Ιστορίες να σκεφτείς - Χορχέ Μπουκάι (Jorge Bucay)

14 Δεκ 2016
489 φορές

“Ήταν μια φορά... «μια φορά» που από το πολύ που τη διηγήθηκαν ακούστηκε τόσες φορές... που έγινε πραγματικότητα”.

«Πάντα υποστήριζα ότι τα βιβλία μου αποτελούν, απλώς, ένα υλικό για το νου, ότι βοηθούν τον αναγνώστη να στοχαστεί για τον κόσμο και τον εαυτό του. να σκεφτεί τι δρόμο έχει χαράξει στη ζωή με όσα έκανε και όσα δεν μπόρεσε να κάνει. να αναλογιστεί όλα όσα συνέβηκαν και, πάνω απ' όλα, που οδηγείται ο ίδιος και που θα ήθελε να οδηγηθεί.

Το μόνο πράγμα που θέλω απ' τα βιβλία μου, είναι να χρησιμεύσουν στους άλλους όπως χρησίμευσαν σ' εμένα άλλα βιβλία. να μπορέσουν να γίνουν δρόμος για κάποιους, επιβεβαίωση για κάποιους άαλλους, αφορμή για όσους θέλουν να βρουν μια σύντομη διέξοδο, να ξεφορτωθούν ένα βάρος, να δουν με νέα ματιά κάποιο παλιό τους πρόβλημα.

Το εργαλείο που χρησιμοποιεί αυτό εδώ το βιβλίο, είναι η μαγική τέχνη της αφήγησης μιας ιστορίας που σου ανοίγει πόρτες αγνοημένες, δυνατότητες που δεν τις είχες φανταστεί, δρόμους που δε βάδισες ακόμα».

Το βιβλίο του Χορχέ Μπουκάι “Ιστορίες να σκεφτείς” περιέχει 27 ιστορίες που η πλειονότητα τους - εκτός από λίγες δικές του εμπνεύσεις - αντιστοιχούν στην προσωπική του εκδοχή παλιών αφηγήσεων, απ' όλες τις παραδόσεις του κόσμου, όπως ποιήματα συγγραφέων που θαυμάζει, ιστορίες αστικών μύθων αλλά και προσαρμογές σύγχρονων και άγνωστων συγγραφέων.

Μέσα από τις ιστορίες αυτές ο συγγραφέας βάζει τον αναγνώστη να σκεφτεί τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις, τι υπονοείται αλλά και να ανακαλύψει πτυχές του εαυτού του, που δεν τις γνώριζε, τις έκρυβε, τις είχε ξεχάσει ή πολύ απλά δεν μπορούσε να τις εκφράσει. Οι περισσότερες ιστορίες αφήνουν στον αναγνώστη ένα χαμόγελο στα χείλη. Είναι ιστορίες για μικρούς και μεγάλους, που όσες φορές και αν τις διαβάσεις, σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σου, ανακαλύπτεις πάντα αυτές τις κρυμμένες αλήθειες.

Ο Μπουκάι πιστεύει ότι “με τις ιστορίες κοιμούνται τα παιδιά και ξυπνούν οι μεγάλοι” και αυτή η συγγραφική του απόπειρα είναι η απόδειξη: διαβάζοντας τα κείμενα του ο αναγνώστης αισθάνεται χαλάρωση σαν κάποιος να του διηγείται παραμύθι, παρόλα αυτά νιώθει την συνείδηση του να ξυπνά και να ζητά εξηγήσεις.Ποιος είναι όμως ο Χορχέ Μπουκάι; Γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Είναι γιατρός και ψυχοθεραπευτής της σχολής Γκεστάλτ, ειδικεύτηκε στη θεραπεία των νοητικών ασθενειών εργαζόμενος αρχικά σε νοσοκομεία και κλινικές και, εν συνεχεία, δίνοντας διαλέξεις σε ιδρύματα, κολέγια, θέατρα, καθώς και σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Μονίμως και παντού προσκεκλημένος, προσπαθεί να παρίσταται σε μαθήματα, σεμινάρια και συνέδρια στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Χιλή, το Μεξικό, τις Η.Π.Α., την Ιταλία, την Ισπανία ...

Ειδικευθείς στην ψυχοθεραπευτική προσέγγιση Γκεστάλτ, θεωρεί ότι η ζωή μας πρέπει να μας απασχολεί σε σχέση με το παρόν και να μην αγκιστρωνόμαστε στις μνήμες του παρελθόντος, καθώς και στο μέλλον εφ' όσον αυτό είναι κάτι που δεν υπάρχει. Η ψυχοθεραπεία Γκεστάλτ, δίνοντας έμφαση στη διαλεκτική σχέση ψυχοθεραπευτή και θεραπευόμενου, βοηθά το άτομο να αναλαμβάνει την ευθύνη της ύπαρξης του και να προσαρμόζεται δημιουργικά στα νέα δεδομένα, ώστε να φτάσει κοντά στην αυτεπίγνωση.

Άλλα βιβλία του Μπουκάι που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά είναι: Βασίσου πάνω μου, Να σου πω μια ιστορία, Ο δρόμος της αυτοεξάρτησης, Να βλέπεις στον έρωτα, Ο δρόμος της συνάντησης, Ο δρόμος των δακρύων, Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας, Ο δρόμος της ευτυχίας, Από την άγνοια στη σοφία, Ο τρομερός εχθρός, Ο μύθος της θεάς τύχης, Από την αυτοεκτίμηση στον εγωισμό, Ο δρόμος της πνευματικότητας, Γράμματα στην Κλαούντια, Μια ιστορία λυπητερή.

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί τουλάχιστον σε 21 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τα έργα του ως βιβλία αυτοβοήθειας, γι' αυτό και έχουν ευρύτερη απήχηση σε επαγγελματίες και μη, νέους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία αναγνώστες.

 

Συνοπτική ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος: Ιστορίες να σκεφτείς
Συγγραφέας: Χορχέ Μπουκάι (Jorge Bucay)
Μετάφραση: Μαρία Μπεζαντάκου
Σελίδες: 148
Εκδόσεις: Opera

 

 

Από την Ευδοξία Υψηλάντη

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery