Φυσάει - Κάκια Ξύδη

14 Δεκ 2016
377 φορές

«Φυσάει! Φυσάει πολύ δυνατά. Μετεωρίζομαι στην άκρη του ονείρου μου και χάνομαι μέσα του. Εγώ το δημιούργησα και μόνη μου θα το φτάσω μέχρι το τέλος. Στάλα στάλα, γεμίζω όλο και πιο πολύ από τις ευλογημένες στιγμές που έζησα. Στάμνα κρυστάλλινη κάτω από την πηγή του Θεού. Περιμένω καρτερικά. Μέχρι που μια θαυμαστή πληρότητα με κυριεύει. Είτε καλή είτε κακή, αυτή είναι η ζωή μου. Αρκετή για να γεμίσει τη στάμνα μου, ικανή να με ολοκληρώσει. Απαλλαγμένη από τα «γιατί» και τα «πρέπει», με τη μία και μοναδική της αλήθεια. Φυσάω! Είμαι ο αγέρας που με χτυπάει, με ξεγυμνώνει, με ταξιδεύει, με ξυπνάει, με λυτρώνει».

Αυτό ήταν ένα απόσπασμα από το νέο βιβλίο με τίτλο “Φυσάει” της Κάκιας Ξύδη.. Η συγγραφέας χαρίζει στο αναγνωστικό κοινό τη νέα της δημιουργία, που κρατάει από το χέρι τον νέο της κηδεμόνα, τις εκδόσεις Πνοή. Μια διαφορετική λογοτεχνική πρόταση για ανθρώπους που ψάχνουν το άλλο, το φρέσκο, το πρωτότυπο στην ελληνική λογοτεχνία.

Στο βιβλίο αυτό ποίηση και πεζός λόγος εναλλάσσονται, με τέτοιο τρόπο που δημιουργούν στον αναγνώστη την αίσθηση της οικειότητας. Καταστάσεις που λίγο πολύ καθένας μας έχει βιώσει. Όπως αναφέρει σε μια συνέντευξη της η συγγραφέας, το “Φυσάει” είναι μια σειρά διηγημάτων. Κάθε μια ιστορία μπορεί να διαβαστεί ξεχωριστά χωρίς να δίνει την αίσθηση ότι είναι μέρος μιας μεγαλύτερης και πως κάτι της λείπει νοηματικά. Οι μικρές αυτές ιστορίες μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα, αλλά, όταν διαβαστούν όλες μαζί στην σειρά, είναι ένα πλούσιο κι ολοκληρωμένο συναισθηματικό ταξίδι.

Η κεντρική ιδέα είναι ο έρωτας, η αγάπη, η προδοσία, η μοναξιά, η ελπίδα, συναισθήματα που ξεπηδάνε μέσα από κείμενα, φράσεις, στίχους, λέξεις, τόσο όμορφα δοσμένα από την συγγραφέα! Η πρωτοτυπία του συγκεκριμένου βιβλίου, έγκειται στους πρωταγωνιστές του, όπου δεν έχουν να κάνουν με περιγραφές ανθρώπων, πρόσωπα ή καταστάσεις. Πρωταγωνιστές είναι τα ίδια τα συναισθήματα, οι αξίες, τα πως και τα γιατί, τα πρέπει και δεν πρέπει, τα θέλω και λαχταρώ. Αγαπημένο μου κεφάλαιο το «Ένα βράδυ κλεμμένο», όπου δίνεται η πιο κρίσιμη νύχτα του ζευγαριού, γιατί η γυναίκα εκφράζει δυνατά τα θέλω της, που τελικά αντιβαίνουν σε αυτά του άντρα. Επίσης, ταυτίστηκα με τις ιστορίες "Η Αλήθεια μου", "Μοιραία συνάντηση" Τη συνέχεια την αφήνω στον αναγνώστη.

Όταν σε συνέντευξη της η συγγραφέας ρωτήθηκε τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο, εκείνη απάντησε: «Μια νέα αναγνωστική εμπειρία. Είναι η άλλη πρόταση. Αν έχουν βαρεθεί να διαβάζουν συνηθισμένες ιστορίες, με αυτό το βιβλίο θα έχουν την ευκαιρία να δουν κάτι διαφορετικό. Είναι μια πρόκληση. Επίσης θα μπορούσα να αποκαλέσω το βιβλίο διαδραστικό, μιας και ο αναγνώστης θα πρέπει να συμπληρώσει το παζλ της ιστορίας με την φαντασία του, ανάλογα με τα δικά του βιώματα. Νομίζω ότι μόλις τελειώσει το βιβλίο, ένα πικρό χαμόγελο θα ανθίσει στα χείλη του και θα νιώσει πιο πλούσιος συναισθηματικά».

Το μήνυμα που έλαβα μέσα από τις σελίδες του, είναι πως όταν βρεθείς σε μια πορεία που σε βγάζει σε αδιέξοδο και δεν επιθυμείς πια, τότε πρέπει να καταλάβεις ότι δεν έχει σημασία προς τα πού φυσάει ο άνεμος, αλλά προς τα πού φυσάει η καρδία σου και να την ακολουθείς.

Το βιβλίο είναι πραγματικά φροντισμένο, χωρίς υπερβολικά φανταχτερό χαρτί, σε μικρό, βολικό σχήμα, οπότε διευκολύνει τον αναγνώστη να το έχει πάντα μαζί του. Το εξώφυλλο με μάγεψε από την πρώτη στιγμή που το είδα και το θεωρώ πολύ καίριο ως προς τα λογοτεχνικά σχέδια της συγγραφέως.

Η Κάκια Ξύδη γεννήθηκε στη Σελλασία Λακωνίας, όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Τελείωσε το Λύκειο στη Σπάρτη και το St. George College στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Το 2016 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Πνοή.

Είναι μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Επίσης, είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και διατηρεί το δικό της ιστολόγιο στη διεύθυνση: www.xidikakia.blogspot.com
Τα προηγούμενα βιβλία της συγγραφέως που κυκλοφορούσαν από τις εκδόσεις Οσελότος είναι: “Ο Κρυσταλής και το όνειρο της βροχής” (2014), “Ανεμομπελάδες στις Κυκλάδες” (2013), “Σε ελεύθερη πτώση” (2012) και “Ταξίδι στην ομίχλη” (2010).

 

Από την Ευδοξία Υψηλάντη

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery