Καθιστική εργασία και Υγεία

15 Μαρ 2017
189 φορές

 

Ο σύγχρονος τρόπος εργασίας πολλές φορές μας έχει να καθόμαστε σε μια καρέκλα αρκετές ώρες την ημέρα. Αλλά το ανθρώπινο σώμα δεν είναι φτιαγμένο για να κάθεται, έχει δημιουργηθεί για να κινείται. Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η καθιστική εργασία σύμφωνα με πανεπιστημιακές μελέτες;

 

1) Πόνος στον αυχένα

Η λανθασμένη κλίση του κεφαλιού κατά τη διάρκεια της εργασίας μας στον υπολογιστή καθώς και το καμπούριασμα της πλάτης είναι κινήσεις που ασκούν πίεση στους σπονδύλους και στους μύες του αυχένα μας. Όταν αυτό γίνεται συνέχεια υπάρχει κίνδυνος για αυχενικό σύνδρομο ή ακόμα χειρότερα από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.

kathistiki ergasia ygeia photo2


2) Προβλήματα στην σπονδυλική στήλη

Η καθιστική εργασία προκαλεί σκλήρυνση των συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης.

 


3) Καρδιαγγειακά νοσήματα

Οι άνθρωποι που περνούν πολλές ώρες την ημέρα κινδυνεύουν από παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο, παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης η υπερβολική καθιστική εργασία δημιουργεί ακόμα και τον κίνδυνο θρόμβωσης στο αίμα.

 


4)Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα προκαλείται από την αυξανόμενη πίεση στο μέσο νεύρο που εισέρχεται στο χέρι εξαιτίας της περιορισμένης κίνησης του καρπού. Αποτελεί αιτία μουδιάσματος και πόνου στο χέρι.

 

 

5)Οστεοπόρωση

Η απουσία άσκησης κάνει τα οστά αδύναμα κι εύθραυστα. Η οστεοπόρωση είναι μία “ύπουλη” αρρώστια που δεν την παίρνουμε εύκολα είδηση παρά μόνο έπειτα από κάποιο σπάσιμο.

 

Ψάχνοντας τη λύση στο πρόβλημα

Η πλούσια γνώση και η μελέτη των προβλημάτων που δημιουργεί η καθιστική εργασία ευαισθητοποίησαν κάποιες χώρες και έλαβαν κάποια μέτρα. Για παράδειγμα στη Δανία οι εργοδότες υποχρεώνονται από τον νόμο να παρέχουν στους υπαλλήλους τους γραφεία που αλλάζουν ύψος. Ενώ στις Η.Π.Α., μεγάλες εταιρείες κατασκευάζουν γραφεία για όρθιους, αλλά και ειδικές συσκευές κατά της καθιστικής ζωής, όπως για παράδειγμα αυτή που δονείται για να υπενθυμίσει σε αυτόν που τη φορά ότι κάθεται πολλή ώρα. Υπάρχει ακόμη και το μαξιλαράκι-ξυπνητήρι που ειδοποιεί τον υπάλληλο ότι κάθεται για πολλή ώρα. Από την άλλη η παρατεταμένη ορθοστασία δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα διότι έχει συνδεθεί με σημαντικό κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, εξαιτίας του επιπλέον φορτίου που δέχεται το κυκλοφορικό μας σύστημα, καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών.

 

Η λύση στο πρόβλημα είναι η άσκηση. Σηκωνόμαστε κάθε σαράντα λεπτά και περπατάμε μερικά μέτρα για λίγα λεπτά. Εκείνη την ώρα μπορούμε να κάνουμε και ασκήσεις για τον αυχένα και την πλάτη μας. Επίσης προσπαθούμε να εντάξουμε όσο περισσότερο μπορούμε τη συστηματική άσκηση στην καθημερινή μας ζωή. Μία έξυπνη ιδέα είναι να αυξήσουμε τη δραστηριότητά μας είναι συνδυάζοντας έναν αεροβικό τρόπο εκγύμνασης για παράδειγμα στατικό ποδήλατο, διάδρομο, με την παρακολούθηση μιας εκπομπής, μιας ταινίας κ.τ.λ. Έτσι ο χρόνο κυλάει ευχάριστα, διότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν μπορούν να ασκηθούν λόγω των υποχρεώσεων και του περιορισμένου ελεύθερου χρόνου. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η σωστή παιδεία από την τρυφερή κιόλας ηλικία. Διότι όλοι μας γνωρίζουμε ότι και τα παιδιά μας παίρνουν πολλές ώρες καθιστά σε μία οθόνη. Υπάρχουν προγράμματα εκγύμνασης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που βοηθούν στην εκμάθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και στην ώθηση των παιδιών στην άσκηση. Αποτελούν εργαλείο για τους γονείς.

 

Επειδή ωραία όλα αυτά αλλά πολλές φορές δεν μπορούμε να αποφύγουμε την καρέκλα και την καθιστική εργασία υπάρχουν κάποιες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουμε. Η οθόνη του ηλεκτρονικό υπολογιστή είναι καλό να βρίσκεται στο ύψος των ματιών μας για να μη ζορίζουμε τον αυχένα μας. Τα πόδια μας πρέπει να πατάνε καλά στο πάτωμα. Οι μηροί με τις γάμπες να σχηματίζουν γωνία ενενήντα μοιρών και να κινούμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το κάθισμα πρέπει να είναι μαλακό στη πλάτη και στην στήριξη του κεφαλιού, μέτριο στο κάθισμα και σκληρό στα μπράτσα. Καθώς επίσης είναι καλό να είναι φτιαχμένο από υλικό που “αναπνέει” για να μην ιδρώνουμε.

 

Από την Φαίη Σπυριδάκη

 

Προσθέστε το σχόλιό σας

1000 Characters left


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Online περιοδικό ποικίλης ύλης. Ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας.

 

Photo Gallery