ΑΓΑΠΗΤΕ ΘΕΕ - SCHMITT ERIC-EMMANUEL

28 Φεβ 2017
141 φορές

«Αγαπητέ Θεέ, με λένε Όσκαρ είμαι δέκα χρονών, έχω βάλει φωτιά στη γάτα, στο σκύλο, στο σπίτι (αν δεν κάνω λάθος έχω ψήσει και τα χρυσόψαρα), κι αυτή είναι η πρώτη φορά που σου γράφω, γιατί μέχρι σήμερα, λόγω του σχολείου, δεν είχα χρόνο. Σου το λέω ευθύς εξαρχής: σιχαίνομαι να γράφω. Για να γράψω, πρέπει πραγματικά να είμαι αναγκασμένος να το κάνω· γιατί το γράψιμο είναι γιρλάντα και στολίδι και μεταξωτή κορδέλα. Τι άλλο είναι το γράψιμο από ένα ωραιοποιημένο ψέμα; Το γράψιμο είναι για τους μεγάλους».

Νουβέλα σε μορφή επιστολών με παραλήπτη το Θεό. Αποστολέας ένα δεκάχρονο αγόρι, ο Όσκαρ, από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται καθώς πάσχει από λευχαιμία.

Ο μικρός πρωταγωνιστής γνωρίζει πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή του και προσπαθεί να τη διαχειριστεί. Αντίθετα με τους γονείς του οι οποίοι αρνούνται να αποδεχτούν την αλήθεια και να μιλήσουν μαζί του. Έτσι δημιουργούν στον Όσκαρ οργή και θυμό. «Και τότε κατάλαβα ότι οι γονείς μου ήταν δειλοί κι ότι (αυτό είναι το χειρότερο) με πέρναγαν κι εμένα για δειλό!»

Το καιρό που βρίσκεται στο νοσοκομείο, ο Όσκαρ γνωρίζει τη κυρία Ρόζα.

Μαζί δημιουργούν μια ανθρώπινη και ειλικρινή σχέση. Μάλιστα, η Ρόζα είναι αυτή που τον παρακινεί να γράψει στο Θεό και να αρχίσει να πιστεύει σε αυτόν.

Η σχέση αυτή συμβάλει στη λύτρωση του μικρού ήρωα και στην αντιστάθμιση της θλίψης του κατά την εφαρμογή ενός παιχνιδιού το οποίο θα του επιτρέψει να ζήσει όλα όσα επιθυμούσε μέσα σε λίγες μέρες.

Παρά την απειλή του θανάτου που υπάρχει παντού στη νουβέλα, το χιούμορ, ο αυτοσαρκασμός και η διαχείριση της κατάστασης από τον Όσκαρ ελαφραίνουν το δύσθυμο κλίμα και αντισταθμίζουν τη θλίψη.

Ο μικρός ήρωας παραδίδει μαθήματα θάρρους στον αναγνώστη του βιβλίου. Ενώ η στάση της κυρίας Ρόζας αποτελεί παράδειγμα. Κομμάτια του βιβλίου αποκαλύπτουν στοιχεία της ζωής της,τα οποία λειτουργούν ως ενίσχυση των θετικών χαρακτηριστικών της. Η Ρόζα καταλαβαίνει καλύτερα την κατάσταση του μικρού Όσκαρ καλύτερα από τον καθένα και δημιουργεί το ιδανικό κόσμο για το μικρό.

Αν και μικρό σε μέγεθος (μόλις 95 σελίδες), το περιεχόμενο του ανταμείβει.

Ιδανικό ανάγνωσμα για παιδιά στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, εφήβους και ενήλικες.

Με διακριτικό τρόπο ,μέσα από τις επιστολές, ο συγγραφέας θίγει περίτεχνα πολλά ανθρώπινα θέματα που απασχολούν το άτομο σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται.

Οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν τη αξία της ζωής, και των ανθρώπινων σχέσεων ως νοηματοδότης άξονας και απαραίτητη προϋπόθεση για μια ζωή με αξιοπρέπεια, ενώ οι μεγάλοι φρεσκάρουν έννοιες που μέσα στη καθημερινότητα τείνουν να λησμονούν.

oscar

 

Το 2009 γυρίστηκε η ταινία Oscar et la dame Rose/Oscar and the lady in pink, βασισμένη στο βιβλίο. Συμπαραγωγή: Γαλλία - Βέλγιο - Καναδάς.

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ

 

Eric2

 

Γεννήθηκε στη Λυόν το 1960. Ο πατέρας του ήταν μποξέρ, η μητέρα του πρωταθλήτρια στίβου. Σπούδασε φιλοσοφία στην Ecole Normale Superieure. Είναι ο σημαντικότερος γάλλος θεατρικός συγγραφέας της τελευταίας δεκαετίας. Έργα του έχουν ανέβει στις σκηνές τριάντα τουλάχιστον χωρών, από την Ιαπωνία και την Ισπανία μέχρι τη Γερμανία και τις Η.Π.Α. Εκτός από θέατρο, έχει συγγράψει μυθιστορήματα και δοκίμια.

Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους θεατρικούς συγγραφείς της γενιάς του.

 

Από την Ελένη Τραχανίδου (nanito)

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery