Suntown Magazine | Γυναικείο Περιοδικό - Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Δεν χρειάζεται να έχεις επαγγελματική κάμερα ή ακριβό εξοπλισμό για να τραβάς καλές φωτογραφίες. Μπορείς πολύ εύκολα εφαρμόζοντας τα παρακάτω tips να βελτιώσεις το πώς δείχνουν οι φωτογραφίες σου.

 

1. Ακολούθησε τον «κανόνα των τρίτων»

Ένας από του βασικότερους κανόνες της φωτογραφία είναι ο κανόνας των τρίτων. Έχει ουσιαστικά να κάνει με τη σύνθεση της φωτογραφίας σου. Ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις τοποθετείς το θέμα σου στο κέντρο (δεν συστήνεται) ή στις άκρες το κάδρου σου. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τον ορίζοντα, για παράδειγμα αν τραβάς μια φωτογραφία που θέλεις να εστιάσεις στο έδαφος, θα καταλάβει τα 2/3 της εικόνας ενώ το 1/3 θα είναι ο ουρανός. Μπορείς να προεπιλέξεις να εμφανίζονται οι βοηθητικές γραμμές στην οθόνη σου ώστε να μπορείς να υπολογίσεις καλύτερα πως θα στήσεις την εικόνα σου.

 

tips for better photos 2

 

2. Δώσε βάση στο φως

Ένα από τα συχνότερα λάθη όταν τραβάμε φωτογραφίες είναι ο λάθος φωτισμός με αποτέλεσμα το θέμα μας να βγαίνει πολύ σκοτεινό ή πολύ φωτεινό. Αν τραβάς φωτογραφίες σε εσωτερικό χώρο απέφυγε τη χρήση του φλας, τοποθέτησε το θέμα σου κοντά σε πόρτα ή παράθυρο ώστε να μπαίνει φυσικό φως και εκμεταλλεύσου τις πιο φωτεινές ώρες της ημέρας. Σε εξωτερικό χώρο μην στοχεύεις ποτέ στην κατεύθυνση που είναι ο ήλιος. Αν διαθέτεις DSLR κάμερα φρόντιζε να αλλάζεις το ISO ανάλογα με το φωτισμό που διαθέτεις. Extra tip: Η λεγόμενη Golden Hour (η πρώτη ώρα μετά την ανατολή του ηλίου και η τελευταία ώρα πριν τη δύση του) είναι η ώρα που οι επαγγελματίες φωτογράφοι προτιμούν να τραβούν φωτογραφίες. Δοκίμασε κάποιες εξωτερικές λήψεις εκείνες τις ώρες.

 

 

3. Χρησιμοποίησε Leading Lines

Leading lines είναι οι γραμμές που δημιουργούνται από αντικείμενα ή φυσικά όρια και οδηγούν το μάτι σου προς μια κατεύθυνση. Το πιο σύνηθες είναι οι γραμμές που αρχίζουν από τις κάτω γωνιές μιας φωτογραφίας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείς να δοκιμάσεις και διαφορετικά στυλ. Με αυτή την τεχνική θα πετύχεις να δώσεις βάθος στις φωτογραφίες σου και καλύτερη αντίληψη του χώρου και των διαστάσεων. Ακόμα μπορείς να κατευθύνεις το μάτι του θεατή προς το κύριο θέμα σου.

 

tips for better photos 3

 

4. Επεξεργάσου τις φωτογραφίες σου

Είτε χρησιμοποιείς κάποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή σου είτε κάποια εφαρμογή στο κινητό σου μην διστάσεις να επεξεργαστείς τη φωτογραφία που τράβηξες. Ξέχνα τα φίλτρα του Instagram, δοκίμασε να κόψεις την εικόνα σου κρατώντας μόνο το κομμάτι που σε ενδιαφέρει και πετώντας οτιδήποτε τραβήχτηκε στο background και αποσπά την προσοχή. Μπορείς να διορθώσεις την ισορροπία λευκού (white balance), την αντίθεση (contrast) καθώς και το φωτισμό της φωτογραφίας (exposure) βλέποντας θεαματικά αποτελέσματα σε σχέση με την αρχική εικόνα. Καμία φωτογραφία από αυτές που βλέπεις δεν τραβήχτηκε τέλεια, με λίγη επεξεργασία όμως μπορεί να γίνει.

 

tips for better photos 4

 

5. Δώσε βάση στο Background

Αυτό που συνήθως χαλάει μια φωτογραφία ακόμα και αν όλα τα υπόλοιπα είναι τέλεια είναι το «θορυβώδες» background. Αν για παράδειγμα έχεις τραβήξει μια φωτογραφία και πίσω φαίνεται πλήθος κόσμου, αυτοκίνητα κ.α. άμεσα το θέμα σου δεν θα ξεχωρίζει. Για φωτογραφίες σε εξωτερικούς χώρους προτίμησε να κάνεις λήψη μια ώρα που δεν θα υπάρχει πολύς κόσμος ή σε ένα μέρος που δεν είναι πολυσύχναστο και δεν έχει αντικείμενα που σου αποσπούν την προσοχή ή απλά δοκίμασε να αλλάξεις τη γωνία λήψης σου. Αν παρόλα αυτά δεν μπορείς να το αποφύγεις μπορείς πάντα αυξάνοντας το άνοιγμα του διαφράγματος και την ταχύτητα του κλείστρου να θολώσεις το background ή να το πετύχεις μετά στην επεξεργασία της φωτογραφίας σου.

 

tips for better photos 5

 

6. Μελέτησε τη δουλειά έμπειρων φωτογράφων

Διέθεσε λίγο χρόνο παρατηρώντας φωτογραφίες καλλιτεχνών που θαυμάζεις. Μπορείς να μάθεις πολλά μελετώντας την δουλειά των άλλων καθώς θα σε κάνει να σκεφτείς τι είναι αυτό σου τράβηξε το ενδιαφέρον. Αυτό μπορεί να σε ωθήσει να ψάξεις πληροφορίες για τις τεχνικές που έχουν χρησιμοποιήσει στο στήσιμο της φωτογραφίας, στη θεματολογία της, ακόμα και στην επεξεργασία της. Μπορεί να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τις δικές σου λήψεις και μέσα από τη δουλεία των άλλων να ανακαλύψεις το προσωπικό σου στυλ. Μην διστάσεις να αντιγράψεις αγαπημένες σου φωτογραφίες.

 

7. Επένδυσε σε ένα τρίποδο

Ειδικά αν χρησιμοποιείς DSLR κάμερα το τρίποδο πρέπει να είναι κομμάτι του βασικού σου εξοπλισμού. Δεν χρειάζονται διευκρινήσεις γιατί η κάμερα σου πρέπει να είναι σταθερή. Μπορείς να εκμεταλλευτείς καλύτερα τις λειτουργίες της και ακόμα να πειραματιστείς με τη φωτογραφία μακράς έκθεσης (long exposure) και να πετύχεις καλύτερες βραδινές λήψεις.

 

tips for better photos 6

 

8. Εστίασε σωστά

Κάθε φορά που τραβάς μια φωτογραφία φρόντισε να έχεις εστιάσει στο σημείο που σε ενδιαφέρει. Οι κάμερες συνήθως εστιάζουν αυτόματα στο αντικείμενο που συνήθως ξεχωρίζει μέσα στο κάδρο, το θέμα είναι ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα αυτό που ενδιαφέρει εσένα να αναδείξεις. Το focus εμφανίζεται συνήθως με ένα τετράγωνο ή μια κουκίδα στην οθόνη σου, φρόντισε να το μετακινήσεις στο σημείο που θέλεις πριν τραβήξεις τη φωτογραφία.

 

tips for better photos 7

 

9. Μάθε τη σωστή χρήση του flash

Γνώριζες ότι το flash κανονικά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το βράδυ? Έχεις παρατηρήσει ότι οι φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί με flash έχουν πολύ φωτεινό ότι βρίσκεται μπροστά στο κάδρο και ότι είναι πίσω είναι σκοτεινό και γενικά δεν είναι καθόλου κολακευτικές. Για βραδινές λήψεις ή λήψη σε εσωτερικό χώρο προτίμησε να αυξήσεις το ISO και το άνοιγμα του διαφράγματος και να χαμηλώσεις την ταχύτητα του κλείστρου. Έτσι θα επιτρέψεις στο φως να περάσει και να βγει η φωτογραφία σου πιο φωτεινή. Αν χρησιμοποιήσεις γενικά το βράδυ το flash επένδυσε σε ένα διαχυτή, ένα εξάρτημα που τοποθετείς πάνω στο flash και διαχέει καλύτερα το φως.

 

10. Εξασκήσου

Όσο περισσότερες φωτογραφίες τραβάς τόσο περισσότερο βελτιώνεις την τεχνική σου. Δοκίμασε αρκετές λήψεις με διαφορετικές ρυθμίσεις και γωνίες και μελέτησε τις. Δες τι σου αρέσει περισσότερο και φρόντισε την επόμενη φορά να εφαρμόσεις τις τεχνικές που σου έδωσαν καλύτερο αποτέλεσμα. Στη φωτογραφία δεν υπάρχει η μαγική συνταγή. Πάντα πρέπει να πειραματίζεσαι και να δοκιμάζεις πράγματα ξανά και ξανά μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει.


Extra tips: Ότι εξοπλισμό και αν διαθέτεις μάθε να τον χρησιμοποιείς σωστά και να εκμεταλλεύεσαι τις δυνατότητες του. Πάντα διάβασε τις οδηγίες χρήσεις της κάμερας σου. Να αντιμετωπίζεις το κάθε τι που φωτογραφίζεις με σεβασμό και κυρίως να αγαπάς αυτό που κάνεις!

 

 

Από την Γεωργία Δόξα

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

Κατηγορία Δραστηριότητες

“Balls are to men what purses are to women. It’s just a little bag, but we feel naked in public without it.”

Το διάσημο quote της Carrie Bradshaw είναι πάντα κατάλληλο όταν μιλάμε για τσάντες! Εγώ πάντως συμφωνώ απόλυτα μαζί της γι’ αυτό και θα μοιραστώ μαζί σας τα Fashion Trends που ξεχώρισα στις διεθνείς πασαρέλες για την φετινή άνοιξη.

 

Λιλιπούτιες Τσαντούλες


Tsantes Anoiksi Kalokairi 2017 photo1


Στις εβδομάδες μόδας φέτος, παρέλασαν μικροσκοπικές τσάντες υπογεγραμμένες από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας. Θα μου πείτε δεν είναι πρακτικές, είναι όμως υπέροχες! Άλλωστε αρκετοί σχεδιαστές συνδύασαν τις μικρές τους τσαντούλες με μεγαλύτερες, μάλλον για να μας δώσουν μια extra ιδέα για το που να χωρέσουμε τα πράγματά σας!

Λιλιπούτιες τσαντούλες είδαμε στα fashion shows των Hermes, Valentino, Fendi, Dries Van Noten, Coach, Chloe και Louis Vuitton.

 

Προσθήκη Διακοσμητικών


Tsantes Anoiksi Kalokairi 2017 photo2


Αυτό είναι ένα από τα πρώτα ακαταμάχητα ανοιξιάτικα trends για τις τσάντες που είδαμε στις πασαρέλες. Μικρά και μεγάλα διακοσμητικά προστέθηκαν στις τσάντες και το επίπεδο ανέβηκε θεαματικά. Είμαι σίγουρη ότι θα τις λατρέψετε όπως κι εγώ.

Θαυμάσαμε πολλών ειδών διακοσμητικά για παράδειγμα, στις τσάντες Fendi και Rebecca Minkof, είδαμε μεγάλα γούνινα μπαλάκια προσκολλημένα σε δερμάτινες τσάντες. Στη πασαρέλα του Moschino είδαμε εξαιρετικά καλλιτεχνικές φουντίτσες, ενώ ο οίκος Lavnin επέλεξε ένα υπέροχο μεγάλο μαύρο λουλούδι με μεταλλικές λεπτομέρειες για να στολίσει μια από τις τσάντες του!

 

Backpacks


Tsantes Anoiksi Kalokairi 2017 photo3


Ποια γυναίκα δεν αγαπάει τα σακίδια πλάτης; Είναι πρακτικά, νεανικά ενώ μπορούν να γίνουν και fashionable! Οι σχεδιαστές επέλεξαν όλα τα είδη των backpacks για τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές συλλογές τους, ενώ ιδιαιτέρως ξεχώρισαν τα sporty και casual σακίδια!

O Versace σχεδίασε rock chic backpacks επηρεασμένα από τα σακίδια ορειβασίας! Ξεχώρισαν επίσης εκείνα της Maison Margiela, όπου ήταν φτιαγμένα από ένα βελουτέ υλικό σε αποχρώσεις του λευκού και του πορτοκαλί!

 

Τσάντες με Πλαϊνό Λουράκι


Tsantes Anoiksi Kalokairi 2017 photo4


Ένα ολοκαίνουργιο trend που αποτελεί καινοτομία για την άνοιξη/καλοκαίρι 2017. Τα απολαύσαμε στις πασαρέλες των Louis Vuitton, Valentino και Dior. Οι τσάντες αυτές κρατιούνται σαν τα clutches αλλά αντί να είναι χωρίς λουράκι, οι σχεδιαστές τοποθέτησαν ο καθένας με το δικό του τρόπο ένα λουράκι στο πλάι. Τα υπερβολικά chic and fabulous τσαντάκια αυτά θα αποτελέσουν must κομμάτι τους μήνες που μας έρχονται, γι΄ αυτές φυσικά που μπορούν να τα αγοράσουν!

 

Πες το με μια τσάντα!


Tsantes Anoiksi Kalokairi 2017 photo5


Μερικές από τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές τσάντες του 2017 έχουν ένα μήνυμα να μοιραστούν. Στην πλειοψηφία τους, τα μηνύματα δεν ήταν κάτι βαθυστόχαστο αλλά σίγουρα είναι ένα πολύ πιο ενδιαφέρον σημείο να μοιραστείς ένα quote, μια λέξη, φράση ή πιστεύω, παρά σε ένα T-shirt. Για μερικούς σχεδιαστές ήταν απλά ένα έξυπνος τρόπος να προβάλουν το brand name τους, ενώ άλλοι πρόσθεσαν ποικίλες λέξεις και φράσεις.

Για παράδειγμα, κάποιες από τις τσάντες των Dolce & Gabbana παρουσίασαν διαφορετικά είδη από σήματα εστιατορίων, συμπεριλαμβανόμενων και των “Pizzeria,” “Bar,” and “Gelateria.” Ενώ στην πασαρέλα του Gucci θαυμάσαμε υπέροχες τσάντες με τις φράσεις “Future” ή “Modern Future.”

 

Οι Τσάντες Αλλιώς


Tsantes Anoiksi Kalokairi 2017 photo6


Χρειάζεται ένα έξυπνο σχεδιαστή για να δημιουργηθεί μια τσάντα η οποία θα είναι άνετη ώστε να κρατιέται από το πλάι, χωρίς να φεύγουν τα πράγματά μας από το εσωτερικό της όταν την ανοίγουμε. Κατά τα άλλα αποτελεί μια υπέροχη και πρωτότυπη επιλογή για τους ανοιξιάτικους ή καλοκαιρινούς μήνες του 2017! Είναι πραγματικά πανέμορφες, ελπίζουμε να είναι και αξιόπιστες!

Ο Salvatore Ferragamo, σχεδίασε τέτοιου είδους τσάντες που στην πραγματικότητα ήταν κάτι ανάμεσα σε μια τσάντα και ένα clutch, με ένα λουράκι που εφαρμόζει στο καρπό, φτιαγμένες από λαμπερά χρωματισμένα δέρματα!

 

Τσάντες με ανοιξιάτικα Floral Prints και Appliqués


Tsantes Anoiksi Kalokairi 2017 photo7


Από τις ανοιξιάτικες τσάντες του 2017 δεν θα μπορούσε να λείπει το floral pattern το οποίο αγαπούν πολύ οι διεθνείς σχεδιαστές αλλά και εμείς! Προσοχή όμως, ένα κακοφτιαγμένο floral δείχνει το outfit πιο γερασμένο, αντίθετα ένα προσεγμένο floral του δίνει μια φρεσκάδα και νεανικότητα. Δείτε λοιπόν τα floral pattern που προτείνουν οι διάσημοι οίκοι μόδας ώστε να πάρετε ιδέες!

Στην συλλογή του Tory Burch, είδαμε τετράγωνες τσάντες (που επίσης αποτελούν τάση) με pastel floral μοτίβο επηρεασμένο από την δεκαετία του 60. Ο Michael Kors έπαιξε με πολυάριθμες floral επιλογές, συμπεριέλαβε επίσης κάποιες απλίκες στην ίδια απόχρωση με την τσάντα ή άλλες floral απλίκες από ένα διαφορετικό υλικό και τσάντες διακοσμημένες εξολοκλήρου από floral pattern.

 

 

Από την Χαρά Καλεμάκη

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

Κατηγορία Μόδα
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017 12:54

Συνάδελφος και φίλος;

Μέσα στην εργασία μου γνώρισα πολλούς συνάδελφους. Μερικοί με βοήθησαν και μου έδειξαν εμπιστοσύνη. Άλλοι με απογοήτευσαν. Πώς μπορώ να καταλάβω ποιοι είναι πραγματικά οι φίλοι μου; Μήπως είναι καλύτερα να μείνω χωρίς φίλους;

 

Γενικά οι άνθρωποι περισσότερο διαφέρουν ματαξύ τους παρά μοιάζουν. Η φιλία είναι ένας δεσμός ανάμεσα στους ανθρώπους πολύ ανώτερος πολλές φορές κι από τη συγγένεια πρώτου βαθμού. Είναι τελικά ένας θεσμός. Ο άνθρωπος έχει πολύ μεγάλη ανάγκη από την ύπαρξη ενός φίλου, για να μοιρασθεί τη χαρά και τη λύπη του. Εμείς οι άνθρωποι συγχέουμε τη γνωριμία με τη φιλία. Ο θεσμός της φιλίας είναι ιερός. Η επιλογή του φίλου είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Ένας καλός φίλος μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα γιατρούς και φάρμακα σε δύσκολες περιπτώσεις συγκινησιακών ψυχοσυναισθηματικών διαταραχών, διότι λειτουργεί ως εξισορροπιστής.

 

Πολλοί λένε ότι δεν υπάρχει φιλία ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικού φύλου. Είναι φυσικά μικρότερο το ποσοστό μιας τέτοιας φιλίας, αλλά όταν δέσει είναι πολύ αποδοτική. Το πλεονέκτημα είναι ότι λόγω της διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Επειδή ο καθένας έχει διαφορετική εμπειρία, λόγω του διαφορετικού πρίσματος αντίληψης και διαφορετικής γωνίας αντιμετώπισης, η βοήθεια του ενός προς τον άλλο είναι ουσιαστική. Επίσης ένα άλλο πλεονέκτημα μιας ετερόφυλης φιλίας είναι ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός και ζήλεια. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μεταξύ τους ζηλεύονται λόγω ανταγωνισμού του ίδιου φύλου.

ergasia kai filia photo2

 

Η φιλία δεν δημιουργείται μέσα από μια συμφωνία. Αναπτύσσεται κάτω από ανάλογες προϋποθέσεις, καταστάσεις και παραμέτρους. Σε κάθε βήμα του ενός πρέπει να υπάρχει και μια ανταπόκριση, ένα ανάλογο βήμα του άλλου. Διαφορετικά δεν θα έχει η φιλία κοινά χαρακτηριστικά και δε θα δημιουργηθεί ποτέ. Στο ξεκίνημα μιας φιλίας πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μας οι άλλοι κι αντίστροφα. Κι αυτό διότι πολλές σκοπιμότητες εξυπηρετούνται μέσα από προσποιητές φιλίες. Αυτού του είδους οι υποτιθέμενες φιλίες λειτουργούν σαν δούρειος ίππος και φέρνουν οδυνηρά αποτελέσματα. Χρειάζεται πολλή προσοχή. Πρέπει να προσέχουμε περισσότερο την πρόθεση των πράξεων ενός φίλου κι όχι αυτό καθεαυτό το αποτέλεσμα των πράξεων ή των λόγων του. Να ξεχωρίζουμε την κολακεία από την ειλικρινή αγάπη του άλλου. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε όταν μας στεναχωρεί κάποιος εάν θέλει το καλό μας ή το κακό μας. Συνήθως στηριζόμαστε στην έκφραση του βλέμματος του και του προσώπου του. Ο φίλος δε φαίνεται μόνο στη λύπη μας, αλλά περισσότερο στη χαρά μας. Εάν χαίρεται στη χαρά μας δίχως να υπάρχει κάποια περίπτωση συμφέροντος από μέρους του και βλέπουμε στα μάτια του τη χαρά, τότε είναι καλός φίλος.

 

ergasia kai filia photo3

 

Μια βασική προϋποθέση είναι ανιδιοτελής αγάπη κι όχι με μισθαποδοσία. Μία άλλη προϋποθέση είναι να υπάρχει σεβασμός απόψεων του ενός προς τον άλλο. Συνήθως η φιλία δοκιμάζεται όταν οι άνθρωποι παραγνωρίζονται. Μερικές φορές η ζωή μας και τα προβλήματά μας, μας απορροφούν τόσο ώστε δεν αντιλαμβανόμαστε ότι οι φίλοι μας απομακρύνονται. Έτσι εάν δεν έχουμε τακτική επικοινωνία μαζί τους, τότε επιτρέπουμε να απομακρυνθούν από κοντά μας. Εξάλλου λίγες φιλίες δεν έχουν ημερομηνία λήξης!!!

 

 

 

Από την Φαίη Σπυριδάκη

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Κατηγορία Εργασία

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery