Suntown Magazine | Γυναικείο Περιοδικό - Απρίλιος 2017


Βιβλίο... Μία λέξη, χίλιες σκέψεις!!! Τι πιο σημαντικό από τον εορτασμό της πηγής της γνώσης, της κουλτούρας και της έκφρασης-επικοινωνίας! Η ημερομηνία της 23ης Απριλίου επελέγη για πρώτη φορά το μακρινό 1925 από βιβλιοπώλες της Καταλονίας επειδή συνέπιπτε με την ημερομηνία θανάτου του Θερβάντες. Το 1995, η Unesco καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, επειδή συμπίπτει με τον θάνατο και ενός άλλου κλασικού των διεθνών γραμμάτων, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ο Σαίξπηρ και ο Θερβάντες πέθαναν στις 23 Απριλίου του 1616 και το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που καλεί τους νέους να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της συμβολής της στην κοινωνική και την πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Με κεντρικό μήνυμα «διαβάζω & αλλάζω», ξεκινώντας από την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) και με κορύφωση την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οργανώνονται εκδηλώσεις όλο τον Απρίλιο για το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης, με σκοπό όχι μόνο να δημιουργηθούν νέοι, αλλά και να κινητοποιηθούν οι παλιοί αναγνώστες, και όλοι μαζί να οδηγηθούν στα βιβλιοπωλεία και στις βιβλιοθήκες όπου ζει και αναπνέει το βιβλίο.

Η Ημέρα Βιβλίου 2017 βρίσκεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο οργανώνει σειρά δράσεων σε όλη την επικράτεια, του υπουργείου Παιδείας, του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στήνει μια γιορτή αφιερωμένη στην λογοτεχνία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Βόλο Βέροια, Κοζάνη, Αγρίνιο, Ιωάννινα και Ρόδο.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να έχουν πρόσβαση στον κόσμο του βιβλίου με εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Την Κυριακή 23 Απριλίου, τη σκυτάλη παίρνει ο δήμος Αθηναίων, που γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, έναν χρόνο πριν γίνει η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018. Στίχοι από τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού και από την «Έρημη Χώρα» του Τ.Σ. Έλιοτ, με τη φωνή της Αλεξάνδρας Σακελλαροπούλου και του Χρήστου Λούλη αντιστοίχως, θα ακούγονται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, ενώ στίχοι από την «Κίχλη» του Γιώργου Σεφέρη θα εμφανίζονται στις 22 και 23 Απριλίου σε πίνακες και οθόνες της Αττικό Μετρό, του Διεθνούς Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος και του λιμανιού του Πειραιά.

 

pagkosmia imera vivliou 2017 drwmena kai ekdilwseis photo2


ΑΘΗΝΑ

Την Κυριακή 23 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, στην εκπομπή «Δημόσια και Ιδιωτικά» του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9.84», ο Γιάννης Τροχόπουλος, ο επικεφαλής της διοργάνωσης Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018, θα μιλήσει για τον σχεδιασμό, τις προκλήσεις και τις προσδοκίες που δημιουργεί η μεγάλη διεθνής διοργάνωση.

Στο Επιγραφικό Μουσείο της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και συζητήσεις με αναγνωρισμένους συγγραφείς της νέας γενιάς, ενώ το απόγευμα της Κυριακής στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, τη Ρωμαϊκή Αγορά, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης θα παρουσιάσουν μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών, που θα διαβαστούν από ηθοποιούς και από συγγραφείς.

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ανοίγει τις πύλες της με εικαστικά εργαστήρια για παιδιά και αναγνώσεις παιδικών βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων. Οι γονείς μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση της Documenta 14. Παράλληλα, ο Φάρος των Τυφλών της Ελλάδος θα ξεναγήσει τους επισκέπτες του στη Βιβλιοθήκη Braille και στο Μουσείο Αφής που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του, ενώ θα ακουστούν αποσπάσματα βιβλίων από τυφλούς και βλέποντες αναγνώστες.

Το βράδυ της ημέρας αυτής, που είναι αφιερωμένη στο Βιβλίο, η Ταινιοθήκη κάνει ένα αφιέρωμα με ταινίες άμεσα συσχετισμένες με αυτό όπως η αποκατεστημένη ταινία «Δάφνις και Χλόη» με μουσική των Πλατύραχου, Λογιάδη, «Το Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη, «Το μόνο της ζωής μου ταξίδιον» του Λάκη Παπαστάθη, «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Όσο για τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό «Διαβάζω για τους άλλους», με την ενεργή συμμετοχή πολλών εθελοντών, η ανάγνωση βιβλίων φτάνει σε ανθρώπους ηλικιωμένους, παιδιών σε ορφανοτροφεία και σε ομάδες ανθρώπων που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στην ανάγνωση κειμένων.


ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλες δράσεις όμως οργανώνονται και στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από τα ΔΗΠΕΘΕ και τις βιβλιοθήκες.

Το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει, στον αίθριο χώρο έξω από το Βασιλικό Θέατρο τους «'Αθλιους» και το κουκλοθέατρο «Το δώρο».

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου διοργανώνει μια περιπατητική δράση με σημεία- σταθμούς όπου οι ηθοποιοί θα διαβάζουν βιβλία με αφετηρία τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τερματισμό το Δημοτικό Θέατρο.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας θα πραγματοποιήσει ανοιχτά προς το κοινό θεατρικά δρώμενα στο κέντρο της πόλης την Κυριακή 23 Απριλίου, με αποκορύφωμα τη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ελιάς. Στις δράσεις θα συμμετέχουν ενήλικες και παιδιά με το σύνθημα ΑΥΤΟΣΧΕδιαβάΖΩ.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου με μια επιλεγμένη ομάδα καλλιτεχνών θα επισκεφθεί το ορφανοτροφείο και το κέντρο φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες της πόλης την Κυριακή 23 Απριλίου και την Τετάρτη 26 Απριλίου θα πραγματοποιήσει μια πειραματική performance ανοιχτού χώρου.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα την Κυριακή 23 Απριλίου έκθεση θεατρικού βιβλίου και παράλληλα στον ίδιο χώρο θα γίνεται ανάγνωση από ηθοποιούς βιβλίων Γιαννιωτών συγγραφέων.

Τέλος, στο Ηράκλειο Κρήτης η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου Κρήτης, τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, θα οργανώσει αναγνώσεις σε ΚΑΠΗ του Δήμου ενώ το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου διοργανώνει Λογοτεχνικό Αναλόγιο στις εγκαταστάσεις της. Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς (μουσικούς, θεατρικές ομάδες, λέσχες ανάγνωσης και γραφής, λογοτέχνες) θα αναγνωστούν επιλεγμένα αποσπάσματα από τη δωδεκανησιακή, την ελληνική και την παγκόσμια πεζογραφία.

 

pagkosmia imera vivliou 2017 drwmena kai ekdilwseis photo3

 

Και τέλος μην ξεχνάμε πως μια πόλη της Ελλάδας μας, η Αθήνα, θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018!

«Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018»

Την Κυριακή, έναν χρόνο πριν η Αθήνα φιλοξενήσει για ένα ολόκληρο έτος – με τη συμβολή των πολιτιστικών φορέων της πρωτεύουσας – την παγκόσμια παραγωγή του βιβλίου, με την παρουσία συγγραφέων, εκδοτών, βιβλιοθηκονόμων, αλλά και καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, κομιξάδων και μουσικών, ο δήμος Αθηναίων τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με μία σειρά δράσεων.

Στίχοι από τη «Γυναίκα της Ζάκυθος», του Διονυσίου Σολωμού και από την «Έρημη Χώρα» του Τ.Σ. Έλιοτ, με τη φωνή της Αλεξάνδρας Σακελλαροπούλου και του Χρήστου Λούλη αντιστοίχως, θα ακούγονται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, ενώ στίχοι από την «Κίχλη» του Γιώργου Σεφέρη θα εμφανίζονται στις 22 και 23 Απριλίου σε πίνακες και οθόνες της «Αττικό Μετρό», του Διεθνούς Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος και του λιμανιού του Πειραιά.

Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων φιλοδοξούν αυτός ο εορτασμός να καθιερωθεί και να αποτελέσει εφαλτήριο για νέες ενέργειες και ευκαιρίες ανάδειξης της ανάγνωσης, να λειτουργήσει ως ένα μοναδικό όχημα μάθησης, ψυχαγωγίας και προσωπικής προόδου, μέσα από το οποίο θα προωθηθεί η τόσο αναγκαία υπόθεση της παιδείας και του πολιτισμού, που, στις μέρες μας, παραμελούνται όσο ποτέ άλλοτε.

 

Από την Νιόβη Τσοχαταρίδου

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

Κατηγορία Βιβλίο

Το να κάνετε ντους με το λάθος τρόπο μπορεί να αποβεί μοιραίο για το δέρμα σας! Ναι καλά ακούσατε – το μπάνιο σας μπορεί να σας βλάψει. Ήρθε λοιπόν η ώρα να γνωρίσετε και να αποφύγετε ορισμένα σοβαρά σφάλματα.

Αφού διαβάσετε τα παρακάτω, θα παρατηρήσετε ότι πολλά από τα λάθη που περιγράφονται, συμβαίνουν και στη δική σας μπανιέρα. Έπειτα, μια γρήγορη έρευνα στις συνήθειες καθαριότητας των ανθρώπων γύρω σας μπορεί να δείξει ότι στην καλύτερη δεν είναι αρκετά ικανοποιητικές και - στη χειρότερη - καταστροφικές για το δέρμα και τα μαλλιά τους. Σε γενικές γραμμές λοιπόν, όλοι, λίγο ή πολύ, πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες καθαρισμού μας άμεσα.


Διαβάστε λοιπόν τις παρακάτω συνήθειες που μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα στο δέρμα και τα μαλλιά σας!

 


#1 Χρησιμοποιείτε καυτό νερό!

Ενώ ένα ιδιαιτέρως ζεστό μπάνιο μπορεί προσωρινά να σας χαλαρώνει, μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα μικρό χάος στο δέρμα σας και είναι ένα από τα σοβαρότερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι. Νιώθετε το δέρμα σας πιο σφιχτό μετά από ένα καυτό ντους; Αυτό συμβαίνει γιατί όλη η υγρασία του φεύγει από τους πόρους σας και αφήνει το δέρμα σας ξερό και θαμπό.
Προτιμήστε λοιπόν ένα χλιαρό μπάνιο. Βέβαια, περιστασιακά μπορείτε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο για να χαλαρώσουν οι μύες σας, αλλά στην συνέχεια φροντίστε να εφαρμόσετε μια ενυδατική κρέμα στο σώμα σας!

 


#2 Βρίσκεστε στη μπανιέρα για αρκετό χρονικό διάστημα

Το να κάνετε μπάνιο για πάρα πολύ ώρα είναι πρώτον σπατάλη νερού και δεύτερον όχι και τόσο βοηθητικό για το δέρμα σας. Ενώ το καυτό νερό είναι πραγματικά επικίνδυνο, το να περνάτε αρκετή ώρα κάτω από το νερό μπορεί να έχει επίσης αρνητικές συνέπειες για το δέρμα σας.

 


#3 Χρησιμοποιείτε υπερβολικές ποσότητες προϊόντων καθαρισμού

Ίσως θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί με τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε, ειδικά εάν αυτά είναι κοινά οικονομικά προϊόντα του εμπορίου. Τα περισσότερα σαμπουάν και αφρόλουτρα περιέχουν ένα συστατικό που λέγεται λαυρυλοθειικό νάτριο (sodium lauryl sulfate). Το συστατικό αυτό είναι πολύ σκληρό καθαριστικό το οποίο απογυμνώνει το δέρμα από τα έλαια και την υγρασία του. Επομένως, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε υπερβολική ποσότητα. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε σαμπουάν ή αφρόλουτρα στο μέγεθος ενός κέρματος, το οποίο θα είναι αρκετό για τον καθαρισμό σας.

 


#4 Αφήνετε τα προϊόντα καθαρισμού πολλή ώρα στο σώμα σας

Αν πιστεύετε ότι με το να αφήνετε αρκετή ώρα το σαμπουάν ή το αφρόλουτρο πάνω σας, θα καταφέρετε έναν πιο αποτελεσματικό καθαρισμό, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείτε. Το δέρμα σας χρειάζεται λίγα μόνο δευτερόλεπτα για να καθαριστεί με τη βοήθεια ενός προϊόντος. Με το να τα αφήνετε περισσότερο, ξεραίνετε και ερεθίζετε το σώμα σας.

 


#5 Χρησιμοποιείτε σφουγγάρια που αποτελούν πηγές μικροβίων

Πολλές φορές τα σφουγγάρια χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που είναι εξαιρετικά ανθυγιεινό. Φροντίστε να αλλάζετε τα σφουγγάρια σας πολύ συχνά και να τα καθαρίζετε μετά από κάθε ντους. Αν απολαμβάνετε την απολέπιση με κάποιο προϊόν, πιο υγιεινό θα ήταν να χρησιμοποιείται ένα scrub σώματος ή μια πάνινη πετσέτα καθαρισμού την οποία μπορείτε να πλένετε στο πλυντήριο!

 


#6 Κάνετε μπάνιο πάρα πολύ συχνά

Νιώθετε ότι θα είστε πιο καθαροί αν κάνετε μπάνιο κάθε μέρα; Καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε. Το καθημερινό ντους δεν είναι πάντα απαραίτητο, εκτός κι αν πήγατε γυμναστήριο ή κάνατε μια δραστηριότητα που επηρέασε την καθαριότητα του σώματός σας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μαλλιά, όσο λιγότερο τα λούζετε, τόσο πιο υγιή θα είναι. Καλό θα ήταν, αν τα μαλλιά σας λαδώνουν εύκολα να τα λούζετε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Αν πάλι έχετε ξηρά ή σγουρά μαλλιά μια ή δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές.

 

 

#7 Σκουπίζεστε πολύ δυνατά

Αφού τελειώσετε το μπάνιο, αποφύγετε να σκουπιστείτε με υπερβολική δύναμη με σκοπό να στεγνώσετε γρήγορα. Αφού αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, η πετσέτα να απορροφήσει την υγρασία από το δέρμα σας. Αντί λοιπόν να τρίβετε με δύναμη την πετσέτα πάνω σας, ταμπονάρετέ την απαλά στο δέρμα σας.

 

 

#8 Δεν χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα

Είναι ανάγκη να ενυδατώνετε το δέρμα σας ενώ είναι ακόμη νωπό. Αμέσως μετά το ντους, το σώμα σας είναι εμποτισμένο με νερό, αλλά μόνο για λίγα λεπτά, αφού μετά το νερό εξατμίζετε. Αν θέλετε να αποτρέψετε την εξάτμισή του, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα αμέσως μετά το μπάνιο σας ή ενναλακτικά χρησιμοποιείστε την όσο είστε μέσα στη μπανιέρα. Το δέρμα σας έτσι θα την απορροφήσει καλύτερα και μετά το μπάνιο θα φαίνεται πιο νεανικό και υγιές!

 


Λίγα Tips για να Αναβαθμίσετε το Ντους σας


Τώρα που γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε, διαβάστε ορισμένες συμβουλές που θα αναβαθμίσουν την εμπειρία σας στη μπανιέρα!

 • Κατά τη διάρκεια του μπάνιου σας, αφού καθαρίσετε το δέρμα σας με το αφρόλουτρό σας, εφαρμόστε ένα scrub βασισμένο σε έλαια το οποίο θα συμβάλει στην σίγουρη ενυδάτωσή σας.
 • Καλό θα ήταν να επιλέγεις προϊόντα καθαρισμού χωρίς λαυρυλοθειικό νάτριο τα οποία μπορείς να βρεις στα ράφια των φαρμακείων. Μπορεί να κοστίζουν λίγο περισσότερο αλλά το αξίζουν.
 • Το conditioner είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να ενυδατώσεις τα μαλλιά σου, αλλά για να πετύχεις ακόμη περισσότερη απαλότητα και λάμψη, δοκίμασε να εφαρμόσεις στα μαλλιά σου μια χειροποίητη μάσκα πριν τα λούσεις. Μια υπέροχη και πανεύκολη λύση είναι να απλώσεις στα μαλλιά σου μια μεγάλη δόση οργανικού λαδιού καρύδας η οποία θα τα θρέψει και θα τα δυναμώσει!

 

 

Από την Χαρά Καλεμάκη

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

Κατηγορία Ομορφιά
Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 15:46

10 Super Τροφές για Καύση Λίπους!

Το καλοκαίρι κάθε άλλο από μακριά είναι και φυσικό είναι πολλές από εμάς να ψάχνουμε και για άλλους τρόπους που θα συμβάλουν στη μείωση του βάρους μας! Εκτός λοιπόν από τη γυμναστική και μια υγιεινή διατροφή, μπορείτε να προσθέσετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο και κάποιες τροφές που συμβάλουν στην καύση του λίπους, τη μείωση του διαβήτη και φυσικά την ελαχιστοποίηση του κινδύνου παχυσαρκίας.

Επιλέξτε λοιπόν κάποιες από τις παρακάτω «μαγικές» τροφές και δείτε το σώμα σας να αλλάζει.


#1 Μηλόξυδο

Το πολύ ευεργετικό αυτό είδος ξυδιού μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους αφού μειώνει την όρεξη για ζάχαρη. Η πρόσληψη του μηλόξυδου πριν ένα γεύμα μπορεί επίσης να συμβάλει στον κορεσμό, επομένως η πρόσληψη τροφής θα είναι λιγότερη! Επιπλέον, δουλεύει ως ένας φυσικός τρόπος αποτοξίνωσης του σώματος και ισορροπεί το pH του στομαχιού. Επειδή όμως η ουσία αυτή είναι αρκετά όξινη, προσθέστε σε ένα ποτήρι με νερό μία ή δύο κουταλιές από μηλόξυδο και... Άσπρο Πάτο!

 

#2 Ζωμός

Ο ζωμός από κόκκαλα κάποιου ζώου (πχ. κοτόπουλου, μοσχαριού κλπ), μπορεί στη νέα γενιά να φαίνεται ξένος και ίσως περίεργος αλλά οι παππούδες μας τον είχαν στην εβδομαδιαία διατροφή τους και από ότι φαίνεται, για πολύ καλό λόγο! Ο ζωμός από κόκαλα είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές που έχει την δυνατότητα να βελτιώσει την υγεία σας και να σας βοηθήσει στην καύση του σωματικού σας λίπους. Εξαιτίας της αφθονίας του σε αμινοξέα, ο ζωμός αυτός, αποτρέπει τις πιθανές βλάβες των οστών, αυξάνει τον μεταβολισμό και βοηθάει στην αποτοξίνωση του σώματος. Βρείτε λοιπόν τις συνταγές που είναι προσιτές για εσάς και απολαύστε αυτό το διαχρονικό και νόστιμο ελιξίριο υγείας!

 

#3 Πιπέρι Καγιέν

Το πικάντικο αυτό καρύκευμα έχει περισσότερες θετικές ιδιότητες από ότι πιστεύατε. Όχι μόνο νοστιμεύει πολυάριθμες συνταγές αλλά και αυξάνει την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος, το οποίο μετατρέπει σε ενέργεια. Ακριβώς ότι χρειαζόμαστε δηλαδή! Επιπροσθέτως, το πιπέρι Καγιέν αυξάνει το μεταβολισμό του σώματος, βοηθώντας σας να χάσετε πιο εύκολα βάρος. Προσθέστε το λοιπόν στα γεύματά σας ή δημιουργήστε ένα ρόφημα, το οποίο, σύμφωνα με τον εμπνευστή του, μπορεί να συμβάλει στη γρήγορη καύση του λίπους.

 

#4 Σπόροι Chia

Οι μεξικάνικοι αυτοί σπόροι, είναι μια πανίσχυρη τροφή που συμβάλει αποτελεσματικά στη καύση του λίπους! Όχι μόνο η κατανάλωση σπόρων chia αυξάνει την ενέργεια σας και χαρίζει περισσότερη αντοχή (αν αθλείστε πρέπει να τους δοκιμάσετε!), αλλά λόγω του ότι απορροφούν το βάρος τους σε νερό, οι σπόροι αυτοί βοηθούν στην επιβράδυνση της χώνεψης. Έτσι προκαλείται κορεσμός και μειώνεται η επιθυμία σας για ζάχαρη. Βρείτε λοιπόν συνταγές που περιλαμβάνουν σπόρους chia και δοκιμάστε αυτή τη θαυματουργή τροφή!

 

#5 Κοτόπουλο

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το κοτόπουλο είναι μια ιδανική λύση, αφού είναι μια από τις τροφές που συμβάλουν στην καύση λίπους. Μισό μόνο φιλέτο κοτόπουλου παρέχει το 37% της πρωτεΐνης που χρειάζεται καθημερινά το σώμα μας. Η τροφή αυτή προσφέρει ενέργεια στο σώμα, οι μύες μοιάζουν περισσότερο σχηματισμένοι και φυσικά είναι ένα αρκετά χορταστικό γεύμα. Επειδή όμως τα κοτόπουλα δεν είναι όπως ήταν παλαιότερα, προσπαθήστε να βρείτε κάποιον τοπικό εκτροφέα ή αν έχετε τη δυνατότητα να τα αγοράζετε βιολογικά.

 

#6 Λάδι Καρύδας

Τα λάδι καρύδας είναι ένα από τα πιο υγιεινά και φυσικά λίπη τα οποία μπορούμε να καταναλώνουμε. Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του σωματικού βάρους και λίπους. Το να χρησιμοποιήσετε λάδι καρύδας αντί για ορισμένα άλλα λάδια στο φαγητό σας είναι ένας καλός τρόπος να το προσθέσετε στη διατροφή σας.

 

#7 Σταυρανθή Λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά – όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, τα γογγύλια, το νεροκάρδαμο, τα ραπανάκια, η ρόκα, το κουνουπίδι κλπ. – όχι μόνο είναι πολύ σημαντικά συστατικά μιας σωστής διατροφής αλλά είναι και ιδανικά για την καύση λίπους.

 

#8 Γκρέιπφρουτ

Τα γκρέιπφρουτ δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά ευτυχώς για εμάς είναι και μια τροφή που βοηθάει αποτελεσματικά στη καύση του λίπους! Τα ένζυμα που έχουν βρεθεί μέσα σε αυτά τα εσπεριδοειδή, συμβάλουν στη διάσπαση της ζάχαρης από τον οργανισμό, αυξάνουν τον μεταβολισμό και έτσι επιτυγχάνεται το αδυνάτισμα. Προσπαθήστε να προσθέσετε ένα κομμάτι γκρέιπφρουτ στο πρωινό σας ή να στύψετε το χυμό του σε ένα ποτήρι με νερό.

 

#9 Πράσινο Τσάι Matcha

Η συχνή κατανάλωση του τσαγιού αυτού μπορεί πραγματικά να μειώσει το λίπος του σώματος και να ελαττώσει τα επίπεδα χοληστερίνης. Επιπλέον, βοηθάει το σώμα σας να επανέλθει γρήγορα, μετά από μια κουραστική γυμναστική!

 


#10 Κεφίρ

Το Κεφίρ είναι ένα ρόφημα που μοιάζει στο γιαούρτι και είναι γεμάτο από θεραπευτικές ιδιότητες. Περιέχει προβιοτικά, τα καλά αυτά βακτήρια που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις φλεγμονές. Τα προβιοτικά είναι επίσης, ιδιαιτέρως ωφέλημα γι’ αυτούς που επιθυμούν να χάσουν βάρος! Προσπαθήστε λοιπόν, να αντικαταστήσετε το γιαούρτι σας με το κεφίρ μερικές μέρες τις εβδομάδας.

 

 

Από την Χαρά Καλεμάκη

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

Κατηγορία Διατροφή

Ήρθε η πολυπόθητη εκείνη ώρα, οι κούτες σου κάνουν στοίβες στο πάτωμα του παλιού σου διαμερίσματος, έχεις τα καινούργια σου κλειδιά και είσαι πια έτοιμη να μοιραστείς τη ζωή και τη ντουλάπα σου με εκείνον. Παρόλο τον ενθουσιασμό σου όμως έχεις αυτό το άγχος για το άγνωστο κι αναρωτιέσαι... Που θα χωρέσουν όλα αυτά;

Πολλά είναι τα ζευγάρια που κατά τον πρώτο καιρό της συγκατοίκησης τους αναδιαμορφώνουν και διακοσμούν τον χώρο όπου επέλεξαν για να εξυπηρετεί και να αρέσει και στους δύο. Το πρόβλημα είναι όμως ότι η συνεργασία σε ένα τέτοιο επίπεδο σε συνδυασμό με τα γούστα που διαφέρουν μπορούν να φέρουν εντάσεις και διαφωνίες.

Διαβάστε λοιπόν κάποιες έξυπνες συμβουλές για να μην πελαγώσετε κατά τη διακόσμηση του χώρου σας με τον αγαπημένο σας:


# Συμφωνείστε για το οικονομικό

Ένα αρκετά πεζό αλλά αναγκαίο ζήτημα το οποίο πρέπει να διασαφηνιστεί πριν μείνετε μαζί και ίσως μια καλή προπόνηση για το μέλλον σας. Συζητήστε για το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε ώστε να διακοσμήσετε τον χώρο σας και ποιες παραχωρήσεις είστε διατεθειμένοι να κάνετε. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε και οι δύο στο μυαλό ένα budget το οποίο θα σας φανεί χρήσιμο όταν θα αγοράζετε έπιπλα ή υλικά και θα αποφύγετε τσακωμούς πάνω από ακριβές πολυθρόνες σε πολυκαταστήματα.

 

# Βρείτε το στιλ σας

Δεν εννοώ να βρείτε ο καθένας ένα στιλ διακόσμησης που του αρέσει, αυτό λογικά θα το έχετε ήδη κάνει. Το σημαντικό είναι να αποφασίσετε ποιο από τα εκατοντάδες στιλ διακόσμησης ταιριάζει και στους δύο καθώς και στο χώρο που επιθυμείτε να το εφαρμόσετε. Πολλές φορές το ίδιο το σπίτι που ζείτε μπορεί να σας δώσει ιδέες, για παράδειγμα αν επιλέξατε ένα παλιό σπίτι, θα μπορούσατε να κάνετε μια πιο Retro-Chic ή Vintage διακόσμηση και αντίστοιχα αν θα ζήσετε σε ένα μοντέρνο διαμέρισμα το Βoho-Chic ή το Black and White Minimal μοιάζουν ιδανικές επιλογές, ενώ ταιριάζουν και στα δύο φύλα.


# Διασαφηνίστε τα Μη – Διαπραγματεύσιμα

Στην ουσία θα δημιουργήσετε ο κάθε ένας μια wish list με τα αντικείμενα τα οποία θέλετε οπωσδήποτε να αγοράσετε ή να κρατήσετε από το προηγούμενο σπίτι σας. Σε πολλές τέτοιες αντρικές λίστες θα μπορούσε να δει κανείς άνετους μεγάλους καναπέδες και τελευταίας τεχνολογίας τηλεοράσεις ή στερεοφωνικά. Ταυτόχρονα στις αντίστοιχες γυναικείες, θα δέσποζαν υπερμεγέθεις ντουλάπες ή super στιλάτα φωτιστικά. Βρείτε λοιπόν, πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία διακόσμησης, τα σημεία στα οποία δεν είστε διατεθειμένοι να κάνετε παραχωρήσεις ώστε να αποφύγετε μελλοντικούς τσακωμούς. Φροντίστε βέβαια πάντα να κινήστε σε λογικά πλαίσια.


# Μπερδέψτε τα διαφορετικά σας γούστα

Τι πιο όμορφο από το να συνδυάσετε ιδέες και αντιλήψεις πάνω στην διακόσμηση και να δημιουργήσετε ένα χώρο με διαφορετικές προοπτικές και στιλ! Φυσικά η αρμονία πρέπει να διατηρείται αλλά δεν είναι ποτέ κακό να συνδυαστούν τα εκ πρώτης όψεως «αταίριαστα». Μια εξαιρετική ιδέα είναι να «μπερδέψετε τις προτιμήσεις σας» στα μεγάλα έπιπλα συνδυάζοντας το στιλ του ενός με το χρώμα που αρέσει στον άλλο. Εναλλακτικά δημιουργήστε συνθέσεις που αφορούν την τέχνη συνδυάζοντας τα γούστα σας σε αυτό τον τομέα. Για παράδειγμα, πειραματιστείτε μπλέκοντας τα κάδρα ή τις αφίσες που αγαπάτε ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους. Συνδυάστε επίσης, χρώματα και pattern σε υφάσματα και διακοσμητικά που πιστεύετε ότι θα ταιριάξουν αρμονικά κι αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητα και των δύο.


# Πρώτα από όλα η Λειτουργικότητα

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά για εμάς τις γυναίκες να έχουμε αρκετό χώρο για τα ρούχα, τα παπούτσια, τα καλλυντικά και τα βιβλία ή περιοδικά μας. Πρέπει όμως να υπάρξει σεβασμός προς έναν πρώην εργένη ο οποίος δεν έχει συνηθίσει να έχει στο μπάνιο του δεκάδες άγνωστα προς αυτόν προϊόντα ή να στριμώξει άλλα προσωπικά του αντικείμενα κάτω από στοίβες περιοδικών μόδας. Η λύση είναι απλή και δοκιμασμένη, μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι και κρυφά συρτάρια όπου υπάρχει η δυνατότητα αυτή. Μια μεγάλη εντοιχισμένη ντουλάπα, μια παπουτσοθήκη, ένα έπιπλο τουαλέτας και μεγάλες βιβλιοθήκες ή ράφια θα σας λύσουν τα χέρια!

Με συνεργασία και οργάνωση λοιπόν θα δημιουργήσετε ένα σπιτικό και για τους δύο σας, χωρίς ανεπιθύμητες εντάσεις ή παρεξηγήσεις.

Ξεκινάτε μια υπέροχη περίοδο στη ζωή σας, απολαύστε την...

 

 

Από την Χαρά Καλεμάκη

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

Κατηγορία Σπίτι

Πόσες από εμάς δεν έχουμε ξυπνήσει πολλά χρόνια μεγαλύτερες, με μάτια που περιστοιχίζονται από μαύρους κύκλους, να μας κοιτούν από τον καθρέπτη; Ο ύπνος μας μπορεί να είναι αρκετά απολαυστικός όμως δυστυχώς δεν λύνει το πρόβλημα.

Πολλοί δερματολόγοι επισημαίνουν ότι ένας καλός ύπνος δεν θα εξαφανίσει τους αντιαισθητικούς μαύρους κύκλους που δημιουργούνται κάτω από τα μάτια μας, απλά θα βελτιώσει ελάχιστα την εμφάνιση τους. Για να ξεφορτωθούμε όμως για τα καλά αυτό το πρόβλημα, πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε από πού πηγάζει...

 

Γιατί εμφανίζονται οι μαύροι κύκλοι;

 

Η κληρονομικότητα είναι ο πιο πιθανός δράστης: Αν κληρονομήσατε ανοιχτόχρωμο ή λεπτό δέρμα κάτω από τα μάτια σας, το αίμα που συγκεντρώνεται εκεί γίνεται περισσότερο προφανής. Συχνά αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει αργή κυκλοφορία του αίματος από την έλλειψη ύπνου. Η συσσώρευση αυτή προκαλεί τα εύθραυστα τριχοειδή αγγεία να τεντώνονται και να έχουν διαρροές.


Η ηλικία είναι ένας ακόμη παράγοντας: Καθώς ο καιρός περνάει, το δέρμα χάνει το κολλαγόνο του και λεπταίνει, έτσι οι φλέβες γίνονται περισσότερο ορατές. Επιπλέον, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και ιδιαίτερα χωρίς προστασία, επιταχύνει αυτή την διαδικασία αφού μειώνει το κολλαγόνο και δημιουργεί πανάδες στο δέρμα.


Οι εποχιακές αλλεργίες πολλών ατόμων, είναι οι υπαίτιοι: «Οι εποχιακές αλλεργίες πυροδοτών την απελευθέρωση ισταμίνων στο σώμα, που με τη σειρά τους ερεθίζουν τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλούν οίδημα», αναφέρει η Ranella Hirsch, εγκεκριμένη δερματολόγος από τις ΗΠΑ.


Για να καταλάβετε ποια από τις παραπάνω, είναι η αιτία που έχετε μαύρους κύκλους, απαλά τεντώστε το δέρμα κάτω από τα μάτια σας. Αν η συγκεκριμένη περιοχή γίνει πιο σκούρα, οι κύκλοι πιθανότατα να υπάρχουν λόγω κληρονομικότητας ή ηλικίας. Αν το χρώμα δεν αλλάξει, τότε οι UV ακτινοβολία ή οι αλλεργίες είναι πιθανόν η αιτία.

 


Πώς να ξεφορτωθείτε μια και καλή τους μαύρους κύκλους;


Αν οι κύκλοι σας είναι αποτέλεσμα αγγειακών προβλημάτων:

 • Διπλασιάστε τα μαξιλάρια σας το βράδυ για να σταματήσετε τη στασιμότητα του αίματος στην περιοχή κάτω , ώστε να συσφίξετε τα αιμοφόρα αγγεία.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κρέμα ματιών, πλούσια σε καφεΐνη, η οποία επίσης θα συμβάλει στη σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων σας. Άλλες έξυπνες εναλλακτικές, είναι κρέμες ματιών που βασίζονται στην Άρνικα και μπορείτε να τις βρείτε στα φαρμακεία αλλά και στα καταστήματα με «υγιεινά-προϊόντα». Τα συγκεκριμένα σκευάσματα θεωρείται πως περιέχουν αντιφλεγμονώδη ουσίες που είναι πιθανόν να μειώσουν το σκούρο χρώμα των κύκλων. Επιπροσθέτως, οι κρέμες ματιών με πράσινο τσάι ή με λάδι από σπόρους σταφυλιών (!) μπορούν να βοηθήσουν να δυναμώσετε τα τριχοειδή τοιχώματα.
 • Μια επιπλέον καλή ιδέα σύμφωνα με πολυάριθμους δερματολόγους είναι να αλλάξετε τη διατροφή σας. Η πλούσια σε φλαβονοειδή, μαύρη σοκολάτα (λίγα γραμμάρια ανά μέρα) και τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε Ωμέγα-3 λιπαρά (σολομός, καρύδια), έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα σας.


Για κύκλους που δημιουργούνται από αλλεργίες:

 

Σκεφτείτε να πάρετε αντιισταμινικά, πριν οι αλλεργίες σας ξεκινήσουν ώστε να προλάβετε την εμφάνιση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια σας.

 

Αν το πρόβλημα είναι λόγω του λεπτού δέρματος:

 

 • Χρησιμοποιείστε μια κρέμα ανάπλασης κολλαγόνου. Η κρέμα αυτή πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει ρετινόλη ώστε να συμβάλει αποτελεσματικά στην αύξηση του κολλαγόνου.
 • Η Βιταμίνη C επίσης μπορεί να ενθαρρύνει την παραγωγή κολλαγόνου ενώ ταυτόχρονα φωτίζει τον τόνο του δέρματός σας!
 • Απαραίτητα, να φοράτε αντηλιακό καθημερινά, όχι μόνο για τους μαύρους κύκλους αλλά για την γενικότερη προστασία του δέρματός σας από την βλαβερή ακτινοβολία.


Για ένα γρήγορο καμουφλάζ, εφαρμόστε μια κρέμα ματιών και αφήστε την να απορροφηθεί για μερικά λεπτά. Έπειτα ταμπονάρετε ένα κρεμώδη concealer το οποίο είναι ελάχιστα πιο ανοιχτό από το χρώμα του δέρματός σας. Από πάνω, μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε ένα λεπτό στρώμα πούδρας που θα σταθεροποιήσει το μακιγιάζ σας.

 

Από την Χαρά Καλεμάκη

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

Κατηγορία Ομορφιά

Τα παπούτσια είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημαντικά σημεία μιας γυναικείας εμφάνισης! Ένας έμπειρο μάτι μάλιστα, θα μπορούσε να καταλάβει πολλά για την προσωπικότητα και το στυλ σας μόνο κοιτάζοντας τα υποδήματά σας! Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να αγοράσετε παπούτσια, μην το παίρνετε αψήφιστα και μη παρασύρεστε, έχουμε πει και στο παρελθόν ότι οι αγορές μας πρέπει να είναι προσεγμένες.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξουμε σε ένα παπούτσι είναι αν θα κολακεύει το σωματότυπό μας. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, όμως αν εφαρμόσετε τα παρακάτω θα καταλάβετε και οι ίδιες τη σημασία του να διαλέγετε το σωστό υπόδημα, που θα υποστηρίζει το σώμα σας και γιατί όχι να το κάνει να φαίνεται ακόμη καλύτερο!

 

Δείτε όμως πρώτα σε ποιόν από τους γυναικείους σωματότυπους ανήκετε, ώστε να διαβάσετε παρακάτω για τα παπούτσια που σας ταιριάζουν:


Petite και Πολύ Λεπτό Σώμα – Κορίτσια με μικρό ύψος και αδύνατο σώμα.

Petite και Κανονικό Σώμα – Κορίτσια με μικρό ύψος και ένα κανονικό σε κιλά σώμα.

Ψηλό και Λεπτό Σώμα – Ψηλά κορίτσια με μια λεπτή φιγούρα.

Ψηλό και Μυώδης Σώμα – Ψηλά Κορίτσια με γυμνασμένο σώμα και γράμμωση.

Μεσαίο Ύψος και Κανονικό Σώμα – Κορίτσια με ύψος ανάλογο των κιλών τους.

Σωματότυπος Αχλάδι – Κορίτσια με λεπτή μέση και μεγαλύτερη περιφέρεια, ανεξαρτήτου ύψους.

Σωματότυπος Μήλο – Κορίτσια με πλούσιο στήθος και μεγάλη περιφέρεια κοιλιάς, ανεξαρτήτου ύψους.


Αφού λοιπόν βρήκατε σε ποια κατηγορία γυναικών ανήκετε, διαβάστε παρακάτω για τα είδη παπουτσιών που σας ταιριάζουν.

 

Παπούτσια για Petite και Πολύ Λεπτό Σώμα

 


 

psilotakouna papoutsia photo1

 

Για αυτό το σώμα, τα λεπτεπίλεπτα ψηλοτάκουνα υποδήματα χωρίς λουράκια και τα peep toe πέδιλα είναι ιδιαιτέρως ταιριαστά. Να αποφεύγετε τις γόβες με λουράκια αφού μικραίνουν το μήκος των ποδιών σας. Επίσης, αν δεν θέλετε να μοιάζετε με τον Παπουτσωμένο Γάτο, μην φοράτε ποτέ μπότες που φτάνουν πάνω από το γόνατο! Αντιθέτως, τα ψηλοτάκουνα χωρίς λουράκια θα κάνουν τα πόδια σας να φαίνονται πιο ψηλά και η στρογγυλεμένη άκρια θα δώσει έξτρα έμφαση στο συγκεκριμένο look.

 

 

 Παπούτσια για Petite και Κανονικό Σώμα


psilotakouna papoutsia photo2

 

Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια είναι ιδανικά για το συγκεκριμένο σωματότυπο! Για να τραβήξετε τα βλέμματα από το ύψος των ποδιών σας, μπορείτε να επιλέξετε υποδήματα με χρώμα και ποικίλα patterns. Ταιριαστές είναι επίσης και οι μπότες μέχρι το γόνατο! Καλό θα ήταν όμως, να αποφεύγετε τα πολύ ογκώδη παπούτσια αφού θα κάνουν τα πόδια σας να φαίνονται ακόμη πιο λεπτά και φυσικά τις μπότες πάνω από το γόνατο που δίνουν την αίσθηση ότι δεν τις φοράτε αλλά σας φοράνε αυτές...

 


Παπούτσια για Ψηλό και Λεπτό Σώμα


psilotakouna papoutsia photo3

 

Τα ψηλά κορίτσια έχουν κι αυτά το δικαίωμα να φορούν ψηλά παπούτσια, και θα έπρεπε άλλωστε. Μπορείτε να επιλέξετε μεσαίο ή μεγαλύτερο τακούνι και να πειραματιστείτε με παπούτσια που έχουν λουράκια, κορδόνια, ενώ οι εντυπωσιακές πλατφόρμες και οι μπότες πάνω από το γόνατο είναι ιδανικές για εσάς! Καλό θα είναι όμως να αποφεύγετε τα μυτερά παπούτσια που θα σας κάνουν να φαίνεστε περισσότερο λεπτή και ψηλή.

 


Παπούτσια για Ψηλές και Μυώδεις Γυναίκες


psilotakouna papoutsia photo4

 

Στο δικό σας σωματότυπο ταιριάζουν όλα τα μυτερά παπούτσια, τα στιλέτο, τα μποτάκια και οι πλατφόρμες! Επιπλέον, τα Ankle Boots θα είναι μια πολύ καλή επιλογή για το σωματότυπο σας. Μην φοράτε όμως μπαλαρίνες αφού δεν θα κολακεύσουν καθόλου τα γραμμωμένα σας πόδια.

 

 

Παπούτσια για Μεσαίο Ύψος και Κανονικό Σώμα


psilotakouna papoutsia photo5

 

Αν είστε από τις τυχερές γυναίκες με την ιδανική αναλογία σώματος και ύψους τότε δεν θα έπρεπε να σας απασχολεί το είδος του παπουτσιού που είναι κατάλληλο για εσάς, αφού μπορείτε να υποστηρίξετε οποιοδήποτε σας αρέσει! Have fun λοιπόν...

 


Σωματότυπος Αχλάδι


psilotakouna papoutsia photo6

 

Γι’ αυτό τον ιδιαίτερα δημοφιλή, τα τελευταία χρόνια σωματότυπο, ιδανικά φαίνονται να είναι τα μυτερά παπούτσια αφού δείχνουν τα πόδια σας πιο μακριά και τους γοφούς σας πιο αναλογικούς σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Επίσης, ιδιαιτέρως ταιριαστά είναι τα ψηλοτάκουνα, τα πέδιλα και οι πλατφόρμες που μπορούν να είναι όσο εκκεντρικά τα θέλετε να είναι!

 


Σωματότυπος Μήλο


psilotakouna papoutsia photo7

 

Τα πόδια σας είναι το δυνατό σας σημείο, προσπαθήστε επομένως να τα αναδείξετε με παπούτσια με πολύχρωμες λεπτομέρειες, ψηλοτάκουνα σανδάλια και φυσικά πλατφόρμες. Αποφύγετε όμως να φοράτε λεπτεπίλεπτα παπούτσια με μικρό τακούνι, μπότες με αγκράφες και Ugg μπότες.

 

Από την Χαρά Καλεμάκη

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

Κατηγορία Μόδα

Είναι μια πραγματικότητα, ότι ακόμα και οι πιο έμπειρες από εμάς, υπάρχει περίπτωση να υποπέσουμε σε στιλιστικά λάθη! Πολλές φορές τέτοια λάθη παρατηρούνται και σε γνωστά fashion girls, επομένως μην νιώθετε άσχημα αν κάποια από τα παρακάτω παραπτώματα σας θυμίζουν κάτι… Άλλωστε, σε μερικές περιπτώσεις, καταλαβαίνουμε το λάθος μας αφού κάποιος μας το επισημάνει! Γι’ αυτό λοιπόν αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας στιλιστικά σφάλματα που βλέπω γύρω μου ή και πάνω μου! 


#1 Δεν προσαρμόζετε πάνω σας κάποια ρούχα

Αν αδυνατίσατε (τέλεια!), αν σας άνοιξε το jean ή αν απλά αγοράσατε το λάθος νούμερο σε ένα ρούχο με αποτέλεσμα να μη σας ταιριάζει ακριβώς, είναι ανάγκη να το μεταποιήσετε. Συνήθως μικρές αλλαγές δεν παίρνουν πολύ χρόνο ή χρήματα, ενώ αναβαθμίζουν τον τρόπο που φαίνεται πάνω σας το ρούχο. Ιδιαίτερα στα παντελόνια, ένα μικρό στένεμα ή κόντεμα, θα κάνει αδιαμφισβήτητα τη διαφορά!

 


#2 Φοράτε πάρα πολλά αξεσουάρ

Ενώ μπορεί να μοιάζει ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να αναβαθμίσετε και να συμπληρώσετε ένα ντύσιμο, τα αξεσουάρ θέλουν το μέτρο τους! Το να φορτώνεστε με κοσμήματα, θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλετε να καταφέρετε. Μην κρύβετε το στυλ σας πίσω από τη λάμψη των πολυάριθμών κοσμημάτων, προτιμήστε όταν φοράτε βραχιόλια και δαχτυλίδια να μη φοράτε κάτι άλλο στο λαιμό, ή όταν φοράτε κολιέ να μην βάζετε σκουλαρίκια και το αντίθετο. 

 

 

#3 Ντύνεστε για τη λάθος σεζόν

Ιδιαίτερα την άνοιξη και το φθινόπωρο, κάνοντας μια βόλτα μπορείτε να παρατηρήσετε γυναίκες που φορούν πέδιλα και καλοκαιρινά ρούχα, άλλες με μπότες ή παλτό και πολλά άλλα. Είναι βασικό να ντύνεστε με βάση την εποχή, για παράδειγμα την άνοιξη μπορεί να έχει λίγη ψύχρα, δεν είναι όμως αρκετή για το γούνινο πανωφόρι σας, προτιμήστε ένα δερμάτινο ή jean μπουφάν. Επίσης, επειδή ζούμε στην Ελλάδα, οι μπότες μετά τα μέσα του Απριλίου πρέπει να φυλάσσονται για τον επόμενο χειμώνα…

 


#4 Φοράτε τα Oversize κομμάτια με λάθος τρόπο

Οι υπερμεγέθεις μπλούζες ή παντελόνια και φυσικά τα σακάκια είναι υπέροχα και στιλάτα. Αν όμως δεν συνδυαστούν σωστά μπορεί να φαίνονται πρόχειρα και αταίριαστα πάνω σας. Πάρτε λοιπόν τις σωστές αποφάσεις όσον αφορά το πώς θα ισορροπήσετε τα διαφορετικά μεγέθη πάνω σας. Για παράδειγμα, μια φαρδιά μπλούζα συνδυάζεται υπέροχα με ένα φαρδύ ή μακρύ πανωφόρι αλλά ένα skinny παντελόνι ή και το αντίθετο, ένα φαρδύ παντελόνι με μια εφαρμοστή μπλούζα.

 


#5 Υιοθετείτε τάσεις που δεν ταιριάζουν στο στυλ σας

Μην παρασύρεστε και αγοράζετε όποιο κομμάτι είναι στη μόδα. Όσο φανταστικά κι αν φαίνονται ορισμένα ρούχα στο Instagram, πρέπει να αποδεχτείτε το γεγονός ότι δεν ταιριάζουν όλα με το στυλ, την προσωπικότητα και τον σωματότυπό σας. Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότερες από εσάς έχετε ένα υπέροχο προσωπικό στυλ το οποίο πρέπει όσο μπορείτε να το διατηρείτε και να το ανανεώνετε μόνο με τάσεις που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα!

 

 

#6 Επιλέγετε τα λάθος εσώρουχα

Μπορεί να σας φαίνεται λεπτομέρεια, αλλά μια λάθος επιλογή εσωρούχων μπορεί να σας κοστίσει ένα όμορφο σύνολο! Διαλέξτε λοιπόν τα εσώρουχα σας με βάση, το χρώμα, το ύφασμα και το είδος του ρούχου που θα φορέσετε. Τα πιο συχνά παραπτώματα που παρατηρώ είναι χρωματιστά εσώρουχα με λευκά ρούχα, τιράντες που προεξέχουν από αμάνικα ή στράπλες μπλουζάκια και ραφές που διαγράφονται από εφαρμοστά φορέματα. Προσοχή λοιπόν κορίτσια…

 


#7 Αγοράζετε το ίδιο κομμάτι, ξανά και ξανά

Πόσα οικονομικά και «αναλώσιμα» T-shirts χρειαζόμαστε αλήθεια; Είναι πραγματικά ένα λάθος που όλες έχουμε κάνει έστω και μια φορά. Αγοράζουμε ένα φθηνό κομμάτι, μας χαλάει και το ξαναπαίρνουμε. Δεν θα ήταν όμως καλύτερο για την τσέπη μας αλλά και για το περιβάλλον να επενδύσουμε σε ένα πιο ακριβό κομμάτι που δεν θα χρειάζεται να το αντικαθιστούμε συνέχεια;

 


#8 Πιστεύεις ότι το να ανακατεύεις ξεχωριστά μοτίβα είναι λάθος

Στην πραγματικότητα, ο συνδυασμός διαφορετικών pattern είναι υπερβολικά μοδάτος και αναβαθμίζει το look σας! Αυτό βέβαια αποδεικνύεται και από πολυάριθμες διάσημες fashion bloggers που με τα ανακατεμένα μοτίβα έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν street styles που άφησαν εποχή( πχ. ο συνδυασμός φλοράλ με ριγέ! ) Επειδή όμως στην αρχή μπορεί να σας φανεί δύσκολο, ξεκινήστε με την εξής συμβουλή: δείτε το λεοπάρ σαν ένα γήινο χρώμα, έτσι θα είναι εύκολο να το ταιριάξετε με ένα μοτίβο! Οποιοδήποτε χρώμα pattern κι αν διαλέξετε, μια λεοπάρ ζώνη, παπούτσια, τσάντα, μπλούζα ή οτιδήποτε άλλο είναι αρκετά ταιριαστά. 

 

 

#9 Πιστεύεις ότι όλα τα ψηλόμεσα παντελόνια δεν σε κολακεύουν 

Όταν τα ψηλόμεσα παντελόνια φορεθούν σωστά μπορούν να κολακεύσουν τη σιλουέτα σας και να σας κάνουν να φαίνεστε περισσότερο αδύνατη και ψηλή, με το να επιμηκύνει το κάτω μέρος του σώματος σας. Η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσατε να κάνετε είναι τα ψηλόμεσα slim-fitting jeans μέχρι τον αστράγαλο ή απλά τα αντίστοιχα μαύρα παντελόνια.

 


#10 Πιστεύεις ότι είναι σέξι να δείχνεις υπερβολικά πολύ δέρμα

Αν πραγματικά πιστεύετε ότι το σέξι ντύσιμο, σημαίνει να ντύνεστε για «στερεοτυπικούς» άντρες, δηλαδή με πολύ κοντές φούστες, υπερβολικά εφαρμοστά φορέματα, μικροσκοπικά μπλουζάκια κλπ. – κάνετε στον εαυτό σας (και στο στυλ σας) μια τεράστια ζημιά! Αγαπάτε το σώμα σας και θέλετε να το δείξετε; Τέλεια, κάντε το με τρόπους που είναι αληθινά σέξι και που όμως δεν είναι κραυγαλέοι. Για παράδειγμα επιλέξτε, στενά jeans και μεταξωτά μπλουζάκια, ένα μακρυμάνικο μίνι φόρεμα με ankle boots, ή ένα υπέροχο ζευγάρι γόβες συνδυασμένες με μια pencil φούστα!

 

 

Από την Χαρά Καλεμάκη

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

Κατηγορία Μόδα
Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 16:05

Τα πιο value for money κινητά της αγοράς


Ψάχνεις το κινητό που θα σε συνοδέψει τον επόμενο χρόνο; Σε αυτό το άρθρο θα σου παρουσιάσουμε τα πιο value for money κινητά που μπορείς να βρεις αυτή τη στιγμή στην αγορά!

 

Με την εκθετική ανάπτυξη των "κινέζικων" εταιριών στο χώρο της τεχνολογίας, όλο και περισσότερα προϊόντα τεχνολογίας όπως smartphones, tablet και τηλεοράσεις μπορούν να βρεθούν σε τιμές που ενθουσιάζουν και χαρακτηριστικά που... εντυπωσιάζουν! Η παρακάτω λίστα, περιέχει ενδεικτικά ορισμένα μοντέλα κινητών, τα οποία για τη τιμή τους υπόσχονται αποδόσεις που συναρπάζουν...

 


Cubot Dinosaur


ta pio value for money kinita photo1

 

 • SIM: Dual
 • Οθόνη: 5.5", 1280 x 720 pixels
 • CPU: 1300 MHz
 • Πυρήνες CPU: 4
 • RAM: 3 GB
 • Μνήμη Αποθήκευσης: 16 GB
 • Δίκτυο: 4G
 • Κάμερα: 13 MP
 • Λειτουργικό: Android
 • Μπαταρία: 4150 mAh

 

Με τετραπύρηνο επεξεργαστή, μνήμη RAM 3 GB , μπαταρία 4150 mAh και τιμή περίπου 130€ φαίνεται σαν μια εξαιρετική πρόταση για όποιον θέλει να κάνει το απόλυτο multitasking χωρίς να κολλάει τίποτα...

Μια πολύ σημαντική παρατήρηση, είναι το μέγεθος της μπαταρίας στα 4150 mAh! Με αυτό το μέγεθος το να μείνεις από μπαταρία.. is not an option! Ακόμη, με επεξεργαστή που φαίνεται πολλά υποσχόμενος στα 1300 MHz μπορεί να διαχειριστεί ότι εργασία και αν του αναθέσεις με τη βοήθεια προφανώς των 3 GB μνήμης RAM.

 

 

Lenovo Vibe K5


ta pio value for money kinita photo2

 

 • SIM: Dual
 • Οθόνη: 5", 1280 x 720 pixels
 • CPU: 1500 MHz
 • Πυρήνες CPU: 4+4
 • RAM: 2 GB
 • Μνήμη Αποθήκευσης: 16 GB
 • Δίκτυο: 4G
 • Κάμερα: 13 MP
 • Λειτουργικό: Android
 • Μπαταρία: 2750 mAh
 • Κατασκευαστής: Lenovo

Τα λόγια περιττά, αν και έχει λίγο μικρότερη οθόνη από το Cubot Dinosaur, μπορεί να ανταπεξέλθει το ίδιο καλά στο hard multitasking. Η μπαταρία των 2750 mAh, φαίνετε σχετικά ιδανική για να σε κρατήσει μια μέρα γεμάτη χωρίς να αναζητάς πρίζα συνέχεια... Ακόμη, με δίκτυο 4G μπορείς να πιάσεις υψηλές ταχύτητες στη περιήγηση σου στον κόσμο του ιντερνετ. Τέλος, με αποθηκευτικό χώρο στα 16 GB μπορείς να αποθηκεύσεις όλες τις εφαρμογές που είναι σημαντικές για εσένα, όπως και φωτογραφίες/ μουσική /βίντεο, χωρίς να σε ανησυχεί ιδιαίτερα η μνήμη που σου μένει!

 

 

Huawei P9 Lite 2GB Dual


ta pio value for money kinita photo3

 

 • SIM: Dual
 • Οθόνη: 5.2", 1920 x 1080 pixels
 • CPU: 2000 MHz
 • Πυρήνες CPU: 4+4
 • RAM: 2 GB
 • Μνήμη Αποθήκευσης: 16 GB
 • Δίκτυο: 4G
 • Κάμερα: 13 MP
 • Λειτουργικό: Android
 • Μπαταρία: 3000 mAh
 • Κατασκευαστής: Huawei

 

Το Huawei P9 Lite φαίνεται μια ιδιαίτερα ελκυστική ευκαιρία. Ο αρκετά υψηλός χρονισμός του ρολογιού του στα 2000 MHz σε συνδυασμό με τα 2 GB μνήμης RAM φαίνεται μια εξίσου καλή επιλογή κινητού το οποίο αντέχει τη σκληρή δουλειά. Η μπαταρία στα 3000 mAh φαίνεται επίσης αρκετή για να τρέχεις βαριά προγράμματα μέσα στην ημέρα χωρίς να χρειαστείς power Bank. Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο κινητό και σε αντίθεση με τα προηγούμενα είναι η ανάλυση της οθόνης του. Με 1920 x 1080 pixels, η ανάλυση είναι θεϊκή , τα χρώματα ζωντανά και ζωηρά και όταν πρόκειται να μιλήσουμε για gaming ή VR... αξεπέραστη!

 

 

Ulefone Vienna (32GB)


ta pio value for money kinita photo4

 

 • SIM: Dual
 • Οθόνη: 5.5", 1920 x 1080 pixels
 • CPU: 1300 MHz
 • Πυρήνες CPU: 8
 • RAM: 3 GB
 • Μνήμη Αποθήκευσης: 32 GB
 • Δίκτυο: 4G
 • Κάμερα: 13 MP
 • Λειτουργικό: Android
 • Μπαταρία: 3250 mAh
 • Κατασκευαστής: Ulefone

Το Ulefone Vienna (32GB) φαίνεται μια ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για την τιμή του καθώς προσφέρει έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή που σε συνδυασμό με τα 3GB μνήμης RAM υπόσχονται να κουβαλήσουν την οποιαδήποτε εργασία του βάλεις, όσο “βαριά ”και αν είναι. Ο χώρος αποθήκευσης βρίσκετε στα 32 GB, αρκετός για να αποθηκεύσεις πληθώρα εφαρμογών και multimedia αρχείων. Ακόμη, η μπαταρία των 3250 mAh φαίνεται αρκετά μεγάλη για να σε κρατήσει τουλάχιστον ένα 24ωρω συνεχόμενη χρήσης χωρίς να μπεις στο κόπο να αναζητήσεις πρίζα. Τέλος, η κάμερα των 13 MP υπόσχεται να απαθανατίσει την κάθε σου στιγμή σε υψηλή ανάλυση είτε είναι μέρα, είτε είναι βράδυ!

 

 

Xiaomi Redmi Note 4 (64GB)


ta pio value for money kinita photo5

 

 • SIM: Dual
 • Οθόνη: 5.5", 1920 x 1080 pixels
 • CPU: 2100 MHz
 • Πυρήνες CPU: 4+4+2
 • RAM: 3 GB
 • Μνήμη Αποθήκευσης: 64 GB
 • Δίκτυο: 4G
 • Κάμερα: 13 MP
 • Λειτουργικό: Android
 • Μπαταρία: 4100 mAh
 • Κατασκευαστής: Xiaomi


Η Xiaomi κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό διάστημα, κάτι που πολύ λίγες εταιρείες έχουν καταφέρει. Να προσφέρει υψηλής ποιότητας Smartphones σε προσιτές τιμές!

Το Xiaomi Redmi Note 4 διαθέτει δεκαπύρηνο επεξεργαστή που σε συνδυασμό με τα 3GB μνήμης RAM, υπόσχεται να μην σε απογοητεύσει στις καθημερινές σου εργασίες, όσο απαιτητικές και αν είναι αυτές. Η μπαταρία των 4100 mAh φαίνεται επίσης πολλά υποσχόμενη, αφού λογικά έχει την ικανότητα να αντέξει τουλάχιστον 24+ ώρες συνεχόμενης λειτουργίας!

Τα 64GB ενσωματωμένης μνήμης θα σου προσφέρουν αρκετό χώρο για να αποθηκεύσεις τα αγαπημένα σου multimedia αρχεία και μερικές εφαρμογές. Εάν περιορίζεσαι μπορείς να επεκτείνεις την μνήμη του smartphone σου με μια κάρτα microSD έως και 128GB. Η οθόνη του Xiaomi Redmi Note 4 είναι φτιαγμένη για multimedia περιεχόμενο αφού σου παρέχει πλούσια χρώματα και εκπληκτική ανάλυση. Έτσι, τα βίντεο, οι φωτογραφίες και τα αγαπημένα σου παιχνίδια ή εφαρμογές θα απεικονίζονται καθαρότερα και πιο ζωντανά από ποτέ! Τέλος, χάρη στην τεχνολογία in-plane switching (IPS), που προσφέρει μεγάλη γωνία θέασης, η μεγάλη και φωτεινή οθόνη του Xiaomi Redmi Note 4 είναι ιδανική για να μοιράζεσαι το αγαπημένο σου περιεχόμενο με την οικογένεια ή τους φίλους σου.

Κατά τη γνώμη μου, αποτελεί το πλέον «value for money» κινητό που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική και παγκόσμια αγορά.

 

Συμπερασματικά, η παραπάνω μικρή λίστα αποτελεί ένα απλά μικρό δείγμα της τεχνολογίας που βρίσκεται εκεί έξω σε τιμές που πραγματικά ενθουσιάζουν! Αν ψάχνετε το κινητό που θα σας συνοδέψει στη δύσκολη καθημερινότητα σας χωρίς να σας απογοητεύσει τότε οι παραπάνω επιλογές είναι ελκυστικές και ιδιαίτερα.. φθηνές για τα χαρακτηριστικά που σας παρέχουν! Το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τελικά δεν έχει σημασία ποιο είναι το καλύτερο κινητό, ποιο μας παρέχει την καλύτερη ποιότητα ήχου ή εικόνας, αλλά η ανθρώπινη επικοινωνία που σταδιακά απομονώνεται. Δημιουργούμε γρήγορα κινητά όχι για να μπορούμε απλά να κονιορτοποιούμε τις αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, αλλά για να τελειώνουμε τις εργασίες μας πολύ πιο γρήγορα, και να αφιερώνουμε το χρόνο μας στα άτομα που αγαπάμε και βρίσκονται γύρω μας....

 

Από τον Αναστάσιο Μέξια

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

Κατηγορία Τεχνολογία
Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 14:45

Ο μικρός πρίγκιπας

 

Έχω διαβάσει πως "O μικρός πρίγκιπας" είναι το βιβλίο με τις περισσότερες μεταφράσεις στον δυτικό κόσμο μετά τη Bίβλο. Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι αλήθεια, ξέρω όμως πως το έχουν διαβάσει εκατομμύρια νέοι και μη αναγνώστες και πως πραγματικά το αξίζει, για τη λογοτεχνική και ηθοπλαστική του δύναμη. Είναι ένα μυθιστόρημα για μικρά και μεγάλα παιδιά, για ανθρώπους που έχουν φυλάξει σαν επτασφράγιστο μυστικό μέσα στην καρδιά τους την παιδική αθωότητα, όσο δύσκολο ή ακατόρθωτο κι αν είναι αυτό στη σημερινή εποχή και όχι μόνο. Ο ήρωας του κάθε άλλο παρά μικρός είναι όπως επίσης και οι ανησυχίες, οι προβληματισμοί, οι πεποιθήσεις και οι απαντήσεις σε σοβαρά ζητήματα που δίνει στο συγγραφέα. Μέσα από αυτό το βιβλίο ο Σεντ- Εξιπερί προσπαθεί να μας πει πόσο ακατανόητος και πολλές φορές ανόητος φαίνεται στα παιδιά ο κόσμος των μεγάλων και μας διαβεβαιώνει για το πόσα πολλά πράγματα μπορούμε εμείς οι ενήλικες να μάθουμε από τα παιδιά ή ίσως καλύτερα να ξαναθυμηθούμε, αφού όλοι υπήρξαμε παιδιά και όλοι ήμασταν κάτοχοι αυτών των μεγάλων μυστικών αλλά στην πορεία, οι συνθήκες και οι δυσκολίες της ζωής μας ανάγκασαν να τα ξεχάσουμε.


Ο μικρός πρίγκιπας, σύμφωνα με την ιστορία του βιβλίου, ήταν ένα μικρό παιδί που ζούσε μόνο του σε ένα δικό του μακρινό πλανήτη, τον οποίο τακτοποιούσε με πολλή επιμέλεια κάθε μέρα. Σε αυτόν τον μικρό προσωπικό του πλανήτη λοιπόν, που δεν ήταν πολύ μεγαλύτερος από ένα σπίτι, έπρεπε να ξεριζώνει συνέχεια τα δέντρα μπαομπάμπ γιατί αν μεγάλωναν πολύ, υπήρχε περίπτωση να τον καταστρέψουν. Του άρεσε πολύ να κάθεται ήσυχα και να παρακολουθεί το μοναδικό λουλούδι του πλανήτη του όπως επίσης και τα ηλιοβασιλέματα. Μια μέρα όμως αποφάσισε πως ο πλανήτης του παραήταν μικρός και πως ήθελε να μάθει τι υπήρχε και στους άλλους πλανήτες και σε όλα αυτά τα υπέροχα άστρα που έβλεπε από τον δικό του. Με όχημα λοιπόν ένα κοπάδι αποδημητικά πουλιά και αφού προηγουμένως είχε περιποιηθεί καλά τον αγαπημένο του πλανήτη και το μικρό του λουλούδι για τελευταία φορά, ταξιδεύει σε άλλους πλανήτες και γνωρίζεται με πολύ παράξενους ανθρώπους. Κάποτε κάνει στάση και στο δικό μας πλανήτη και συναντάει το συγγραφέα ο οποίος έχει κάνει αναγκαστική προσγείωση με το αεροπλάνο του στην έρημο Σαχάρα. Εκεί θα μάθει από το μικρό πρίγκιπα ένα σωρό σοφά διδάγματα και θα θυμηθεί πως είναι να ξαναβρίσκεις την χαμένη σου παιδική αθωότητα και πόσο πιο απλός και μαγευτικός φαίνεται ο κόσμος μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

o mikros prigkipas photo2


Τα βαθυστόχαστα μαθήματα που μας προσφέρει αυτό το βιβλίο είναι πολλά αλλά μπορούν να συνοψισθούν στο ρητό: αυτό που πραγματικά έχει αξία στον κόσμο, δηλαδή η ουσία, δεν γίνεται αντιληπτό με τις αισθήσεις αλλά με το μυαλό και την καρδιά. Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν, κάτι με το οποίο συμφωνώ απόλυτα, πως το σύγγραμμα από το οποίο μπορείς να μάθεις τις μεγαλύτερες αλήθειες δεν είναι ούτε η φιλοσοφία ούτε η ποίηση ή οτιδήποτε άλλο αλλά το παραμύθι. Αυτό το πανέμορφο και γεμάτο τρυφερά συναισθήματα παραμύθι λοιπόν είναι γεμάτο από τέτοια απλά μαθήματα που ένας έξυπνος αναγνώστης θα τα αναγνωρίσει και θα τα αγαπήσει κατευθείαν, διδάγματα που προέρχονται από τον αγνό, άσπιλο κόσμο ενός παιδιού και τα οποία ο μικρός πρίγκιπας αντιπαραβάλλει με αυτά του ‘λογικού’ κόσμου των μεγάλων. Π.χ. ένα παιδί σαν το μικρό πρίγκιπα, τόσο απογοητευμένο από τους μεγάλους, πάντα έχει ένα αίσθημα απορίας όταν στις γνωριμίες τους, τους ακούει να ρωτάνε ο ένας στον άλλο πόσων χρονών είναι ή πόσα λεφτά βγάζουν και όχι κάτι πιο ουσιαστικό και ενδιαφέρον όπως τι παιχνίδια αγαπάει ή αν συλλέγει πεταλούδες.


Ένα άλλο απόφθεγμα που μεταδίδεται με όμορφο τρόπο από το βιβλίο είναι αυτό που σχετίζεται με την αγάπη. Ο μικρός πρίγκιπας είχε ένα τριαντάφυλλο στον πλανήτη του και νόμιζε πως αυτό ήταν το μοναδικό λουλούδι του κόσμου, μα όταν ήρθε στη γη είδε πως ήταν γεμάτη τριαντάφυλλα. Η αλεπού όμως που συνάντησε στο δρόμο του, του έδωσε να καταλάβει πως αυτό το λουλούδι που είναι τόσο κοινό στα μάτια των άλλων, γίνεται μοναδικό όταν αυτός ρίξει με αγάπη το βλέμμα του πάνω του. Πως αυτό το λουλούδι, που θα μπορούσε να ήταν οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο ή κάποιος άνθρωπος, γίνεται ξεχωριστό μόνο για ένα άτομο όταν το περιβάλλει με την αγάπη και τη στοργή του, έστω κι αν παραμένει κάτι συνηθισμένο στα μάτια όλων των άλλων, μεταμορφώνεται σε κάτι ανεπανάληπτο μόνο μέσα από τη ματιά του ερωτευμένου. Υπάρχουν πολλά ακόμη θεσπέσια διδάγματα σε αυτό τα εξαιρετικό βιβλίο όμως δεν θα τα αναφέρω γιατί έτσι θα μειώσω τη μαγεία που αποπνέει όταν το διαβάζεις απνευστί για πρώτη φορά. Καλό είναι λοιπόν όποιος έχει κρατήσει μέσα του λίγη από την παιδική αγνότητα να το αγοράσει, να το διαβάσει και να το κρατήσει σαν πολύτιμο θησαυρό στην βιβλιοθήκη του.

 

o mikros prigkipas photo3

 

Όσον αφορά το βιβλίο, θα τελειώσω με μια βαθυστόχαστη διαπίστωση που προέρχεται από το στόμα του μικρού πρίγκιπα: "είναι τόσο ανεξιχνίαστος ο κόσμος των δακρύων!" .

Όσον αφορά το συγγραφέα, με μια δική μου διατύπωση: είναι γνωστό πως κάποιες φορές η ειρωνεία της τύχης παίζει περίεργα παιχνίδια. Ο μικρός πρίγκιπας, που προφανώς είναι το alter ego του συγγραφέα, έβλεπε κάθε μέρα 44 ηλιοβασιλέματα από τον πλανήτη του. Ο Σεντ- Εξιπερί χάθηκε για πάντα σε μια αναγνωριστική πτήση με το αεροπλάνο του στις 31 Ιουλίου 1944, όταν ήταν 44 ετών!

 

Από τον Θωμά Χατζηθωμά

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

Κατηγορία Βιβλίο

Μια ιστορία αγάπης σαν αυτές στις οποίες μας έχει συνηθίσει ο Πάουλο Κοέλιο, με πόνο, αγωνία, δοκιμασία κι ευτυχισμένο τέλος, γιατί όπως πολύ σωστά μας λέει ο συγγραφέας "η πνευματική δοκιμασία είναι πρώτα απ’ όλα μια πρακτική δοκιμασία αγάπης". Η αγάπη αποδεικνύεται έμπρακτα και όχι θεωρητικά κάθε μέρα, είναι εξαντλητική, απαιτεί ενίοτε υπεράνθρωπη προσπάθεια και χάσιμο του εαυτού, μα σε ανταμείβει με το δυνατό συναίσθημα και τη γνώση της, γιατί κάθε ερωτική ιστορία κρύβει μέσα της όλα τα μυστικά του κόσμου. Ο Κοέλιο κατάφερε να μετατρέψει μια συγκεκριμένη, συνηθισμένη ιστορία αγάπης σε κάτι καθολικό, αρχετυπικό, που θα μπορούσε να αφορά τον καθένα μας, εμφυσώντας παράλληλα στους αναγνώστες του τις καθιερωμένες πλέον αξίες και πεποιθήσεις του. Μας παραδίδει απλά μαθήματα σκέψης και δράσης, για τα οποία έχει κατηγορηθεί λυσσαλέα χωρίς εγώ να μπορώ να αντιληφθώ την αιτία, τα οποία όμως μέσα στον φρενήρη ρυθμό της καθημερινότητας μας ξεχνάμε ή αμελούμε συνειδητά.


Η Πιλάρ είναι μια τριαντάχρονη γυναίκα απογοητευμένη από τη ζωή της, αποτυχημένη σχεδόν σε κάθε προσπάθεια της σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, που συναντάει μετά από μια δεκαετία τον παιδικό της έρωτα. Αυτός έχει ωριμάσει πολύ από την τελευταία φορά που τον είδε και ετοιμάζεται να αφήσει τα εγκόσμια και να μπει σε ιερατική σχολή. Αυτή διστάζει να του εξομολογηθεί τον έρωτα της γιατί φοβάται πως θα πληγωθεί ενώ αυτός αρνείται να το κάνει γιατί θέλει να αφοσιωθεί στη θρησκεία. Μετά από ένα επώδυνο ταξίδι που θα κάνουν μαζί στα βουνά της Ισπανίας, πολύ περισσότερο όμως ένα εσωτερικό οδοιπορικό στις πεδιάδες του μυαλού και της καρδιάς τους, θα αναγνωρίσουν το απτό γεγονός πως δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τα έντονα συναισθήματα μέσα τους και πως ο έρωτας, όπως έγραψε και ο αρχαίος Έλληνας τραγωδός, είναι ανίκητος στη μάχη.

 

stis oxthes tou potamou piedra photo2

 


Ο Κοέλιο όπως συνήθως, μας προσφέρει απλόχερα τις γνωστές του όμορφες και απλές συμβουλές και όχι συνταγές, για την επίτευξη της ευτυχίας, την επινόηση ενός αξιοθαύμαστου σκοπού και τρόπου ζωής και την ενδελέχεια, την πληρότητα μέσω της υλοποίησης του. Μας λέει ότι θαύματα γίνονται κάθε μέρα αρκεί να έχουμε όλες τις αισθήσεις μας σε εγρήγορση, ειδικά γι’ αυτό το λόγο και όντως θα τα αντιληφθούμε. Υπάρχουν στιγμές, κυριολεκτικά στιγμές, του ενός δευτερολέπτου, που μας δίνουν τη δυνατότητα να ανοίξουμε μια μυστηριώδη πόρτα που θα μας οδηγήσει σε ένα παράλληλο σύμπαν, πολύ διαφορετικό από τον κόσμο που συναντάμε στην καθημερινότητα μας. Χρέος μας είναι να συνειδητοποιήσουμε αυτές τις ακαριαίες στιγμές ακριβώς την ώρα που συμβαίνουν και να δράσουμε με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να επιτύχουμε την εκπλήρωση οποιασδήποτε επιθυμίας, την οριστική τελεσφόρηση των προσπαθειών μας και εν τέλει να αλλάξουμε τη ζωή μας ριζικά. Μας τονίζει επίσης πως τώρα ξέρουμε την αλήθεια και πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον για να συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε, προσπαθώντας να βαυκαλίσουμε τη συνείδηση μας, πως όλα είναι μάταια και πως τίποτα δεν αλλάζει στη ζωή.


Το κύριο δίδαγμα αυτού του βιβλίου που αφορά τη σχέση ενός ανθρώπου με το Θεό και κατ’ επέκταση με τους ανθρώπους και που παρεμπιπτόντως βρίσκεται διάχυτο και στο καζαντζακικό έργο είναι : δώσε ότι μπορείς στους άλλους και μην ζητάς τίποτα για ανταμοιβή. Ο Κοέλιο μας διαβεβαιώνει πως αυτό που έχει αξία τελικά στη ζωή, όταν στο τέλος της πορείας κοιτάξουμε πίσω κάνοντας τον απολογισμό, είναι τι και πόσο δώσαμε με αγάπη στους συνανθρώπους μας, αυτό είναι που πραγματικά γεμίζει με ενθουσιασμό και ευγνωμοσύνη έναν καλοσυνάτο άνθρωπο, το τι πήρε από τη ζωή οφείλει να του είναι αδιάφορο γιατί δεν έχει αξία. Πόση στοργή και τρυφερότητα έδωσε στους οικείους του και με πόση αγάπη σκέφτηκε και έπραξε το κάθε τι στη ζωή του είναι το σημαντικό και αυτό που θα πάρει τελικά μαζί του φεύγοντας.


Μέσα σ’ αυτήν την αγάπη μας λέει ο συγγραφέας, δεν υπάρχουν κανόνες και εγχειρίδια χρήσης, η καρδιά του καθενός δημιουργεί τους δικούς της εξωλογικούς κανόνες που το μυαλό εφαρμόζει, αναγκαστικά εκ των πραγμάτων, αν θέλει να βρει την ισορροπία και τη γαλήνη. Αυτή η φιλοστοργία και κυρίως η ελπίδα είναι νομίζω τα στοιχεία που γοήτευσαν εκατομμύρια αναγνώστες των βιβλίων αυτού χαρισματικού Βραζιλιάνου συγγραφέα, καθιστώντας τον ως έναν από τους πιο πολυδιαβασμένους λογοτέχνες της εποχής μας και όχι άδικα. Η ελπίδα πως αν προσδιορίσεις με σαφήνεια αυτό που αναζητάς και το πιστέψεις με μεγάλη ένταση, τότε η πράξη σου θα γίνει με ένθεο ζήλο, θα βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι και τελικά θα σε οδηγήσει σε αυτό που τόσο πολύ λαχταράς, μεταβάλλοντας τη ζωή σου, όσο απλοϊκό κι αν ακούγεται, σε ένα ευχάριστο, ηλιόλουστο ταξίδι.

 

 

Από τον Θωμά Χατζηθωμά

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Κατηγορία Βιβλίο
Σελίδα 1 από 2

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery