RING

28 Φεβ 2017
152 φορές

Το έργο της Λεονόρ Κονφινό «RING» παρουσιάζεται στην ανανεωμένη σκηνή του «Ιλίσια Βολανάκης».

Ένας κρίκος που ενώνει δύο ανθρώπους ή ένα πλαίσιο (παλαίστρα), όπου γίνεται η αιώνια «μάχη» των δύο φύλων; Το έργο της Λεονόρ Κονφινό, με μεγάλη δόση χιούμορ, μελετάει τις σχέσεις των δύο φύλων. Ξεκινάει από τον Αδάμ και την Εύα και φτάνει έως τις μέρες μας για να αποδείξει ότι πάντοτε οι σχέσεις είχαν δυσκολίες, αλλά πρόσφεραν και μία συναισθηματική ικανοποίηση. Οι ρόλοι, οι απογοητεύσεις, το σεξ, το ανικανοποίητο, ο έρωτας σε όλες του τις εκφάνσεις, τα λόγια που δεν είπαμε αλλά και εκείνα που μας πλήγωσαν, μας ευχαρίστησαν, άγγιξαν τις ευαίσθητες χορδές μας, οι τσακωμοί και εκείνες οι γλυκές στιγμές της αγκαλιάς και της τρυφερότητας, το πρόσωπο και το συναίσθημα. Όλα περνούν από μπροστά μας μέσα από τους 18 διαφορετικούς ρόλους που ερμηνεύουν με πολύ κέφι οι δύο πρωταγωνιστές, Μαρίνα Καλογήρου και Θανάσης Τσαλταμπάσης. Το μήνυμα είναι αισιόδοξο: να θεραπεύουμε γρήγορα τις πληγές μας και να προχωράμε μπροστά, ο έρωτας δεν μπορεί να περιμένει...

Η μετάφραση του Αντώνη Γαλέου διατηρεί τη δυναμική διαύγεια που αντικατοπτρίζει την σύγχρονη εποχή του πρωτότυπου κειμένου, ενώ η διασκευή των χιουμοριστικών στοιχείων έχει απόλυτη επιτυχία.

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης σκηνοθετεί το εγχείρημα, βασισμένος στη γρήγορη εναλλαγή των σκηνών, ένα γενικότερο τέμπο που δεν αφήνει το θεατή να εφησυχάσει, μια χορογραφία που ακολουθεί σε ρυθμό το λόγο και φυσικά στο ταλέντο των πρωταγωνιστών. Με μετακινούμενα σκηνικά, οι σκηνές δεν είναι στατικές, αλλά έχουν μια διαρκή κινητικότητα που ακόμα και όταν το κείμενο δε βοηθάει, κρατά σταθερό το ενδιαφέρον. Ο λόγος είναι σχεδόν καταιγιστικός και χωρίς να είναι καθαρά κωμικός, κρύβει μέσα του ατάκες που προκαλούν το αυθόρμητο γέλιο του θεατή. Η δραματική χροιά δεν είναι απούσα, άλλωστε πώς θα μπορούσε να είναι, σε ένα έργο που αφορά ανθρώπινες σχέσεις και έρωτα; Συνδυάζεται με το κωμικό στοιχείο αρμονικά και δένει μαζί του, ώστε να παρουσιάζει "πραγματικές" σχέσεις και όχι εξιδανικευμένες. Η κίνηση των ηθοποιών, βασισμένη σε μία προσεγμένη χορογραφία, δεν παύει να συμβαδίζει με το λόγο και το ρυθμό του. Γενικότερα, η ροή της παράστασης κυλά με αμεσότητα και καλή επικοινωνία με το κοινό της.

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης ερμηνεύει αντίστοιχα όλους τους αντρικούς χαρακτήρες της παράστασης. Κινητικός, εκφραστικός, με λόγο γρήγορο και στακάτο, ακολουθεί κατά πόδας τις επιταγές του έργου. Με καλή χημεία με τη συμπρωταγωνίστριά του, δημιουργεί μαζί της ένα δίδυμο που σπάνια δεν είναι συντονισμένο. Η κωμική του πλευρά είναι ελάχιστα καλύτερη από τη δραματική, όπου απλά χρειάζεται οι εκφράσεις του προσώπου του να δένουν αρμονικότερα με το λόγο. Γενικά ένα δουλεμένο ντουέτο που κερδίζει τις τελικές εντυπώσεις και το τελικό χειροκρότημα.

Η Μαρίνα Καλογήρου στους γυναικείους ρόλους της παράστασης, είναι ένας τύπος γυναίκας που αμέσως τραβά την προσοχή και το μάτι του θεατή. Σέξυ χωρίς να το επιδιώκει και να προκαλεί σκηνικά, βγάζει χυμούς θηλυκότητας που είναι σχεδόν αδύνατο να περάσουν απαρατήρητοι. Συνδυάζει όμως, με αυτούς και το ταλέντο της, έτσι ώστε σύντομα σε κάνει να μην προσέχεις μόνο την εξωτερική εμφάνιση, αλλά να εμβαθύνεις και στο λόγο και την κίνησή της. Η τελευταία θαρρείς και βγαίνει από μέσα της και είναι μέρος της προσωπικότητας και της ιδιοσυγκρασίας της. Βγάζει έναν αυθορμητισμό και μια γνησιότητα, γεμίζει τη σκηνή με την παρουσία της και αποτελεί το ιδανικό συμπλήρωμα του άντρα της παράστασης, είτε πρόκειται για κωμική, είτε για δραματική σκηνή. Πολλή ενέργεια και δυναμισμός από μια κοπέλα με ταλέντο και ζωτικότητα.

Η κίνηση και η καλλιτεχνική επιμέλεια από τους Φρόσω Κορρού και Δημήτρη Κουρούμπαλη πετυχαίνουν τον στόχο τους.

Η μουσική του Κώστα Ξενόπουλου όπως και ο φωτισμός του Νίκου Βλασσόπουλου ενισχύουν την ερωτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται ανάμεσα στις δύο μορφές του έργου.

Τα σκηνικά και τα κουστούμια λειτουργούν με άξονα τη σημειολογία του έρωτα. Το στρώμα, το ψυγείο, ο καναπές, το τραπέζι, σημειολογικά συνδέονται με τις ερωτικές στιγμές και τις καθορίζουν.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Θανάσης Τσαλταμπάσης
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Κίνηση – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Φρόσω Κορρού, Δημήτρης Κουρούμπαλης
Μουσική: Κώστας Ξενόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλεάνα Μπάλλα
Φωτογραφίες – Αφίσα: Vide Andrej Dutina
Παίζουν: Μαρίνα Καλογήρου, Θανάσης Τσαλταμπάσης

Διάρκεια: 80'

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων

Τετάρτη – 19:00
Πέμπτη – 21:00
Παρασκευή – 20:30
Σάββατο – 21:00
Κυριακή – 20:30
Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης
Παπαδιαμαντοπούλου 4 - Ιλίσια

 

Από την Ευδοξία Υψηλάντη

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery