Παρελθόν VS Παρόν

01 Μαρ 2017
337 φορές

Το παρελθόν μας θα μας ακολουθεί πάντα, είτε θέλουμε είτε όχι, γιατί είναι αποτέλεσμα κάποιων επιλογών. Η γνωστή σε όλους μας φράση «το πάθημα έγινε μάθημα» είναι ακριβώς ο λόγος που πρέπει να κρατάμε το παρελθόν για πάντα στο μυαλό μας. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση μην τυχόν κάνουμε κάποιο λάθος. Ούτε πρέπει να μας επηρεάζει μόνιμα το παρελθόν μας. Αντίθετα, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοι μας «παν μέτρον άριστον»! Πρέπει να χειριστούμε κατάλληλα το παρελθόν και το παρόν μας, έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία. Όμως, πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι πρέπει να κρατήσουμε και τι όχι;

 

Πολλές φορές, έχοντας βιώσει κάτι άσχημο στο παρελθόν, ίσως το συσχετίζουμε με το παρόν. Για παράδειγμα, αν μας έχει φερθεί άσχημα ένας μυώδης άντρας, να θεωρούμε ότι όλοι οι μυώδεις άντρες φέρονται άσχημα και υποσυνείδητα να μην τους εμπιστευόμαστε. Με τη λογική ξέρουμε ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός αλλά συναισθηματικά δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε, τους βλέπουμε το ίδιο.


Ωστόσο, παρ’ όλο που το παρελθόν μπορεί να επηρεάσει ακόμη και το μέλλον μας, δεν πρέπει να μας περιορίζει ως προς τις επιλογές μας. Σ’ αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε μερικούς τρόπους και εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε με απόσταση «ασφαλείας» από το παρελθόν μας.

 

parelthon vs paron photo2

 

Δείτε το παρελθόν σας από μια εξωτερική σκοπιά!

Φανταστείτε τον εαυτό σας να παρατηρεί ένας συμβάν από μια εξωτερική σκοπιά, ότι κάτι συμβαίνει σε κάποιον άλλον και όχι σε εσάς. Με αυτόν τον τρόπο, αποστασιοποιείστε από την εκάστοτε εμπειρία και επιτρέπετε τον εαυτό σας να βλέπει το κάθε γεγονός ως τρίτο πρόσωπο, αντί να το θυμάστε ως πρώτο. Αυτό βοηθά στο να γίνει λιγότερο έντονη η ανάμνηση και να μην καταλήξει να σας επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό.

 

parelthon vs paron photo3

 

Αλλάξτε το περιβάλλον σας!

Η λέξη «περιβάλλον» μπορεί να περιλαμβάνει άτομα από το φιλικό περιβάλλον ως και την αλλαγή ολόκληρου το σπιτιού μας. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που μας επηρεάζει μια ερωτική σχέση από τη παρελθόν, μπορεί η κρεβατοκάμαρα μας να μας θυμίζει συνεχώς αυτό το άτομο. Μια καλή λύση είναι η ανακαίνιση! Αυτό φυσικά εξαρτάται και από το budget που έχουμε να διαθέσουμε. Μπορεί να περιλαμβάνει από την αλλαγή απλώς του χρώματος του δωματίου ή την τοποθέτηση ενός καινούριου χαλιού, ως και την ανακαίνιση ολόκληρου του δωματίου.


Από την άλλη, ίσως υπάρχουν άτομα που μπορεί να μας θυμίζουν ένα αρνητικό παρελθόν. Έτσι, καλό θα είναι να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα στα άτομα που μας περιβάλλουν. Να δούμε ποιοι είναι αυτοί που μας προσφέρουν χαρά και βοήθεια σε προβλήματα και ποιοι είναι αυτοί που τους κρατάμε μόνο και μόνο επειδή μας συνδέουν με το παρελθόν.


Όπως και να ‘χουν τα πράγματα για τον καθένα μας, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι το να αναπολούμε τους παλιούς καλούς καιρούς, και να τους εξιδανικεύουμε, μας στερεί τη δυνατότητα να ευτυχίσουμε στο παρόν. Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μας: Σταμάτα να είσαι αυτή που ήσουν κάποτε, για να μπορέσεις να γίνεις αυτή που είσαι σήμερα.

 

 

Από την Νιόβη Τσοχαταρίδου

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Γιορτινή Μελαγχολία - Christmas Blues »

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery