Αισιοδοξία παρά την κρίση!

23 Μαρ 2017
245 φορές

 

Αισιοδοξία: ένα χαρακτηριστικό που στην Ελλάδα λίγοι το κατέχουν πλέον. Το να είσαι αισιόδοξος παρά τις δύσκολες μέρες που περνά η χώρα μας μπορεί να είναι κάπως.. οξύμωρο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι απαγορεύεται να βλέπεις τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά. Ξέρω, θα πεις σε μια τέτοια κατάσταση δεν υπάρχει θετική πλευρά. Λάθος! Σε ό,τι κάνουμε, όποια κι αν είναι η ενέργεια μας, θα βρούμε έστω και κάτι μικρό! Και στην τελική, μη βλέπεις ειδήσεις, βρε αδερφέ! Να δεις μετά αισιοδοξία!

 

Αισιόδοξος είναι μόνο όποιος έχει εμπιστοσύνη στο μέλλον;

Όχι. Αισιόδοξος είναι εκείνος που μπορεί να δει όσα συμβαίνουν στη ζωή του με θετικό τρόπο, ακόμα και όταν οι καταστάσεις είναι δύσκολες και αντίξοες. Οι ειδικοί εξηγούν ότι πρόκειται για ένα εγγενές χαρακτηριστικό με το οποίο κάποιοι από εμάς είχαμε την τύχη να γεννηθούμε. Παρ’ όλα αυτά, και οι υπόλοιποι - όσοι δεν το έχουμε από τη φύση μας - δεν χρειάζεται να απογοητευόμαστε, αφού μπορούμε να το αποκτήσουμε. Πώς; Προσπαθώντας. Αυτό τουλάχιστον μας συμβουλεύουν οι ειδικοί, να προσπαθήσουμε να εκπαιδευτούμε στη θετική ψυχολογία και την αισιόδοξη στάση ζωής.

 

aisiodoxia para tin krisi photo2

 

Όταν μιλάμε για αισιοδοξία, σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε να «μετακομίσουμε» σε μία διαφορετική πραγματικότητα και να φανταζόμαστε ότι όλα όσα συμβαίνουν είναι τέλεια, αλλά ,αντίθετα, να προσπαθούμε να εστιάζουμε στη ζωή μας σε όσα πράγματι μας χαροποιούν. Κλείσε την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες και ας βγούμε έξω μια βόλτα να περπατήσουμε με την οικογένεια ή με τους φίλους μας. Σκέψου με πόση χαρά και ικανοποίηση θα γυρίσεις σπίτι. Η ικανότητα να χαιρόμαστε με τα μικρά πράγματα που συμβαίνουν στην καθημερινή μας ζωή και να μην τα αφήνουμε να μας προσπερνούν είναι κάτι που μπορούμε να καλλιεργήσουμε και να ενισχύσουμε. Αυτό που χρειάζεται να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε είναι ο τρόπος που ερμηνεύουμε τα όσα μας συμβαίνουν και απαιτεί προσπάθεια.

Η αισιοδοξία και η θετική στάση ζωής είναι πιθανό να μακρύνουν τη ζωή μας και σίγουρα να την κάνουν πολύ πιο όμορφη. Άλλωστε, αισιοδοξία σημαίνει λιγότερο άγχος και λιγότερο άγχος σημαίνει υγεία.

 

aisiodoxia para tin krisi photo3

 

Προσοχή όμως! Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα που μας παροτρύνει να θεωρούμε ότι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα με ελαφριά διάθεση και να τα δούμε όλα θετικά, ακόμα και τις δύσκολες στιγμές, ακόμα και τις ατυχίες, τις ασθένειες, τα ατυχήματα ή τις αναποδιές. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, αλλά και ουτοπικό, για την πλειοψηφία των ανθρώπων, που συν τοις άλλοις έχουν ανάγκη και είναι απαραίτητο να «θρηνήσουν» όταν περνούν μια δυσκολία, πράγμα που είναι και το αναμενόμενο, στο μέτρο βέβαια του φυσιολογικού.

Η συγκεκριμένη τάση όμως βρίσκει επίσης αντίθετους αρκετούς επιστήμονες, που τονίζουν ότι μια τέτοια θεωρία θα μπορούσε να γίνει ακόμα και επικίνδυνη, καθώς είναι πιθανό να οδηγήσει τελικά τον άνθρωπο να νιώθει πολύ χειρότερα: ένοχος και υπεύθυνος για δύο λόγους. Τόσο επειδή δεν μπορεί να δει θετικά τα όσα τον ταλαιπωρούν και τον προβληματίζουν όσο και επειδή δεν έχει καταφέρει να επηρεάσει τα πράγματα, αφού τον έχουν ωθήσει να πιστεύει ότι όλα είναι στο χέρι του, ώστε να αποβούν τελικά θετικά για τον ίδιο.

 

Από την Νιόβη Τσοχαταρίδου

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery