό που λέει το όνομα του! Έχεις δεμένο πάνω σου έναν “αετό”, είσαι σε μια πλαγιά, παίρνεις φόρα και έφυγες! Εντάξει δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, τις πρώτες φορές θα είσαι δεμένη μαζί με τον εκπαιδευτή και θα χειρίζεται εκείνος το αλεξίπτωτο. Όταν έχεις πάρει την απαιτούμενη εκπαίδευση και νιώθεις άνετα θα μπορείς πλέον να κάνεις την πορεία χωρίς επίβλεψη. Σαν σκέψη μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό αλλά τα εναέρια αθλήματα σου δίνουν την αίσθηση ότι πετάς, που είναι ανεκτίμητο.

 

Ελεύθερη πτώση


Ίσως το πιο δύσκολο σε απόφαση σπορ που μπορείς να επιλέξεις αφού πρέπει κυριολεκτικά να βουτήξεις στο κενό. Υπάρχουν διάφορα στυλ με το πιο συχνό για αρχάριους να είναι το Tandem όπου είσαι δεμένη μαζί με το εκπαιδευτή, θα πέσετε μαζί και αυτός αναλαμβάνει να ανοίξει το αλεξίπτωτο, οπότε είσαι σίγουρη ότι δεν θα πάει τίποτα στραβά. Ανάλογα με τη σχολή μπορεί να βρεις και ελεύθερη πτώση όπου βουτάς μόνη και ανοίγεις μόνη το αλεξίπτωτο. Δεν υπάρχουν αρκετές σχολές στην Ελλάδα οπότε αν δεν μένεις κοντά σε μέρος που υπάρχει είναι αρκετά δύσκολο να ασχοληθείς με αυτό. Πάντα όμως μπορείς να συνδυάσεις ένα ταξίδι με την εμπειρία της ελεύθερης πτώσης!


Γενικά τα Σαββατοκύριακα και τα ελεύθερα απογεύματα υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις ακόμα και στην πόλη για να ξεφύγεις λίγο από τους αγχωτικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Ένας περίπατος στο πάρκο ή δίπλα στη θάλασσα, μια όμορφη βόλτα με το ποδήλατο, λίγο jogging που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα και πολλά παιχνίδια! Πάρε ένα hula hoop, παιχνίδια joggler, ένα Frisbee, slackline ή οτιδήποτε άλλο σου έρθει στο μυαλό. Κάνε την ζωή σου πιο παιχνιδιάρικη, γέλα με την καρδιά σου και γέμισε όμορφες αναμνήσεις.

 


Από την Γεωργία Δόξα

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Κατηγορία Δραστηριότητες

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery