Suntown Magazine | Γυναικείο Περιοδικό - Νοέμβριος 2017
 
Με την ολοένα μείωση  των τιμών στους υπολογιστές (Desktop και Laptop), μας δίνεται η δυνατότητα να αντικαταστήσουμε τους παλιούς, αργούς και βάρβαρα βαριούς υπολογιστές μας με νέους, γρηγορότερους και ισχυρότερους. Τι συμβαίνει όμως όταν ξαφνικά ο καινούργιος  μας υπολογιστής αρχίζει και σέρνεται, ή υπερθερμαίνεται; 
 
Το μυστικό για έναν γρήγορο, ευέλικτο και σωστά θερμομετρημένο υπολογιστή κρύβεται ασφαλώς, όπως σε όλα τα πράγματα, στη συντήρηση αυτού. Για κάποιο μυστήριο λόγο όμως, η πλειοψηφία των χρηστών αμελεί σε μεγάλο βαθμό τόσο την συντήρηση του software όσο και την συντήρηση του Hardware με αποτέλεσμα να ωθούν τους υπολογιστές τους να λειτουργούν σε αντίξοες γι’ αυτούς συνθήκες (π.χ. στους 95ο C). Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο υπολογιστής μας θα συνεχίσει να λειτουργεί φυσιολογικά  ακόμα και μετά τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του.
 
 
Προβλήματα Hardware και Eπίλυση
 
 
1. Υπερθέρμανση
 
«Εγώ δεν χρησιμοποιώ καλοριφέρ πλέον, κλείνω την πόρτα του δωματίου μου και ανοίγω το λάπτοπ….Δυο σε ένα, νοικοκυρεμένα!»
Ένα συχνό λάθος των χρηστών που οδηγεί συχνά, αν όχι πάντα στο φαινόμενο της υπερθέρμανσης είναι η τοποθέτηση του Laptop πάνω στο πάπλωμα του κρεβατιού, στα πόδια  ή γενικά σε επιφάνειες που φράζουν τους αεραγωγούς του συστήματος ψύξης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο θερμός αέρας να εγκλωβίζεται εσωτερικά του Laptop αυξάνοντας την εσωτερική θερμοκρασία. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα αμάξι το καλοκαίρι με κλειστά τα τζάμια και έχετε βάλει να βγάζει όσο πιο ζεστό αέρα μπορεί το κλιματιστικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τελικά θα πεθάνετε από θερμοπληξία. Όμοια λοιπόν, με την συσσώρευση του θερμού αέρα εσωτερικά του υπολογιστή, αρκετά καλώδια και ευαίσθητα ενσωματωμένα συστήματα (π.χ. μνήμες) καταστρέφονται μόνιμα.
 
 Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι ο υπολογιστής σας πλέον προσπαθεί να αποθηκεύσει την πληροφορία (π.χ. ένα αρχείο word) σε μνήμες του συστήματος που πλέον είναι καμένες. Εκείνη την ώρα φριζάρει όλο το σύστημα και συνήθως αρχίζετε και βρίζετε πάνω από το λάπτοπ. Αφού λοιπόν το ευφυές αυτό σύστημα καταλάβει ότι οι μνήμες που έπρεπε να υπάρχουν εκεί για να σας αποθηκεύσουν ( π.χ. το αρχείο ) σε περίπου 2ns (nano second), τώρα πλέον  χρειάζεται να ψάξει ολόκληρο το σύστημα για να βρει μνήμες που δεν χρησιμοποιούνται από άλλους πόρους του συστήματος, και αφού τους βρει να είναι αρκετά σίγουρος ότι δεν πάει να παραβιάσει μνήμη του μητρώου. Αφού λοιπόν τα κάνει όλα αυτά, τελικά αποθηκεύει το αρχείο που θέλετε σε περίπου 2s (second). Μιλάμε για αλλαγή δύο τάξεων μεγέθους σε χρόνο! Αυτή η απίστευτα τεράστια χρονική περίοδος για έναν υπολογιστή είναι απίστευτο βάρος. Οπότε την επόμενη φορά που τοποθετήσετε το Laptop στα πόδια ή στο κρεβάτι σκεφτείτε τι κακό πάτε να προκαλέσετε στο σύστημα.
 
Ένας ακόμη παράγοντας που προκαλεί υπερθέρμανση (και ίσως σημαντικότερος από τον προηγούμενο) είναι η σκόνη που συσσωρεύεται εσωτερικά του συστήματος. Ειδικότερα στα Laptop  που ο χώρος είναι ισχυρά πιο περιορισμένος, η σκόνη δημιουργεί ένα “πάπλωμα”, σαν μια κουβέρτα. Χοντρή κουβέρτα, πολύ χοντρή κουβέρτα, η οποία εμποδίζει την θερμότητα από το να μεταφερθεί μέσω του αέρα εξωτερικά και εγκλωβίζεται  μέσα οδηγώντας στα ίδια αποτελέσματα με παραπάνω. Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;
 
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΦΥΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΑΚΙ ΜΑΛΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ, εκτός και αν θέλετε να κάψετε ό,τι καλώδιο έμεινε! ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ λοιπόν μια φορά στα δύο χρόνια επισκεπτόμαστε έναν τεχνικό Η/Υ ο οποίος θα μας ανοίξει το Laptop και θα μας το καθαρίσει από όλες τις σκόνες ενώ παράλληλα θα μας “εφοπλίσει” με ειδικές πάστες (που κάνουν optimize την θερμότητα που παράγεται) στον επεξεργαστή και στην κάρτα γραφικών. Τέλος, δεν ξεχνάμε να αλλάζουμε ανεμιστηράκι τουλάχιστον κάθε τέσσερα χρόνια. 
 
 
macbook 577758 1920
 
 
 
2. Καθάρισμα
 
Μια συχνή κακιά συνήθεια μας είναι να τρώμε ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ από τον υπολογιστή. Μπορεί να μην το βλέπετε αλλά αρκετά μικρά κομματάκια βρίσκουν την δίοδο τους μέσα από το πληκτρολόγιο στο εσωτερικό του υπολογιστή και καταλήγουν πάνω σε ευαίσθητους αισθητήρες και εξαρτήματα. Πέρα από το γεγονός ότι θα εμφανιστούν σκουλήκια εσωτερικά του υπολογιστή, πολλές φορές αυτά τα κομματάκια δημιουργούν βραχυκυκλώματα των οποίων τα αποτελέσματα είναι όμοια με αυτών που προαναφέρθηκαν στον τομέα της “Υπερθέρμανσης”.
 
Λύση: Όμοια με αυτή της υπερθέρμανσης (επίσκεψη τεχνικού Η/Υ για καθαρισμό).
 
Συμπερασματικά, τα προβλήματα Hardware που μπορεί να συναντήσει κάποιος είναι αρκετά και ποικίλουν ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση. Τα παραπάνω δύο είναι από τα πιο συνηθισμένα και γι ‘αυτό αναφέρονται. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισκεπτόμαστε τεχνικούς Η/Υ οι οποίοι συνήθως θα μας λύσουν το όποιο πρόβλημα ή απορία έχουμε γύρω από την κακή επίδοση του υπολογιστή μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιχειρήσουμε μόνοι μας να ανοίξουμε έναν υπολογιστή (Desktop & Laptop) καθώς είναι αρκετά  πιθανό να προκληθούν μόνιμες βλάβες.      
 
 
 
Από τον Αναστάσιο Μέξια
 
 
 
Προσθέστε το σχόλιό σας
 
Κατηγορία Τεχνολογία
Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 15:42

IoT (Internet of Things) - το σπίτι του μέλλοντος

 
Με την ραγδαία διάδοση των smartphones, πλέον κάθε σπίτι σε όλη την Ευρώπη και Αμερική διαθέτει το λιγότερο 1 κινητό τηλέφωνο (smartphone). Αυτή η διάδοση είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες εφαρμογές και χρήσεις των smartphone μέσα στο σπίτι.
 
Το λεγόμενο IOT (Internet of Things) πρακτικά συνδέει όλες τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές που έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στο διαδίκτυο με το κινητό σου. Έτσι λοιπόν από την φριτέζα, την καφετέρια, την τηλεόραση, το στερεοφωνικό μέχρι και τα φώτα ή το κλιματιστικό, όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα "έξυπνο" δίκτυο μέσα στο σπίτι που προφανώς μπορείς να ελέγξεις μέσα από το κινητό σου.
 
Σήμερα, αρκετές εταιρίες όπως η Intel, Microsoft κλπ πρωτοπορούν στην δημιουργία των βάσεων για την ανάπτυξη εφαρμογών που επιτρέπουν τη δημιουργία αυτού του δικτύου. Πώς όμως γίνεται εφικτό χωρίς να χρειαστεί να αγοράσουμε ακριβό εξοπλισμό να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε ένα "έξυπνο" σπίτι; Αυτή η ερώτηση προβλημάτισε αρκετά τους επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και την υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα για αρκετό καιρό. Την λύση έφερε η εταιρία Arduino cc η οποία πρακτικά έδωσε στην αγορά, σε πολύ μικρή τιμή έναν microcontroller (μικροελεγκτή) -φωτογραφία κάτω- τον οποίο πρακτικά μπορούσε ο οποιοσδήποτε να προγραμματίσει και να τον ενσωματώσει στο κύκλωμα της αρχικής ηλεκτρικής συσκευής. Από εκείνη τη στιγμή και μετά πληθώρα εφαρμογών και συζητήσεων πυροδοτήθηκαν γύρω από το λεγόμενο IOT (Internet of Things). 
 
arduino 1128227 1920
 
 
Με την υπερπήδηση του αρχικού προβλήματος (δηλαδή πως θα συνδέσουμε μια συσκευή στο διαδίκτυο και πως θα την ελέγχουμε από το κινητό μας), προέκυψαν άλλα προβλήματα όπως αυτά της ασφάλειας. Πως θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε έναν χάκερ από το να σπάσει το κρυπτογραφημένο πρωτόκολλο του δικτύου μας (το wifi code μας) και να αποκτήσει έλεγχο όλων των ηλεκτρικών συσκευών μας; Με αφορμή το θέμα του security ένας δεύτερος κύκλος συζητήσεων ξεκίνησε. Θα έπρεπε τελικά να κάνουμε το τολμηρό βήμα και να αρχίσουμε να ενσωματώνουμε το IOT στη ζωή μας; Αν ναι, με ποιους τρόπους θα μπορέσουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο ασφάλειας που παρέχουμε στους χρήστες μας; Μέχρι και σήμερα το security είναι ένα ζήτημα που δεν έχει λυθεί παρ' όλες τις νέες τεχνολογίες κρυπτογραφίας και ασφάλειας που κυκλοφορούν υπάρχουν παντού κενά τα οποία χάκερ μπορούν να εκμεταλλευτούν.
 
Συμπέρασμα:
Θα πραγματοποιηθεί ποτέ το όνειρο για ένα "έξυπνο σπίτι" το οποίο ελέγχεις από το κινητό σου; 
Λογικά ναι, με την ολοένα ανάπτυξη του τομέα ασφαλείας στα ενσωματωμένα συστήματα, αναπτύσσονται καινούργιες τεχνικές  κρυπτογραφίας και ανάλυσης των δεδομένων τις οποίες οι επικείμενοι χάκερ δεν έχουν προλάβει να "γνωρίσουν".
 
 
 
 
Από τον Αναστάσιο Μέξια
 
 
 
Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


 
Κατηγορία Τεχνολογία

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery