Γιατί Κολλάμε και Παίρνουμε Κιλά ενώ Κάνουμε Δίαιτα!

06 Μαρ 2017
239 φορές

Πολλές από εσάς, ενώ ακολουθείτε πιστά τη δίαιτα σας και δεν έχετε κανένα πρόβλημα υγείας, βλέπετε τη ζυγαριά να ανεβαίνει και να παίρνετε κιλά αντί να χάνετε!

Τι μπορεί να συμβαίνει άραγε;

 

Κατακράτηση Υγρών

Η ξαφνική άνοδος κιλών μπορεί να έχει βασική αιτία την κατακράτηση υγρών, η οποία φυσικά οφείλεται στην μεγάλη κατανάλωση αλατιού στα φαγητά που τρώτε αλλά και σε καθαρά ψυχολογικούς λόγους (άγχος, μεγάλη στεναχώρια). Αυτή η αύξηση βάρους δεν πρέπει να σας ανησυχεί μιας και είναι προσωρινή και αντιμετωπίζεται εύκολα. Σύμμαχος στην αντιμετώπιση της φυσικά το νερό.

 

 

Χρήση Αντισυλληπτικών Χαπιών

Παλαιότερα τα αντισυλληπτικά χάπια είχαν μεγάλη ποσότητα οιστρογόνων που προκαλούσαν κατακράτηση υγρών. Τα σύγχρονα πλέον χάπια δημιουργούν λιγότερα προβλήματα στον μεταβολισμό, παρόλα αυτά είναι ικανά να δημιουργήσουν σημαντική αύξηση του σωματικού μας βάρους, αν δε λαμβάνονται σε συνδυασμό και σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες του γιατρού μας.

 

 

Μηνιαίος Κύκλος Περιόδου

Δύο εβδομάδες πριν την περίοδο, κατά την διάρκεια της ωορρηξίας, συνήθως, οι περισσότερες γυναίκες τρώμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού απ’ ότι συνήθως. Βιολογικά αυτό που συμβαίνει είναι καλό, γιατί το σώμα μας προετοιμάζεται για πιθανή εγκυμοσύνη. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυξάνεται η πρόσληψη τροφής στις 500 θερμίδες περισσότερες περίπου την ημέρα, δέκα μέρες πριν από την περίοδο. Η σοκολάτα δε είναι η πρώτη στις προτιμήσεις των γυναικών. Κι ενώ σε αυτές τις δύο εβδομάδες αυξάνεται ο μεταβολισμός μας, ωστόσο δεν είναι αρκετός για να κάψει τις επιπλέον 500 θερμίδες. Πρέπει επομένως να προσέχουμε περισσότερο την ποσότητα και την θερμιδική αξία της τροφής που καταναλώνουμε τις συγκεκριμένες ημέρες.

 

 

Δυσκοιλιότητα

Θεωρείται κάποιος δυσκοίλιος όταν δεν πάει τουαλέτα τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα. Τα βασικά αίτια συνήθως είναι η μικρή κατανάλωση φυτικών ινών, η έλλειψη άσκησης και το στρες. Πρέπει να βάλετε στο πρωινό σας φυτικές ίνες (δημητριακά, μούσλι, βρώμη και ψωμί ολικής άλεσης), να τρώτε φρέσκα φρούτα με τη φλούδα τους, σαλάτες και λαχανικά, να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, να γυμνάζεστε συχνά και να αποφεύγετε τη χρήση χαπιών για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

 

nero

 

Ανεπαρκής κατανάλωση νερού

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό και απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό και σε περίοδο δίαιτας 10 με 12. Η η κατανάλωση νερού πριν από το γεύμα ή και κατά τη διάρκειά του ενδείκνυται σε περιπτώσεις δίαιτας, αφού εντείνει την αίσθηση του φουσκώματος, με αποτέλεσμα ο κορεσμός να έρχεται νωρίτερα. Ταυτόχρονα το νερό λειτουργεί ως φυσικός λιποδιαλύτης βοηθώντας στην αποβολή των τοξινών και του λίπους απ’ τον οργανισμό, αλλά αυξάνει και τον αριθμό θερμίδων που καίμε κατά τις καθημερινές μας δραστηριότητες και κάνοντας άσκηση.

 

 

Ορμονικές διαταραχές

Ινσουλινοαντίσταση – υποθυρεοειδισμός, δύο συχνά φαινόμενα που όταν συμβαίνουν το αδυνάτισμα είναι πρακτικά αδύνατο. Στη δε πρώτη τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα παραμένουν ανεβασμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα η επιπλέον ινσουλίνη που παράγεται να οδηγεί τα κύτταρα του οργανισμού στη χρήση περισσότερης ενέργειας σε μορφή γλυκόζης, μετατρέποντας την σε λίπος. Στη δεύτερη περίπτωση ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί κι έτσι δεν παράγει επαρκή ποσότητα θυρορμόνης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο μεταβολισμός να λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς και φυσικά να δυσκολεύεται να κάψει το λίπος.
Εδώ πρέπει να πούμε πως και στις δύο περιπτώσεις η σωστή και μεθοδευμένη θεραπεία, που θα υποδείξει ο κατά περίπτωση ειδικός ιατρός, μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα και να λύσει το πρόβλημα δια παντός.

 

xapia

 

Φαρμακευτική αγωγή

Η συνεχής και χρόνια χρήση κάποιων φαρμακευτικών σκευασμάτων μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον μεταβολισμό με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Κάποια από αυτά είναι τα κορτικοστεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά.

 

 

Αλκοόλ

Ένα με δύο ποτηράκια κόκκινο κρασί την ημέρα, για όσες δεν πάσχουν από υψηλή πίεση, κάνουν καλό στην υγεία. Περισσότερα από δύο, καθώς και η καθημερινή κατανάλωση άλλων αλκοολούχων ποτών, προκαλούν αύξηση του σωματικού μας βάρους λόγω θερμίδων, κατακράτησης υγρών και ενδεχομένως άλλων προβλημάτων υγείας.

 

 

Από την Κερασία Αθανασιάδου

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery