Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας

09 Δεκ 2016
395 φορές
Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας είναι ίσως το πιο ρομαντικό μυθιστόρημα που διάβασα ως σήμερα, ένα έργο που βεβαίως έκανε αίσθηση όταν κυκλοφόρησε το 1985 και σήμερα θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του εικοστού αιώνα, ενώ μαζί με το ‘’εκατό χρόνια μοναξιάς’’ αποτελεί τα δύο πιο ολοκληρωμένα και δημοφιλή έργα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.
 
Ο Φλορεντίνο Αρίσα, ένας φτωχός νέος σε κάποια χώρα της Καραϊβικής, εργάζεται ως υπάλληλος στο ταχυδρομείο. Τυχαία, σε κάποια από τις παραδόσεις ερωτεύεται  κεραυνοβόλα την Φερμίνα Δάσα. Ο έρωτας αυτός θα είναι τόσο απόλυτος που θα γίνει η καταλυτική στιγμή, το ορόσημο που θα μεταβάλλει όλη του τη ζωή, αφού κάθε απόφαση που θα πάρει και κάθε πράξη που θα κάνει στο εξής θα σχετίζεται με αυτόν. Οι δύο νέοι αρχίζουν να αλληλογραφούν και μετά από κάποιο διάστημα αποφασίζουν να παντρευτούν. Ο πατέρας της κοπέλας όμως έχει διαφορετική άποψη. Παίρνει την κόρη του και εξαφανίζονται για ενάμιση χρόνο κάπου στην ύπαιθρο, αφήνοντας το νέο μόνο και απεγνωσμένο μέσα σε μια κοινωνία που υποφέρει από την ένδεια και την χολέρα.
 
Όταν η Φερμίνα Δάσα θα γυρίσει πίσω, θα αρνηθεί τον έρωτα της για το νέο και όχι μόνο αυτό. Θα παντρευτεί ένα γνωστό γιατρό της πόλης, θα δημιουργήσει οικογένεια μαζί του και θα ζήσει μια αρκετά ικανοποιητική ζωή δίπλα του, γεμάτη ανέσεις, στερούμενη όμως το πάθος και την ένταση του πρώτου της έρωτα. Αυτός θα βάλει σαν στόχο της ζωής του να την κατακτήσει, με οποιοδήποτε κόστος και ο μόνος τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι να ανεβεί στην ίδια κοινωνική τάξη με αυτήν. Επιστρέφει στο θείο του, ο οποίος κατέχει μια εταιρεία ποταμόπλοιων και ρίχνεται με όρεξη και μανία στη δουλειά. Τα χρόνια περνούν, αυτός σκοτώνει τη μελαγχολία του σε εφήμερους έρωτες, καταφέρνει να γίνει αρκετά ευκατάστατος παίρνοντας στα χέρια του το τιμόνι της εταιρείας και γίνεται πλέον αυτό που τόσα χρόνια ποθούσε, ένα αξιοσέβαστο μέλος της τοπικής κοινωνίας.
 
 Παρ’ όλα αυτά καμιά γυναίκα δεν καταφέρνει να κερδίσει τόσο ξεχωριστή θέση στην καρδιά του όσο αυτή και με την πρώτη ευκαιρία, τον θάνατο του άντρα της, προσπαθεί να την προσεγγίσει ξανά, ύστερα από μισό αιώνα. Αυτή καταλαβαίνει το λάθος της και προσπαθεί να ζήσει αυτό το μεγάλο έρωτα, έστω και τώρα, στα τελευταία χρόνια της ζωής της. Το τελευταίο μέρος του βιβλίου είναι ένα λυρικό, αισθαντικό διαμάντι. Ο Μάρκες περιγράφει πως ο αμείλικτος χρόνος άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του πάνω στα κορμιά των πρωταγωνιστών. Χαρακτηριστικό απόσπασμα είναι αυτό στο οποίο ο συγγραφέας γνωμοδοτεί πως ένας άνθρωπος καταλαβαίνει ότι γερνάει όταν καταβάλλει προσπάθεια για να μην σέρνει τα πόδια του περπατώντας. Το κωμικοτραγικό συμβάν με την ανικανότητα του Αρίσα είναι εκφραστικότερο. Οι δύο ηλικιωμένοι αποφασίζουν να πάνε ένα ταξίδι με ποταμόπλοιο για να ζήσουν ότι στερήθηκαν μια ολόκληρη ζωή. Ο Μάρκες, μεγάλος συγγραφέας, δεν πέφτει στην παγίδα του μελοδραματισμού, τα πρόσωπα του έργου, ακόμα κι αυτήν την ύστατη ώρα, δεν μετανιώνουν για τις αποφάσεις της ζωής τους και αποφασίζουν να μην αφήσουν τις τύψεις ή τη λύπη, για ότι δεν βιώθηκε στην ώρα του, να πάρουν τα ηνία. Ο Φλορεντίνο Αρίσα μάλιστα στην αρχή , όταν η πολυπόθητη συνάντηση πραγματοποιείται, μένει εκστατικός, μετά όμως, όταν συνέρχεται πια είναι ανίκανος να λειτουργήσει. ‘’Είναι γιατί έμεινα παρθένος μια ζωή για σένα’’ της απαντάει με σταθερή φωνή.
 
Το βιβλίο, εκτός από ένα συναισθηματικό εγκώμιο για τον απόλυτο, ασυμβίβαστο έρωτα, μια συγκινητική ρεαλιστική ελεγεία για το λίγο του έρωτα ή για τον ανεκπλήρωτο έρωτα, αποτελεί και ένα στοχαστικό δοκίμιο για την αγάπη γενικά, από την συζυγική έως την παράνομη, γραμμένο με βαθιά αίσθηση γνώσης του αμφιλεγόμενου αντικειμένου απ’ το συγγραφέα. Ο Μάρκες αποφαίνεται ότι πιστεύει στον παθιασμένο έρωτα, πως η αγάπη εξευγενίζεται μέσα από τα βάσανα και έτσι αγιοποιείται. Πάνω απ’ όλα κατανοεί πως έρωτας σημαίνει δόσιμο, σημαίνει αυταπάρνηση, καθημερινός αγώνας, συμβιβασμός και κατανόηση των επιθυμιών του άλλου.
 
Ένα μυθιστόρημα που συνιστώ σε όλους τους ευαίσθητους αναγνώστες που ψάχνουν μέσα σε ένα βιβλίο μα και στην ίδια τη ζωή έναν έρωτα δυνατό, αντισυμβατικό, απόλυτο και εν τέλει καθαρτήριο. 
 
 
Από τον Θωμά Χατζηθωμά
 
 
 
Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Φυσάει - Κάκια Ξύδη »

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery