Ο μικρός πρίγκιπας

11 Απρ 2017
228 φορές

 

Έχω διαβάσει πως "O μικρός πρίγκιπας" είναι το βιβλίο με τις περισσότερες μεταφράσεις στον δυτικό κόσμο μετά τη Bίβλο. Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι αλήθεια, ξέρω όμως πως το έχουν διαβάσει εκατομμύρια νέοι και μη αναγνώστες και πως πραγματικά το αξίζει, για τη λογοτεχνική και ηθοπλαστική του δύναμη. Είναι ένα μυθιστόρημα για μικρά και μεγάλα παιδιά, για ανθρώπους που έχουν φυλάξει σαν επτασφράγιστο μυστικό μέσα στην καρδιά τους την παιδική αθωότητα, όσο δύσκολο ή ακατόρθωτο κι αν είναι αυτό στη σημερινή εποχή και όχι μόνο. Ο ήρωας του κάθε άλλο παρά μικρός είναι όπως επίσης και οι ανησυχίες, οι προβληματισμοί, οι πεποιθήσεις και οι απαντήσεις σε σοβαρά ζητήματα που δίνει στο συγγραφέα. Μέσα από αυτό το βιβλίο ο Σεντ- Εξιπερί προσπαθεί να μας πει πόσο ακατανόητος και πολλές φορές ανόητος φαίνεται στα παιδιά ο κόσμος των μεγάλων και μας διαβεβαιώνει για το πόσα πολλά πράγματα μπορούμε εμείς οι ενήλικες να μάθουμε από τα παιδιά ή ίσως καλύτερα να ξαναθυμηθούμε, αφού όλοι υπήρξαμε παιδιά και όλοι ήμασταν κάτοχοι αυτών των μεγάλων μυστικών αλλά στην πορεία, οι συνθήκες και οι δυσκολίες της ζωής μας ανάγκασαν να τα ξεχάσουμε.


Ο μικρός πρίγκιπας, σύμφωνα με την ιστορία του βιβλίου, ήταν ένα μικρό παιδί που ζούσε μόνο του σε ένα δικό του μακρινό πλανήτη, τον οποίο τακτοποιούσε με πολλή επιμέλεια κάθε μέρα. Σε αυτόν τον μικρό προσωπικό του πλανήτη λοιπόν, που δεν ήταν πολύ μεγαλύτερος από ένα σπίτι, έπρεπε να ξεριζώνει συνέχεια τα δέντρα μπαομπάμπ γιατί αν μεγάλωναν πολύ, υπήρχε περίπτωση να τον καταστρέψουν. Του άρεσε πολύ να κάθεται ήσυχα και να παρακολουθεί το μοναδικό λουλούδι του πλανήτη του όπως επίσης και τα ηλιοβασιλέματα. Μια μέρα όμως αποφάσισε πως ο πλανήτης του παραήταν μικρός και πως ήθελε να μάθει τι υπήρχε και στους άλλους πλανήτες και σε όλα αυτά τα υπέροχα άστρα που έβλεπε από τον δικό του. Με όχημα λοιπόν ένα κοπάδι αποδημητικά πουλιά και αφού προηγουμένως είχε περιποιηθεί καλά τον αγαπημένο του πλανήτη και το μικρό του λουλούδι για τελευταία φορά, ταξιδεύει σε άλλους πλανήτες και γνωρίζεται με πολύ παράξενους ανθρώπους. Κάποτε κάνει στάση και στο δικό μας πλανήτη και συναντάει το συγγραφέα ο οποίος έχει κάνει αναγκαστική προσγείωση με το αεροπλάνο του στην έρημο Σαχάρα. Εκεί θα μάθει από το μικρό πρίγκιπα ένα σωρό σοφά διδάγματα και θα θυμηθεί πως είναι να ξαναβρίσκεις την χαμένη σου παιδική αθωότητα και πόσο πιο απλός και μαγευτικός φαίνεται ο κόσμος μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

o mikros prigkipas photo2


Τα βαθυστόχαστα μαθήματα που μας προσφέρει αυτό το βιβλίο είναι πολλά αλλά μπορούν να συνοψισθούν στο ρητό: αυτό που πραγματικά έχει αξία στον κόσμο, δηλαδή η ουσία, δεν γίνεται αντιληπτό με τις αισθήσεις αλλά με το μυαλό και την καρδιά. Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν, κάτι με το οποίο συμφωνώ απόλυτα, πως το σύγγραμμα από το οποίο μπορείς να μάθεις τις μεγαλύτερες αλήθειες δεν είναι ούτε η φιλοσοφία ούτε η ποίηση ή οτιδήποτε άλλο αλλά το παραμύθι. Αυτό το πανέμορφο και γεμάτο τρυφερά συναισθήματα παραμύθι λοιπόν είναι γεμάτο από τέτοια απλά μαθήματα που ένας έξυπνος αναγνώστης θα τα αναγνωρίσει και θα τα αγαπήσει κατευθείαν, διδάγματα που προέρχονται από τον αγνό, άσπιλο κόσμο ενός παιδιού και τα οποία ο μικρός πρίγκιπας αντιπαραβάλλει με αυτά του ‘λογικού’ κόσμου των μεγάλων. Π.χ. ένα παιδί σαν το μικρό πρίγκιπα, τόσο απογοητευμένο από τους μεγάλους, πάντα έχει ένα αίσθημα απορίας όταν στις γνωριμίες τους, τους ακούει να ρωτάνε ο ένας στον άλλο πόσων χρονών είναι ή πόσα λεφτά βγάζουν και όχι κάτι πιο ουσιαστικό και ενδιαφέρον όπως τι παιχνίδια αγαπάει ή αν συλλέγει πεταλούδες.


Ένα άλλο απόφθεγμα που μεταδίδεται με όμορφο τρόπο από το βιβλίο είναι αυτό που σχετίζεται με την αγάπη. Ο μικρός πρίγκιπας είχε ένα τριαντάφυλλο στον πλανήτη του και νόμιζε πως αυτό ήταν το μοναδικό λουλούδι του κόσμου, μα όταν ήρθε στη γη είδε πως ήταν γεμάτη τριαντάφυλλα. Η αλεπού όμως που συνάντησε στο δρόμο του, του έδωσε να καταλάβει πως αυτό το λουλούδι που είναι τόσο κοινό στα μάτια των άλλων, γίνεται μοναδικό όταν αυτός ρίξει με αγάπη το βλέμμα του πάνω του. Πως αυτό το λουλούδι, που θα μπορούσε να ήταν οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο ή κάποιος άνθρωπος, γίνεται ξεχωριστό μόνο για ένα άτομο όταν το περιβάλλει με την αγάπη και τη στοργή του, έστω κι αν παραμένει κάτι συνηθισμένο στα μάτια όλων των άλλων, μεταμορφώνεται σε κάτι ανεπανάληπτο μόνο μέσα από τη ματιά του ερωτευμένου. Υπάρχουν πολλά ακόμη θεσπέσια διδάγματα σε αυτό τα εξαιρετικό βιβλίο όμως δεν θα τα αναφέρω γιατί έτσι θα μειώσω τη μαγεία που αποπνέει όταν το διαβάζεις απνευστί για πρώτη φορά. Καλό είναι λοιπόν όποιος έχει κρατήσει μέσα του λίγη από την παιδική αγνότητα να το αγοράσει, να το διαβάσει και να το κρατήσει σαν πολύτιμο θησαυρό στην βιβλιοθήκη του.

 

o mikros prigkipas photo3

 

Όσον αφορά το βιβλίο, θα τελειώσω με μια βαθυστόχαστη διαπίστωση που προέρχεται από το στόμα του μικρού πρίγκιπα: "είναι τόσο ανεξιχνίαστος ο κόσμος των δακρύων!" .

Όσον αφορά το συγγραφέα, με μια δική μου διατύπωση: είναι γνωστό πως κάποιες φορές η ειρωνεία της τύχης παίζει περίεργα παιχνίδια. Ο μικρός πρίγκιπας, που προφανώς είναι το alter ego του συγγραφέα, έβλεπε κάθε μέρα 44 ηλιοβασιλέματα από τον πλανήτη του. Ο Σεντ- Εξιπερί χάθηκε για πάντα σε μια αναγνωριστική πτήση με το αεροπλάνο του στις 31 Ιουλίου 1944, όταν ήταν 44 ετών!

 

Από τον Θωμά Χατζηθωμά

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery