Πόσο υγιεινή είναι μια χορτοφαγική διατροφή;

03 Μαρ 2017
174 φορές

Η χορτοφαγική δίαιτα που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει εκατομμύρια οπαδούς ανά τον κόσμο, είναι μια διατροφική επανάσταση-ιδεολογία για κάποιους και για άλλους απλά μια τάση. Η αφοσίωση πολλών στο veganism, σύμφωνα με το Vegan Action, μπορεί να υπάρξει για ποικίλους λόγους.

Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι η προστασία και οι καλύτερες συνθήκες ύπαρξης των ζώων, η προστασία του περιβάλλοντος και η αποτροπή πολλών προβλημάτων υγείας όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, ο διαβήτης ή η υπέρταση. Σε πολλούς όμως γεννιέται η απορία: Είναι η χορτοφαγική διατροφή πραγματικά υγιεινή;

 

Η αξιόπιστη Academy of Nutrition and Dietetics υποστηρίζει για την vegan και vegetarian διατροφή: Οι σωστά οργανωμένες χορτοφαγικές δίαιτες είναι υγιεινές αφού μπορούν να προσφέρουν στο σώμα αρκετές θρεπτικές ουσίες και να προλάβουν ορισμένες ασθένειες. Η έμφαση όμως εδώ δίνεται στις καλά οργανωμένες χορτοφαγικές δίαιτες. Είναι ανάγκη να αναζητιόνται προσεκτικά, από αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν μια διατροφή σαν αυτή, οι θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες γι’ αυτούς, ποιοι τύποι φαγητών περιέχουν τέτοιες ουσίες και ποιες συνταγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία αυτών των γευμάτων. Αφού διασαφηνιστούν και οργανωθούν τα παραπάνω, η δίαιτα μπορεί να είναι υγιεινή.


Θα σας δώσω τώρα κάποια πολύ σημαντικά tips για να σας βοηθήσω στην έρευνα σας. Είναι ορισμένες θρεπτικές ουσίες στις οποίες είναι ανάγκη να δώσετε σημασία.

 

Πρωτεΐνη

Αφού η πλειοψηφία των παμφάγων οργανισμών παίρνει την πρωτεΐνη από το κρέας, πως μπορούν οι χορτοφάγοι να λάβουν αρκετή πρωτεΐνη χωρίς να τρώνε ζωικό κρέας; Πρέπει να επικεντρωθούν στις φυτικές πρωτεΐνες όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια, τους ξηρούς καρπούς, τα ολικής άλεσης δημητριακά (όπως το καστανό ρύζι, τα ολικής άλεσης ψωμί ή η κινόα) και το γάλα σόγιας.

 

Βιταμίνη D

Αυτή η βιταμίνη είναι σημαντική γιατί βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου καθώς και σε άλλες βασικές λειτουργίες του σώματος. Ενώ η έκθεση στον ήλιο μπορεί να ωθήσει στον σχηματισμό της Βιταμίνη D στο δέρμα, σε σχέση φυσικά με το κλίμα της εκάστοτε χώρας και κάποιους άλλους παράγοντες, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι αρκετή. Οι χορτοφάγοι πρέπει να επικεντρωθούν σε τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη D όπως στον χυμό πορτοκαλιού ή διάφορα συμπληρώματα. Το σώμα πάντως χρειάζεται 15 μικρογραμμάρια της συγκεκριμένης βιταμίνης κάθε μέρα.

 

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για πολυάριθμες λειτουργίες του οργανισμού, μια από αυτές είναι η διατήρηση σκληρών κοκάλων. Ενώ πολλοί παμφάγοι οργανισμοί λαμβάνουν το ασβέστιο από γαλακτοκομικά προϊόντα, οι vegans μπορούν να βασιστούν σε άλλες πηγές ασβεστίου όπως τον χυμό πορτοκαλιού, το γάλα σόγιας ή ρυζιού, το tofu και κάποιες άλλες τροφές.

 

Σίδηρο

Ακόμη ένα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο για τους χορτοφάγους είναι το σίδηρο. Υπάρχουν δύο τύποι του συγκεκριμένου στοιχείου: το σίδηρο που περιλαμβάνει αιμίνη και το σίδηρο χωρίς αιμίνη. Το πρώτο το βρίσκουμε στο ζωικά προϊόντα σε αντίθεση με το δεύτερο. Δυστυχώς, οι πηγές σιδήρου χωρίς αιμίνη απορροφούνται δυσκολότερα από τον οργανισμό. Ένας τρόπος να βελτιωθεί η απορρόφηση του είναι να καταναλώνονται τροφές που περιέχουν Βιταμίνη C. Μερικές από αυτές είναι τα εσπεριδοειδή φρούτα (όπως τα πορτοκάλια), οι πράσινες πιπεριές, οι πατάτες ή τα κουνουπίδια. Καλές πηγές σιδήρου για χορτοφάγους είναι τα ξερά φασόλια, κάποια σκούρα λαχανικά και αποξηραμένα φρούτα. Οι vegan βέβαια ίσως χρειαστούν κάποια συμπληρώματα σιδήρου.

 

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη αυτή είναι αρκετά σημαντική για τον οργανισμό οπότε οι vegan θα χρειαστούν τα απαραίτητα συμπληρώματα. Η Βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα, υπάρχει και σε ορισμένα φυτικά όμως δεν είναι και τόσο αξιόπιστες πηγές. Ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης της βιταμίνης αυτής είναι μέσω συμπληρωμάτων πολυβιταμινών μαζί με άλλες Β βιταμίνες. Έτσι θα επιτευχθεί η καλύτερη απορρόφηση.

 

Ωμέγα-3 λιπαρά

Τα λιπαρά αυτά βρίσκονται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια επειδή υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι τα Ωμέγα-3 λιπαρά μειώνουν τις πιθανότητες καρδιοπαθειών και πολλών άλλων παθήσεων. Η κύρια πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών είναι τα ψάρια, αλλά μπορούν να προσληφθούν και από ξηρούς καρπούς, από λάδι κανόλας ή σόγιας και από τον λιναρόσπορο.

 

Ελπίζω τα παραπάνω tips να σας βοηθήσουν να συνθέσετε τη δική σας χορτοφαγική διατροφή ή να ενημερωθήκατε περεταίρω γι’ αυτό το πολύ δημοφιλές lifestyle. Η χορτοφαγία έχει σίγουρα πολυάριθμα οφέλη εξαιτίας της κατανάλωσης πολλών λαχανικών και φρούτων τα οποία περιλαμβάνουν πολύτιμες για των οργανισμό βιταμίνες, μέταλλα και ίνες.

Χρειάζονται όμως πολλές πληροφορίες, χρόνος και χρήματα για να δημιουργήσετε μια υγιεινή-ακίνδυνη χορτοφαγική διατροφική ρουτίνα. Αν σκέφτεστε σοβαρά να υιοθετήσετε έναν τέτοιο τρόπο ζωής, το πιο σωστό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό διαιτολόγο και να μην αμελήσετε τις ιατρικές εξετάσεις.


Επισκεφτείτε το επίσημο website του Academy of Nutrition and Dietetics http://www.eatright.org/

 

 

Από την Χαρά Καλεμάκη

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery